Η Γνώμη σας

Παράνομη Στάθμευση στέρηση ομαλής διακίνησης των ΑμεΑ

Παράνομη Στάθμευση

Στέρηση ομαλής διακίνησης των ΑμεΑ

Συχνό φαινόμενο στην πόλη μας ιδιαίτερα κατά τους Καλοκαιρινούς μήνες αποτελεί η παράνομη στάθμευση, η οποία δυσκολεύει την ζωή των συνανθρώπων μας με κινητικά προβλήματα ή γονέων  με παιδιά χάρη στην διευκόλυνση κάποιων άλλων “βιαστικών συμπολιτών μας “.

«ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες στη χώρα μας, είναι η παράνομη στάθμευση στους χώρους στάθμευσης για ΑμεΑ σε πολυκατοικίες ή χώρους αναψυχής ».

Απερίσκεπτα αρκετοί από εμάς αφήνουμε έστω και για πέντε λεπτά το αμάξι μας σε δίοδο έλευσης ατόμων με κινητικά προβλήματα χωρίς να αντιλαμβανόμαστε την δύσκολη θέση των συνανθρώπων  μας.

«Η προσβασιμότητα είναι το κλειδί μας για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, την απασχόληση, τη ψυχαγωγία και τον αθλητισμό» όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) Χριστάκης Νικολαϊδης, στη συζήτηση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για το πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης μη δικαιούχων, στους χώρους στάθμευσης για άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ) στις 20 Μαρτίου 2017.

Ένα άλλο τεράστιο πρόβλημα που παρατηρήσαμε στην Πόλη μας την περασμένο Σαββατοκύριακο είναι αυτό της στάθμευσης μπροστά σε  διόδους- προσβάσεις αναπήρων από το δρόμο προς το πεζοδρόμιο , η εν λόγο στάθμευση διευκόλυνε για κάποιες ώρες τον ασυνείδητο οδηγό και δυσκόλεψε κάποια άλλα άτομα.

Η στάθμευση σε πεζοδρόμια, ράμπες για άτομα με αναπηρικό τροχοκάθισμα και σε χώρους στάθμευσης οι οποίοι προορίζονται για άτομα με αναπηρία, δημιουργούν εμπόδια στην κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία και τον βαθμό συμμετοχής τους στη δημόσια  ζωή.

Προτεραιότητα η προστασία της χρήσης

«Η Σύμβαση Προστασίας των ΑμεΑ, μιλά για καθολική προστασία και για το δικαίωμα στην προσβασιμότητα, ανεξάρτητα αν είναι δημόσιος ή ιδιωτικός χώρος και ο στόχος όλων μας πρέπει να είναι η διευκόλυνση των ΑμεΑ για να έχουν προστασία της χρήσης οποιουδήποτε χώρου στάθμευσης. Η προαναφερόμενη Σύμβαση καθορίζει την αρχή της προσβασιμότητας και πρέπει να τυγχάνει καθολικής εφαρμογής.»

Τόσο στην Πόλη μας όσο και παγκύπρια  επιβάλλετε αλλαγή της νοοτροπίας που μας αφορά όλους, αφού βλέπουμε συνεχώς σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους να καταλαμβάνονται από μη δικαιούχους, χώροι στάθμευσης για αυτοκίνητα ΑμεΑ και πρέπει από μόνοι μας ως κοινωνία ν’ αποφασίσουμε επιτέλους ότι πρέπει να σεβόμαστε τα ΑμεΑ και να εφαρμόζουμε αυτά που η ίδια η Κύπρος, συζητά.
Επιμέλεια 
Ιωάννα Αλεξάνδρου

 

 

Σχετικά νέα

X
Translate »