Εκπαίδευση

Φοιτητική χορηγία: Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων

Άρχισε  η υποβολή αιτήσεων από οικογένειες φοιτητών για διεκδίκηση της κρατικής φοιτητικής χορηγίας και φοιτητικών επιδομάτων για το ακαδημαϊκό έτος 2015-16.

 

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής ανακοίνωσε στο πλαίσιο διάσκεψης τύπου, πως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 31 Μαρτίου 2016, ενώ τα χρήματα της φοιτητικής χορηγίας θα καταβάλλονται αμέσως μετά την εξέταση των αιτήσεων. Τα όποια φοιτητικά επιδόματα περιλαμβάνονται στη νέα νομοθεσία, θα καταβληθούν μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.
Με  τον νέο νόμο, ο οποίος έχει τεθεί σε εφαρμογή στις 23 Δεκεμβρίου 2015, ακολουθούν αλλαγές στο σύστημα κρατικής οικονομικής στήριξης των φοιτητών και των οικογενειών τους, όπως μείωσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών και ορθής κατανομής των δημόσιων πόρων προς όφελος των οικογενειών που έχουν πραγματική ανάγκη.

 

Με βάση τις αλλαγές που επήλθαν, όλα τα επιδόματα/χορηγίες θα παραχωρούνται από έναν και μόνο φορέα, το Υπουργείο Παιδείας, μέσω της υποβολής μίας και μόνο, κοινής αίτησης.
Υπάρχουν δύο μορφές οικονομικής στήριξης από την Πολιτεία, όπου οι οικογένειες των φοιτητών μπορούν να διεκδικήσουν: Η φοιτητική χορηγία και τα φοιτητικά επιδόματα.

 

Η φοιτητική χορηγία
Η πρώτη μορφή οικονομικής στήριξης είναι η  φοιτητική χορηγία, η οποία θα παραχωρείται βάσει οικονομικών κριτηρίων, όπως τα περιουσιακά και τα χρηματοοικονομικά στοιχεία της οικογένειας του φοιτητή.

 

Η παραχώρηση φοιτητικής χορηγίας από το Υπουργείο Παιδείας αντικαθιστά επί της ουσίας, την φοιτητική χορηγία που παραχωρούσε μέχρι τώρα το Υπουργείο Οικονομικών.

 

Ο κος Καδής πρόσθεσε πως σχετικά με την παραχώρηση της φοιτητικής χορηγίας έχουν γίνει βελτιώσεις  αλλά ταυτόχρονα έχουν διατηρηθεί οι πρόνοιες που ίσχυαν μέχρι τώρα. Συγκεκριμένα, ο υπολογισμός των τιμών των ακινήτων θα γίνεται με τις τιμές του 2013, όπως αυτές έχουν καθοριστεί από το κτηματολόγιο για κοστολόγηση των περιουσιών, και όχι με τις τιμές του 1980 που λαμβάνονταν υπόψη μέχρι τώρα. Το ύψος της φοιτητικής χορηγίας που μπορεί να παραχωρηθεί από την Πολιτεία για έναν φοιτητή θα υπολογίζεται βάσει διαφόρων κριτηρίων και μπορεί να κυμαίνεται από το ποσό των  €1450 μέχρι €2565.

 

Τα φοιτητικά επιδόματα
Η δεύτερη μορφή οικονομικής στήριξης που θα παραχωρεί η πολιτεία είναι τα φοιτητικά επιδόματα, τα οποία αποτελούν τη νέα μορφή των στοχευμένων μέτρων κρατικής φοιτητικής πρόνοιας (δηλ. του φοιτητικού πακέτου), που παραχωρούσε το Υπουργείο Παιδείας, σε Κύπριους και Ευρωπαίους φοιτητές που σπουδάζουν στην Κύπρο.

 

Επίσης τα φοιτητικά επιδόματα, αντικαθιστούν το επίδομα που παραχωρούσε μέχρι τώρα το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών σε Κύπριους φοιτητές που σπούδαζαν στο εξωτερικό (φοιτητικό πακέτο εξωτερικού). Τα επιδόματα αυτά θα παραχωρούνται επιπρόσθετα από τη φοιτητική χορηγία με σκοπό την ενίσχυση των οικογενειών των φοιτητών, οι οποίες, εκτός από οικονομικές δυσκολίες αντιμετωπίζουν και άλλου είδους κοινωνικά προβλήματα όπως: προβλήματα υγείας φοιτητών ή/και των γονέων τους, φοιτητές μονογονεϊκών οικογενειών, φοιτητές από οικογένειες με περισσότερα από δύο εξαρτώμενα τέκνα, τέκνα προσφύγων και εγκλωβισμένων, κ.α.

  1. Ένας φοιτητής μπορεί να λάβει ως φοιτητικά επιδόματα, επιπρόσθετα από τη φοιτητική χορηγία, μέχρι και το συνολικό ποσό των €3.692. Το ποσό αυτό μπορεί να προκύψει από τις εξής μορφές φοιτητικών επιδομάτων:
  2. Επίδομα Στέγασης: μέχρι €1.800
  3. Επίδομα Σίτισης: μέχρι €1.092
  4. Επίδομα αγοράς πανεπιστημιακών βιβλίων: μέχρι €300
  5. Επίδομα αγοράς ή αναβάθμισης ηλεκτρονικού υπολογιστή: μέχρι €500

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως λόγω του μεγάλου αριθμού αιτητών, ακόμη και αν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, δεν θα είναι εφικτό να βοηθηθούν όλες οι οικογένειες.

 

Πού να υποβάλετε τις αιτήσεις
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν, να παραλάβουν και να υποβάλουν τη σχετική αίτηση από τα ακόλουθα σημεία εξυπηρέτησης:

  1. Την Υπηρεσία Φοιτητικής Μέριμνας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού
  2. Τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ), ή
  3. Τα Κεντρικά Επαρχιακά Ταχυδρομεία.

 

Επιπλέον, όλες οι απαραίτητες πληροφορίες έχουν αναρτηθεί και στην Iστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Για περισσότερες πληροφορίες και τυχόν διευκρινίσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την Υπηρεσία Φοιτητικής Μέριμνας, Τεύκρου 6, Λευκωσία (κτήριο πρώην Υπηρεσίας Χορηγιών και Επιδομάτων του Υπουργείου Οικονομικών), τηλ.: 22 804017

Σχετικά νέα

X
Translate »