Breaking News

Αρχιτεκτονική Διακόσμηση

Ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Τρισβέης μας μιλά για αρχιτεκτονική

Του Νικόλα Χριστοφή

Συναντηθήκαμε ένα όμορφο απόγευμα την περασμένη εβδομάδα στο στυλάτο διαμέρισμά του στη Λάρνακα. Είναι από τους ανθρώπους που αδυνατούν να περάσουν απαρατήρητοι, η τελειομανία του και η αυστηρότητα που έχει για να πετυχαίνει πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα σε ό,τι κάνει, τον κρατούν μονίμως σε εγρήγορση. Ο ίδιος δηλώνει ότι είναι «ανήσυχο πνεύμα», πράγμα που επιβεβαιώνει την επιτυχημένη πορεία του. Πιο κάτω, απαντά σε όλες τις ερωτήσεις, δηλώνοντας ταυτόχρονα ευγνώμων για όλα όσα έχει καταφέρει.

 

Ασχολείσαι με την αρχιτεκτονική αρκετά χρόνια. Πώς προέκυψε, πού σπούδασες;
Προέρχομαι από οικογένεια που ασχολείτο με το εμπόριο και ως πρωτότοκος, θεωρούσαν δεδομένο ότι θα αναλάμβανα την οικογενειακή μας επιχείρηση. Παρόλα αυτά, θυμάμαι τον εαυτό μου από πολύ μικρή ηλικία να δείχνω μεγάλο ενδιαφέρον στο design με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Χωρίς κανένα περιορισμό και με τη συγκατάθεση των γονιών μου, γράφτηκα στο London Metropolitan University, όπου ξεκίνησα να κάνω foundation στο σχέδιο και την τέχνη. Ακολούθως πήρα πτυχίο και μεταπτυχιακό στον τομέα των Τεχνών από το The Bartlett School of Architecture –UCL.

trisveis

Πιστεύεις ότι είναι ένα επάγγελμα που εξελίσσεται; Έχει όρια;
Πιστεύω πως ό,τι αφορά στην τέχνη, δεν έχει όρια ούτε περιορισμούς. Η αρχιτεκτονική εξελίσσεται και μεταλλάσσεται γιατί έχει να κάνει με τις τάσεις. Οι τάσεις αλλάζουν και οι τέχνες εξελίσσονται!
Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για εσένα;
Δεν θα πω τα πάντα… Η τέχνη γενικότερα με εμπνέει και αν πρέπει να δώσω μια πιο συγκεκριμένη απάντηση, θα σου πω πως εγώ εμπνέομαι ακόμα και από ένα κλασικό τραγούδι, ένα ποίημα.

 

Πώς εμπνέεται κάποιος από αυτά; Εξήγησέ μου;
Θα σου εξηγήσω με ένα παράδειγμα. Πρόσφατα ανέλαβα μια παραθαλάσσια βίλα την οποία εμπνεύστηκα από ένα μυθιστόρημα του Γάλλου συγγραφέα Γκιστάβ Φλομπέρ. Πήρα το κείμενο και το έκανα κτίριο… Επίσης εμπνέομαι πολύ από τη ρωσική τέχνη, ξεχωρίζοντας αν θέλεις τον ζωγράφο Καζιμίρ Μαλέβιτς, που υπήρξε πρωτοπόρος της γεωμετρικής αφηρημένης τέχνης. Υπάρχει κάτι στο μυαλό μου που μπορεί και μετατρέπει τον στίχο, τη μελωδία σε κτίριο…

trisveis4

Ποιες από τις δουλειές σου ξεχωρίζεις στην Κύπρο και ποιες στο εξωτερικό; Για ποιες αισθάνεσαι περήφανος;
Κάθε δουλειά μου είναι ξεχωριστή! Σκοπός μου είναι ό,τι κάνω να ικανοποιεί τον ένοικο του κτιρίου, να τον ευχαριστεί και να νιώθει όμορφα. Εννοείται ότι πάντα προσθέτω σ’ όλο αυτό τη δική μου αισθητική βάση εμπειρίας. Θέλω οι πελάτες μου να είναι χαρούμενοι με το αποτέλεσμα. Αν είναι αυτοί δέκα εγώ είμαι άλλα εκατό.

