Κατοικίδια

Ώρα για διακοπές! Με ή χωρίς το κατοικίδιο σας;

Ο Αύγουστος είναι προ των πυλών και η κορύφωση των καλοκαιρινών διακοπών πλησιάζει. Έχετε κανονίσει να πάτε διακοπές σε προορισμό εκτός ή εντός Κύπρου, στο βουνό ή παραθαλάσσια και σκέφτεστε τι θα κάνετε με τον τετράποδο φίλο σας; Πιο κάτω παρέχονται ορισμένες συμβουλές για την καλύτερη οργάνωση των διακοπών, εσάς και του κατοικιδίου σας.

an1

Ταξίδι εκτός

Εάν δεν μπορείτε να αποχωριστείτε στιγμή τον τετράποδο φίλο σας, πριν παρασυρθείτε από το μαγευτικό προορισμό που επιλέξατε, σκεφτείτε ότι απαιτείται οργάνωση και κάποια γραφειοκρατικά θέματα για να σας συνοδεύσει. Βεβαιωθείτε ότι ή φροντίστε να:

  • Έχει τοποθετηθεί μικροπλακέτα (microchip) και εγγραφεί στο μητρώο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, από τον κτηνίατρο σας.
  • Έχετε ευρωπαϊκό διαβατήριο μετακίνησης ζώου συντροφιάς (ισχύει για σκύλο, γάτα, κουνάβι) συμπληρωμένο και θεωρημένο από κτηνίατρο.
  • Έχει διενεργηθεί αντιλυσσικός εμβολιασμός τουλάχιστον 21 ημέρες πριν την ημερομηνία αναχώρησης.
  • Έχει χορηγηθεί συγκεκριμένη αγωγή για ενδοπαράσιτα 24 έως 120 ώρες πριν την ώρα αναχώρησης (ισχύει για συγκεκριμένες χώρες).
  • Έχει εκδοθεί πιστοποιητικό υγείας ή ειδικά πιστοποιητικά εξετάσεων (αφορά τρίτες χώρες, εκτός Ε.Ε., γι’αυτό ενημερώστε έγκαιρα τον κτηνίατρο σας για τη χώρα προορισμού).
  • Έχετε επικοινωνήσει και ενημερωθεί εγκαίρως από την αεροπορική εταιρεία για όρους, προϋποθέσεις και χρεώσεις που ισχύουν (π.χ. επιτρεπόμενο βάρος για την καμπίνα, διαστάσεις κλουβιού κλπ)
  • Το κατάλυμα σας στη χώρα προορισμού είναι pet-friendly.
  • Ο κλωβός μεταφοράς του ζώου είναι ευρύχωρος και άνετος, ακόμα και με το μπωλ για το νερό το οποίο δεν πρέπει να λησμονείτε.

an6

Ταξίδι εντός

Τα ταξίδια με τον πιστό σας φίλο στο αυτοκίνητο, μπορεί να σας χαρίσουν όμορφες στιγμές, αλλά μπορεί να εξελιχθούν και σε όχι τόσο ευχάριστες εμπειρίες. Όλα είναι θέμα σωστού προγραμματισμού. Εάν σκοπεύετε να προτιμήσετε το εγχώριο τουριστικό προϊόν και θα αποδράσετε στο βουνό ή στη θάλασσα και ο τετράποδος φίλος σας είναι σε θέση να σας συνοδεύσει, τότε, ακολουθώντας κάποιες βασικές αρχές έχετε όλοι ένα πιο ευχάριστο ταξίδι:

