Breaking News

Διατροφή

Φαγητό στο γραφείο: τι να βάλετε στο τάπερ

Ξεχάστε τους πολύπλοκους υπολογισμούς θερμίδων. Με ένα ταπεράκι που θα έχετε γεμίσει έξυπνα, με βάση τις συμβουλές της Κλινικής Διαιτολόγου, Δέσποινας Μαρσέλου, μπορείτε να τρώτε όλη μέρα και να χάνετε βάρος!

Η καθημερινή εργασιακή ρουτίνα είναι τόσο πιεστική, που το να ακολουθείτε μια σωστή διατροφή σας φαίνεται αδύνατο. Κι όταν τρέχετε διαρκώς, ο μπελάς τη ζυγαριάς και των θερμίδων που συνοδεύει τα προγράμματα απώλειας βάρους φαντάζει τεράστια προσπάθεια. Τι μπορείτε να κάνετε; Κάντε ό,τι κάνουν τα παιδιά που παίρνουν κολατσιό στο σχολείο. Εσείς φάτε ένα καλό πρωινό και ένα σωστό δείπνο και γεμίστε το τάπερ σας, συνδυάζοντας λαχανικά, φρούτα, σαλάτα και άπαχο κρέας ή ψάρι.

Τι λένε οι έρευνες

Η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων τροφής τακτικά δεν σας κάνει μόνο να νιώθετε χορτάτοι, αλλά κρατά μακριά τις λιγούρες. Έρευνες από το Πανεπιστήμιο Queen Margaret στο Εδιμβούργο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι βοηθά να σταματήσει η υπερφαγία και διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και της ενέργειάς σαςσταθερά, πράγμα που διευκολύνει την αντιμετώπιση των απαιτήσεων της πολυάσχολης ζωής. Όταν… πεθαίνετε της πείνας, επιβραδύνεται ο μεταβολισμός σας, καθώς ο οργανισμός σας μπαίνει σε ρυθμό συντήρησης και αποθηκεύει ό,τι κι αν του δώσετε. Τρώγοντας συχνά από λίγο, το σώμα σας είναι πιθανότερο να καίει λίπος, παρά να το αποθηκεύει.

Τι να βάλετε στο τάπερ

Λαχανικά: να καταλαμβάνουν το 60% του χώρου

Επιλέξτε ένα ουράνιο τόξο από λαχανικά. Βάλτε φρέσκα και βιολογικά και φτιάξτε στον ατμό ή ψήστε τα λαχανικά που θέλουν μαγείρεμα. Επιλέξτε πέντε από τα παρακάτω:
Κόκκινα: παντζάρια, πιπεριές, ραδίκια, ντομάτες
Πορτοκαλί και κίτρινα: καρότα, κολοκύθα, γλυκοπατάτες
Πράσινα: αγκινάρα, σπαράγγια, μπρόκολο, σέλινο, αρακάς, αγγούρι, φασολάκια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως ρόκα, σπανάκι κ.λπ)
Άσπρα: κουνουπίδι, πράσο, μανιτάρια, φρέσκο κρεμμυδάκι και ξερό κρεμμύδι
Βιολετί: μελιτζάνα, κόκκινο λάχανο

Άπαχες πρωτεΐνες: να καταλαμβάνουν 15% έως 30% του χώρου

Αυτό το τμήμα του τάπερ σας δίνει διαρκή ενέργεια και σας βοηθά να νιώθετε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο. Διαλέξτε μία από τις παρακάτω πηγές πρωτεΐνης κάθε μέρα:
Μοσχάρι: φιλέτο, μπούτι, σπάλα
Ψάρι: λιπαρά όπως σολομός, σαρδέλες, ρέγκα, κολιός, πέστροφα, τόνος. Λευκό:γλώσσα, πέρκα, σπάρος
Θαλασσινά: γαρίδες, μύδια, κυδώνια, χτένια, στρείδια
Πουλερικά: στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας
Χοιρινό: χοιρινό και άπαχο ζαμπόν
Φυτικές πηγές: ρεβίθια, φασόλια, φακές, σπόροι, ξηροί καρποί

Υδατάνθρακες: να καταλαμβάνουν μέχρι 30% του χώρου

Αν κάθεστε σε ένα γραφείο όλη μέρα, αφήστε τους υδατάνθρακες έξω. Το πιθανότερο είναι ότι αν έχετε συνηθίσει να τους καταναλώνετε 3 φορές την ημέρα, θα παρατηρήσετε σημαντική διαφορά στην ενέργειά σας, καθώς θα σταθεροποιούνται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αν, όμως, είστε διαβητικός, πολύ δραστήριος ή νιώθετε νωθρός, πρόσθεσε έναν σύνθετο υδατάνθρακα από τα παρακάτω: κριθάρι, καστανό ή άγριο ρύζι, βρόμη, ψωμί ή κράκερ σικάλεως, ψωμί ολικής αλέσεως, κους κους ολικής αλέσεως, όπως και κάποια φρούτα.

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς, 210 4536144
www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr

Πηγή: www.clickatlife.gr

 

Σχετικά νέα

X
Translate »