 

Αν δεν έκανες αυτή τη δουλειά τι θα ήθελες να κάνεις;
Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου κάπου αλλού… Αλλά αν πρέπει οπωσδήποτε να δώσω μια απάντηση, θα σου πω κάτι που να είχε να κάνει με τέχνη και δημιουργία.

trisveiscentral

Παρακολουθώντας κανείς το στυλ της δουλειάς σου, διακρίνει επιρροές από πολλά αρχιτεκτονικά κινήματα. Ισχύει κάτι τέτοιο; Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να πούμε ότι είσαι παιδί μόνο του μινιμαλισμού;
Ακριβώς, Νικόλα! Είμαι χαμαιλέοντας, θέλω να κάνω κάτι βάσει χώρου, χρόνου και αισθητικής. Είναι πολύ σημαντικό αυτό το τρίπτυχο στη δουλειά μου. Ο σωστός αρχιτέκτονας εξυπηρετεί τον πελάτη του, η δημιουργία μου είναι και δική του. Αυτή είναι και η μαγεία αν θέλεις, του επαγγέλματος. Σκέψου πόσο ανιαρό θα ήταν να παραμένεις συνέχεια στο ίδιο στυλ…

 

Με ποιο γνώμονα σχεδίασες το σπίτι σου;
Το σπίτι σχεδιάστηκε πριν δεκατέσσερα χρόνια, όταν δεν είχα καν οικογένεια, αν και υπήρχε βεβαίως η προοπτική. Ήθελα λοιπόν, να μπορεί να στεγάσει μια οικογένεια, να είναι άνετο και λειτουργικό. Το σπίτι ήθελα κυρίως να βλέπει το πράσινο της βεράντας, για αυτό και όλοι οι χώροι έχουν κοινή θέα τον κήπο.

trisveis5

Ποια γωνιά του σπιτιού σου ξεχωρίζεις και γιατί;
Το καθιστικό, εκεί χαλαρώνω, εκεί βλέπω ταινίες με τα παιδιά μου!
Ποιο αντικείμενο στο σπίτι σου σού αρέσει ιδιαίτερα ή έχει ξεχωριστή συναισθηματική αξία για σένα;
Οι παλιές αντίκες που έχω από τη νήσο Ιάβα της Ινδονησίας. Μου θυμίζουν μια όμορφη περίοδο της ζωής μου.

 

Πες μου μια μεγάλη στιγμή-γνωριμία στην καριέρα σου;
Σταθμός στη ζωή και την καριέρα μου, αποτέλεσε η γνωριμία μου με τον μέντορα και καθηγητή μου Peter Cook ο οποίος ήταν συνιδρυτής της Archigram, μιας αρχιτεκτονικής ομάδας που αντλούσε έμπνευση από την τεχνολογία. Αυτή μου η γνωριμία σηματοδότησε και την αρχή της πορείας μου.

Έχεις επώνυμους πελάτες; Είναι άνθρωποι που σε βοήθησαν να πας ένα βήμα παρακάτω;
Σαφώς και έχω επώνυμους πελάτες, είναι αρκετοί τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, που δυστυχώς δεν μπορώ να αποκαλύψω γιατί είναι ας πούμε μια άγραφη συμφωνία στη συνεργασία μας. Πιστεύω ότι κάθε μου πελάτης με βοηθά να εξελιχθώ γιατί με βάζει στη διαδικασία να σκεφτώ και να συσκεφτώ με τις ιδέες μου…

trisveis3

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σου; Μπορούμε να πούμε πως υπάρχει κάποιο μυστικό;
Ανάλογα με το πώς ορίζεται η επιτυχία. Αν εννοείς τη μέχρι τώρα πορεία μου, είναι γιατί ψάχνομαι συνέχεια, έχω σωστό προγραμματισμό και είμαι αυστηρός πρώτα με τον εαυτό μου και μετά με τους συνεργάτες μου. Ψάχνω πάντα το επόμενο βήμα, είμαι ανήσυχο πνεύμα!
Παράλληλα με την καριέρα σου, είσαι και πατέρας δύο εκπληκτικών παιδιών. Πώς καταφέρνεις να τα συνδυάζεις όλα;
Τα παιδιά μου είναι το σημαντικότερο κομμάτι της ζωής μου. Δεν είναι καθόλου εύκολο να τα συντονίζω όλα, η δουλειά μου έχει υψηλές απαιτήσεις. Πάντα όμως βρίσκω χρόνο για τα παιδιά μου. Είναι δύσκολο να είσαι γονιός, αλλά όχι ακατόρθωτο όταν υπάρχει αγάπη, εξάλλου για αυτά δουλεύω.

