Breaking News

Η Γνώμη σας

Μάριος Κουκουμάς: Οι Φοινικιές έχουν ταυτιστεί αν όχι με την νεότερη ιστορία κατ’ελάχιστον με την τουριστική ταυτότητα της πόλης

Ποίος “κόβει” την Λάρνακα;
Φοινικιές, Πειθαρχική Έρευνα & ένα αβέβαιο Αύριο.

Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος του προβλήματος, θα πρέπει πρώτα να αναλογιστεί και να κατανοήσει τι σημαίνουν οι Φοινικιές για την Λάρνακα. Οι Φοινικιές έχουν ταυτιστεί αν όχι με την νεότερη ιστορία (σε γενικό κοινωνικό περίγραμμα) της πόλης κατ’ελάχιστον με την τουριστική ταυτότητα της Λάρνακας η οποία και προβάλλει και προβάλλεται αμφίδρομα με πολλά οικονομικά οφέλη. Το πρόβλημα της άλογης κοπής φοινικιών είναι πολύμορφο και πολύπτυχο. Δεν έχει να κάνει μόνο με την αποψίλωση της τουριστικής ταυτότητας της Λάρνακας αλλά και με τις ευαισθησίες, δράσεις και προτεραιότητες έναντι της οικολογικής, περιβαλλοντικής αλλά και αειφόρου ανάπτυξης πολιτικής.

Δεν μπορεί απο την μια να δημιουργεί και να προωθεί δράσεις δεντροφυτέυσεων, ενημέρωση για το περιβάλλον και τον σεβασμό που του οφείλουμε και από την άλλη να επιτρέπονται η αδικαιολόγητη κοπή δέντρων και δις φοινικιών οι οποίες και ουδόλως αποτελούσαν πρόβλημα επί δεκαετίες. Στην άλλη όχθη είναι και οι λόγοι της οποιασδήποτε κοπής, δεν είναι δυνατόν χωρίς περίσκεψη όλα να να θυσιάζονται στον βωμό της φαιδρά και αόριστα ούτω καλούμενης οικονομικής ανάπτυξης όπως και στα συμφέροντα επιχειρήσεων. (Να προλάβω καλοθελητές) ακόμα και η μεταφύτευση δεν αποτελεί λύση ειδικά όταν πρόκειται για το παραλιακό μέτωπο.

 

Εάν συμφωνούμε (ελπίζω πως ναι) ότι οι φοινικιές αποτελούν μέρος της τουριστικής ταυτότητας αυτής της πόλης τότε αυτή την θέλω “φάτσα κάρτα” πρώτη μπροστά μπροστά να δημιουργεί εκείνο το πρωτότυπο τοπίο που δεν προσφέρεται αλλού στην Κύπρο. Όχι με μεταφυτέυσης σε παρόδους και σε “κρυμμένους” χώρους ως μέρος μιας αγγαρείας για διατήρηση των. Ο σεβασμός στον περιβάλλον και την κληρονομιά της Λάρνακας (αυτό είναι οι φοινικιές) δεν είναι θέμα μικρών ή μεγάλων λόγων, εκδηλώσεων ή ημερίδων είναι φύση και θέση ενεργών πολιτών και κοινωνιών με αντίληψη των πολλαπλών οφελών που λαμβάνουν από αυτό τον σεβασμό. Σε αυτά τα πλαίσια θεωρώ την πειθαρχική έρευνα η οποία διατάχθηκε ως αναγκαία ως επίσης θεωρώ ότι πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα και τα συμπεράσματα της να δημοσιοποιηθούν.

Θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες αλλά και επίσης να κλείσει η κερκόπορτα που πάει να ανοίξει με την δημιουργία ενός καταστροφικού προηγούμενου κοπής ή “μεταφύτευσης” πρασίνου το οποίο είναι άβολο για τα συμφέροντα του οποιουδήποτε.


Στο τέλος θα κριθούμε από το τι κόσμο θα παραδώσουμε στα παιδιά μας και κανείς δεν θέλει αυτό να είναι μπετόν, ευρώ και μαύρες θάλασσες. 


Τα να σωθεί ο πλανήτης, το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων και ξεκινά από εμάς.

Toυ Μάριου Κουκουμά
Δημοτικός Σύμβουλος ΑΚΕΛ Λάρνακας

Σχετικά νέα

X
Translate »