Γενικά

Πέτρος Παπαπολυβίου ,«Ψηφίδες Ιστορίας», (εκδόσεις «Ρίζες», 2017).

Πέτρος Παπαπολυβίου ,«Ψηφίδες Ιστορίας», (εκδόσεις «Ρίζες», 2017).

Παρουσιάζεται , στις 16  Μαΐου 2017 στη Λευκωσία το καινούργιο βιβλίο του Πέτρου Παπαπολυβίου,

Η παρουσίαση θα γίνει στη Δημοσιογραφική Εστία (ΡΙΚ 12), στη Αγλαντζιά, στις 7.30 μ.μ από τους

Νίκο Χριστοδουλίδη, Κυβερνητικό εκπρόσωπο,

Τάκη Χατζηδημητρίου, Πρόεδρο Ιδρύματο Κοινωνικοπολιτικών Μελετών (ΙΚΜΕ), πρώην βουλευτή,

Άριστο Μιχαηλίδη, Διευθυντή σύνταξης, εφημερίδας . “Ο Φιλελεύθερος”

Λάζαρο Μαύρο, δημοσιογράφο.

Η εκδήλωση θα κλείσει με αντιφώνησή του συγγραφέα

Κυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις Ρίζες (Λευκωσία 2017) το νέο βιβλίο του Αναπληρωτή Καθηγητή Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Πέτρου Παπαπολυβίου , με τίτλο:

«Ψηφίδες Ιστορίας. Σημειώματα για την ιστορία της Κύπρου στην εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος”, 2006-2016».

Στο βιβλίο είναι καταγεγραμμένα 190 δημοσιεύματα, από τα 480 περίπου άρθρα του συγγραφέα που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», από τον Φεβρουάριο του 2006 μέχρι τον Ιούλιο του 2016.

Τα  άρθρα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο  σχετίζονται με την ιστορία της Κύπρου, τις ιστορικές διαστάσεις των  σύγχρονων πολιτικών και κοινωνικοοικονομικών εξελίξεων και γεγονότων καθώς και με θέματα της επικαιρότητας.

Το βιβλίο αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια.

Το πρώτο κεφάλαιο, που είναι και μεγαλύτερο σε έκταση φέρει το τίτλο: «Η ιστορία σε σύντομα σημειώματα».Το δεύτερο κεφάλαιο, φέρει το τίτλο«Της επικαιρότητας και της κρίσης», το τρίτο κεφάλαιο, έχει το  τίτλο «Προσωπογραφίες του παρελθόντος» και περιλαμβάνει  άρθρα που αναφέρονται στη ζωή και στη δράση γνωστών αλλά και άγνωστων φυσιογνωμιών της ιστορίας της Κύπρου. Και το τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο, με τίτλο «Των αναχωρησάντων, 2007-2016» με νεκρολογίες για σημαντικά πρόσωπα του τόπου που έφυγαν από τη ζωή την τελευταία δεκαετία.

Στο βιβλίο υπάρχουν μεμονωμένες αναφορές σε επετείους καθώς και νεκρολογίες για επιφανείς πνευματικούς ανθρώπους της Κύπρου

Φυσικά από το Βιβλίο δεν λείπουν και τα καθαρώς «πολιτικά» άρθρα τα οποία σχετίζονται με την σύγχρονη πολιτική ιστορία της Κύπρου.

Στο βιβλίο σχολιάζονται θέματα όπως

  • η πρώτη εκλογή προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας που προερχόταν από το ΑΚΕΛ,
  • η φονική έκρηξη στο Μαρί,
  • η οικονομική κρίση και το «κούρεμα» του Μαρτίου του 2013,
  • οι εκλογικές νίκες του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα,

και πολλές άλλες πτυχές του δημόσιου βίου, ο συγγραφέας, ως εβδομαδιαίος αρθρογράφος, και ως σχολιαστής της πολιτικής επικαιρότητας στην Κύπρο ένιωσε όπως αναφέρει στην προσωπική του Ιστοσελίδα «Περί Ιστορίας και ίδια περί της νήσου Κύπρου» «πως γράφει εις ώτα μη ακουόντων».

Ο αναγνώστης των ψηφίδων θα ταξιδέψει στην τελευταία δεκαετία της Κυπριακής Δημοκρατίας , επαναφέροντας στην μνήμη του αρνητικές πλευρές του κυπριακού δημόσιου βίου, ή  θα διαβάσει προτάσεις που κατατέθηκαν για απλές αλλαγές σε θέματα πολιτισμού ή καθημερινότητας

Τα άρθρα που συμπεριλήφθηκαν στις «Ψηφίδες ιστορίας» φιλοδοξούν από τον ίδιο τον συγγραφέα:

« Να αποτελέσουν για τον αναγνώστη ένα εναλλακτικό («εκλαϊκευτικό») σπονδυλωτό βιβλίο της ιστορίας της Κύπρου, των δύο τελευταίων αιώνων και δη της τελευταίας δεκαετίας.»

Ας είναι καλοτάξιδο και μακάρι να μας προβληματίσει και να μας επηρεάσει προς το καλύτερο !

Η πρόσκληση για την  βιβλιοπαρουσίαση,

Σχετικά νέα

X
Translate »