Γενικά

5 εκατ. για αλλαγή ψυγείου, πλυντηρίου και κλιματιστικών από ευάλωτους

Υπουργείου Ενέργειας αναφορικά με την επιχορήγηση της αντικατάστασης παλιών – ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών από ευάλωτα νοικοκυριά, οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως η αρμόδια υπηρεσία προετοιμάζει το σχετικό σχέδιο, το οποίο εντός Νοεμβρίου θα ανακοινωθεί και θα ανοίξει για αιτήσεις.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως, τελικά, τα ευάλωτα νοικοκυριά (δηλαδή όσα εμπίπτουν στη διατίμηση 08 της ΑΗΚ, με έκπτωση 20% στον λογαριασμό ρεύματος) θα μπορούν να αντικαταστήσουν ψυγεία, πλυντήρια και κλιματιστικά.

Αν και τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί οριστικό, για την ώρα κερδίζει έδαφος η πρόταση να δοθεί η δυνατότητα στους δικαιούχους που… θα προλάβουν, να αντικαταστήσουν μέχρι πέντε συσκευές, με συνολική κρατική επιχορήγηση μέχρι χίλια ευρώ ανά δικαιούχο. Ειδικότερα, το σχέδιο πιθανότατα να καλύψει την αντικατάσταση τριών κλιματιστικών και δύο άλλων συσκευών (ψυγείου ή πλυντηρίου ή και τα δύο).

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν το Υπουργείο Ενέργειας να διαθέτει κατά την πρώτη φάση του σχεδίου πέντε εκατ. ευρώ αλλά και οι πληροφορίες για μέγιστη χορηγία χίλιων ευρώ ανά δικαιούχο, συνάγεται πως με το σχέδιο θα επωφεληθούν τουλάχιστο πέντε χλιάδες νοικοκυριά.

Νοουμένου ότι στην κατηγορία των ευάλωτων υπολογίζεται ότι εμπίπτουν 12 με 15 χιλιάδες νοικοκυριά (ο αριθμός των προσώπων – δυνητικών δικαιούχων είναι περίπου 38-40 χιλιάδες) συνάγεται πως για να εξυπηρετηθούν με χορηγία όλα τα νοικοκυριά θα πρέπει να επαναπροκηρυχθεί προσεχώς το σχέδιο.

Οι τεχνοκράτες, πάντως, εκτιμούν ότι η αξιοποίηση του σχεδίου θα αποφέρει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων (καθώς στην αγορά διατίθενται πλέον συσκευές πολύ καλύτερης ενεργειακής απόδοσης), κάτι που προεξοφλεί τη μεγάλη και ουσιαστική επιτυχία του προγράμματος.

Σχετικά νέα

X
Translate »