Η Γνώμη σας

Το Ammos το Blue Martini και η Λάρνακα

 

Το Ammos Beach Bar (makenzy beach , larnaca ,cyprus ) και το Blue Martini Summer Club κέρδισαν (δικαιωματικά) ψες την πρωτεία στα Stoli Awards στις αντίστοιχες κατηγορίες τις οποίες διαγωνίστηκαν και όχι μονό οι ίδιοι αλλά και η υπόλοιπη Λάρνακα μοιράζεται την χαρά τους. Η καταξίωση δεν είναι τυχαία αλλά σηματοδοτεί και την σκληρή δουλειά και κόπους τόσο των επιχειρηματιών αλλά και των εργαζομένων στα πιο πάνω μαγαζιά. Όμως αυτές οι επιχειρήσεις όπως και όλες οι επιχειρήσεις στην περιοχή Μακένζη είναι μετέωρες τα τελευταία χρόνια λόγο της αδυναμίας εμπλεκομένων φορέων και των Κυβερνητικών να επιλύσουν τα χρόνια προβλήματα πολλά από τα οποία δημιουργήθηκαν από την μη βούληση να «ταχτοποιηθεί» το Μακένζη.

Η παράλια Μακένζη είναι ο ουσιαστικός τουριστικός πνεύμονας της Λάρνακας και η ανάπτυξη των τελευταίων χρονών είναι κυρίως αποτέλεσμα της σκληρής δουλείας και οράματος ορισμένων επιχειρηματιών, όπως π.χ το Ammos Beach Bar το οποίο σηματοδότησε και την νέα εποχή της περιοχής. Το Μακένζη ως σύνολο επιχειρήσεων εργοδοτεί πέραν των 1200 ατόμων (έστω εποχιακά), καταβάλει στην Κυβέρνηση φόρους, Φ.ΠΑ, τέλη, μισθούς, κοινωνικές ασφαλίσεις, δηλαδή είναι καθόλα νομότυπα. Η ίδια κυβέρνηση που λαμβάνει όλα τα πιο πάνω, με το παρών καθεστώς στην περιοχή καταχωρεί ποινικές υποθέσεις περίπου μια μηνιαία για κάθε υποστατικό λόγω των νομοτεχνικών προβλημάτων, είτε ως Αστυνομία Κύπρου, είτε ως ΚΟΤ. Οι επιχειρήσεις δηλαδή πέραν των όσων πρέπει να καταβάλουν νόμιμα για την λειτουργιά τους ως λειτουργούσες επιχειρήσεις καταβάλουν ετήσια χιλιάδες ευρώ σε πρόστιμα και δικηγορικά/δικαστικά έξοδα λόγω της μη βούλησης της Κυβέρνησης να πράξει το αυτονόητο. Ποιο είναι το αυτονόητο?

Να ασχοληθεί επιτέλους η Κυβέρνηση, ουσιαστικά με το θέμα Μακένζη και να εξεύρει εκείνο τον τρόπο να κατοχυρώσει δικαιούχους και ενοικιαστές επιλύοντας μια για πάντα τα συσσωρευμένα προβλήματα της περιοχής. Στην Κύπρο που γίνονται όλα για ιδιωτικά και προσωπικά συμφέροντα πίσω από κλειστές πόρτες και οικοδομούνται σπίτια σε σπηλιές, και θάβονται αρχαία, ας γίνει και κάτι να ωφελήσει το σύνολο. Δεν συνηγορώ στην οποιαδήποτε παρανόμια κανενός απλά στην δημιουργία πλαισίου ούτως ώστε η περιοχή, οι υπηρεσίες να έχουν έλεγχο και προϋποθέσεις για λειτουργία. Μια τέτοια διευθέτηση θα επέφερε και την τάξη στην περιοχή δηλαδή την νομιμότητα από παραβάσεις, λυόμενες κατασκευές, καθαριότητα, υπηρεσίες και όλα τα αλλά τα οποία μένουν έρμαιο της απούσας κυβερνητικής πολίτικης και βούλησης. Εδώ θα έπρεπε η πόλη να δράσει ως ένα, μακριά από κομματικές ντιρεκτίβες και συμφέροντα.
Όσοι εποφθαλμιούν ή πιστεύουν ότι μέσω αυτής της αδράνειας θα δοθεί η ευκαιρία για «άλωση» του Μακένζη (προσπάθειες έγιναν και στο παρελθόν), πλανώνται οικτρά…

*θα μπορούσα να γραψω πολλά για το Μακενζή αλλά νόμιζω το ζητούμενο είναι να υπάρξει κυβερνητική βούληση να επιλυθουν τα θέματα

 

Mάριος Κουκουμάς

Δημ. Σύμβουλος ΑΚΕΛ

Σχετικά νέα

X
Translate »