trisveis6

Τι πήραν τα παιδιά σου από εσένα;
(Γέλια) Ο Θεόδωρος έχει την επιμονή μου, θέτει στόχους και επιμένει γι’ αυτούς. Η Alegria θα έλεγα ότι έχει καλλιτεχνικές ανησυχίες! Ό,τι και να διαλέξουν στη ζωή τους, εγώ θα τους στηρίξω. Οι γονείς πρέπει να θέλουν μόνο την ευτυχία των παιδιών τους.

 

Τι απολαμβάνεις να κάνεις μαζί τους;
Εκδρομές, ταξίδια και τώρα που είναι καλοκαίρι απολαμβάνουμε πολύ τη θάλασσα παρέα.

 

Αγαπημένος σου προορισμός και γιατί;
Η Νοτιοανατολική Ασία! Υπάρχει μια ανεξήγητη έλξη. Η κουλτούρα, το κλίμα, ακόμα και η θρησκεία τους με γοητεύει, είναι όλα πιο ήρεμα, πνευματώδη. Βλέπεις τον κόσμο που νιώθει ευγνώμων για απλά πράγματα, κάτι που εμάς μας λείπει.

 

Νιώθεις πλήρης ως άνθρωπος ή σου λείπει κάτι;
Νιώθω ευγνώμων για όλα όσα έχω ζήσει και όλα όσα θα έρθουν!

trisveis7

Μια φράση που σε εκφράζει-ακολουθεί;
«Ποιο είναι το επόμενο βήμα;»

 

Γυμνάζεσαι, ακολουθείς κάποιο πρόγραμμα διατροφής;
Είμαι λάτρης της γυμναστικής, από πολύ μικρή ηλικία μου άρεσε να γυμνάζομαι. Η άσκηση με ηρεμεί, γαληνεύει το πνεύμα μου. Όσον αφορά τη διατροφή, άστο! Τρώω τα πάντα.

 

Μπορείς να θυμηθείς μια υπερβολή που έχεις κάνει στη ζωή σου;
Δεν είμαι άνθρωπος της υπερβολής, ήμουν πάντα πειθαρχημένος!

trisveis2

Υπάρχουν μελλοντικά σχέδια; Αν ναι, ποια είναι;
Σχέδια πάντα υπάρχουν. Έκανα η αλήθεια κάποια επαγγελματικά μικρά βήματα στο εξωτερικό, όλα καλώς, ευελπιστώ ότι το καλό θα γίνει καλύτερο.

Πού θα ήθελες να βρίσκεσαι επαγγελματικά/προσωπικά σε λίγα χρόνια;
Τα μικρά επαγγελματικά βήματα που έκανα να γίνουν μεγάλα, χωρίς να αλλάξει η βάση μου, η Κύπρος. Βέβαια όταν τα παιδιά μου μεγαλώσουν και πάρουν το δρόμο τους, θα ήθελα να είμαι κάπου ήσυχα όπως σου είχα πει και προηγουμένως, στην Ασία.

 

Πώς θα περιέγραφες τον εαυτό σου με 3 λέξεις;
Είμαι σταθερός, τελειομανής και ίσως λίγος ιδιόρρυθμος (γέλια), με την καλή έννοια!

 

Επιμέλεια: Σοφία Χαραλάμπους
Grooming: Γεωργία Καϊλή (Florentia Makeup Artist Workshop)
Μαλλιά: Μιχάλης Μιχαήλ (Mangelo Hair and Beauty Salon)

Πηγή : Περιοδικό Hello, τεύχος 74

Σχετικά νέα

X
Translate »