  • Προληπτικό checkup: Το τελευταίο πράγμα που θέλει στο ταξίδι του κάθε ιδιοκτήτης είναι ένα άρρωστο ζώο. Έτσι, κρίνεται απαραίτητη μια προληπτική επίσκεψη στον κτηνίατρο για τον έλεγχο της υγείας και του εμβολιακού προφίλ του ζώου.
  • Σήμανση: Για την ατυχή περίπτωση διαφυγής του κατοικιδίου. Μια επιπλέον προσωρινή ταυτότητα με τα στοιχεία επικοινωνία σας στο περιλαίμιο του ζώου, πέραν του microchip, μπορεί να βοηθήσει στο γρηγορότερο εντοπισμό του. Αυτό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια για να ταξιδεύσει ένα ζώο, αλλά και αυτό που παραβλέπεται συχνότερα.
  • Αποσκευές: Όταν ετοιμάζετε τις «αποσκευές» του κατοικιδίου σας φροντίστε να συμπεριλάβετε επαρκή ποσότητα τροφής. Μην βασιστείτε σε ανεφοδιασμό από τον δρόμο ή τον τελικό προορισμό σας, καθώς ενδεχομένως να μην είναι διαθέσιμη η τροφή στην οποία το ζώο σας έχει συνηθίσει, ενώ δε συστήνεται μια αλλαγή της τροφής κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Εξίσου σημαντικά είναι τα αξεσουάρ πρώτης ανάγκης όπως δοχεία παράθεσης τροφής και νερού, στρώμα, άμμος και αμμοδόχος για τις γάτες, λουρί, περιλαίμιο, αγαπημένο παιχνίδι, εξοπλισμός καλλωπισμού, κουτί πρώτων βοηθειών ή/και κάθε άλλο απαραίτητο φάρμακο.
  • Καθ’οδόν: Ο ιδιοκτήτης πρέπει οπωσδήποτε να διαμορφώσει ειδικό χώρο στο πίσω κάθισμα όπου θα περιορίζεται το ζώο, ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό που επίσης συχνά παραβλέπεται. Στην πράξη δεν είναι λίγα τα ζώα που τραυματίζονται γιατί δεν είναι περιορισμένα μέσα στα οχήματα. Επίσης, ο κίνδυνος απόσπασης της προσοχής του οδηγού και πρόκλησης δυστυχημάτων είναι πολύ μεγάλος. Υπάρχουν πολλά μέσα περιορισμού του τετράποδου φίλου σας στο αυτοκίνητο (ζώνη συγκράτησης, ειδικό κάθισμα ή κλωβός κλπ) που θα εγγυηθούν ένα ασφαλές ταξίδι. Για ένα άνετο ταξίδι, είναι σημαντικό να έχει προηγηθεί η εξοικείωση του ζώου με το μέσο περιορισμού του, ιδανικά μερικές βδομάδες νωρίτερα.
  • Στάσεις: Οι αποστάσεις στη χώρα μας δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες, ωστόσο αν χρειαστεί να κάνετε κάποια στάση ποτέ μην αφήνετε το κατοικίδιό σας στο αυτοκίνητο χωρίς επιτήρηση. Τις ζεστές μέρες η θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί επικίνδυνα σε λίγα λεπτά, ακόμα και με το παράθυρο ελαφρώς ανοιχτό. Επιπρόσθετα, ένα ζώο μόνο στο αυτοκίνητο είναι πάντοτε εκτεθειμένο σε επίδοξους κλέφτες.
  • Κατάλληλο κατάλυμα: Σιγουρευτείτε εκ των προτέρων ότι υπάρχουν οι προδιαγραφές για την ασφαλή διαμονή του τετράποδου φίλου σας. Οι πολιτικές για κατακοικίδια συχνά αλλάζουν χωρίς προειδοποίηση και τα καταλύματα μπορεί να είναι περιορισμένα και να απαιτείται κράτηση.
  • Ιατρικό αρχείο: Για την περίπτωση έκτακτου περιστατικού στο ταξίδι, θα ήταν χρήσιμο να έχετε διαθέσιμα τα στοιχεία επικοινωνίας του κτηνιάτρου σας.

an4

Ξενοδοχείο ζώων ή φιλοξενία σε φίλους

Εάν για οποιοδήποτε λόγο το ζώο σας δεν μπορεί να ταξιδέψει μαζί σας και θα χρειαστεί να μείνει σε κάποιο ξενοδοχείο ή σε φίλους σας για μερικές μέρες, τότε κάθε ιδιοκτήτης πρέπει να μεριμνεί για:

  • Την έγκαιρη κράτηση θέσης σε ξενοδοχείο, ιδίως τις περιόδους αιχμής. Μη διστάσετε να επισκεφθείτε το χώρο προηγουμένως και να δείτε από κοντά τις εγκαταστάσεις και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
  • Την πρόσφατη χορήγηση προληπτικής αντιπαρασιτικής αγωγής και χρήση εντομοαπωθητικών σκευασμάτων.
  • Την επικαιροποίηση των ετήσιων εμβολιασμών αλλά και τον εμβολιασμό για νοσήματα που εν δυνάμει συντηρούνται σε χώρους όπου συγχρωτίζονται πολλοί σκύλοι, όπως η λοιμώδης τραχειοβρογχίτιδα (γνωστή και ως “kennel cough”).
  • Την παροχή του αγαπημένου αντικειμένου-παιχνιδιού.
  • Την παροχή επαρκούς ποσότητας της τροφής που είναι συνηθισμένο να τρώει.
  • Την παροχή φαρμάκων και οδηγιών χορήγησης, για τυχόν νόσημα από το οποίο πάσχει το κατοικίδιο.
  • Ενημερώνει για τυχόν ιδιαιτερότητες του ζώου.

Εάν γνωρίζετε ότι το κατοικίδιο σας παθαίνει ναυτία στο αυτοκίνητο ή γίνεται ιδιαίτερα ανήσυχο όταν ταξιδεύει ή όταν σας αποχωρίζεται, τότε συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας καθώς υπάρχουν διαθέσιμα σκευάσματα (π.χ. ηρεμιστικά-αγχολυτικά, κατά της ναυτίας/αντιεμετικά, φερομόνες κλπ) που μπορούν να φανούν χρήσιμα σε ορισμένες περιπτώσεις.

 

Επιμέλεια

Παναγιώτης Κόκκινος

Κτηνίατρος, DVM

an7 an3 an2

 

Σχετικά νέα

X
Translate »