Κατοικίδια

Κατοικίδιο & Καλοκαίρι: Ό,τι πρέπει να προσέχετε

Μπορεί να βρισκόμαστε ήδη στο μέσο του καλοκαιριού, ωστόσο στη χώρα μας οι ψηλές θερμοκρασίες θα κρατήσουν για αρκετό καιρό ακόμα. Γι΄ αυτό ακολουθούν μερικές συμβουλές, για την καλύτερη φροντίδα των μικρών μας φίλων και την αποφυγή ή αναγνώριση δυσάρεστων καταστάσεων.
• Ίσως το πιο σοβαρό και επείγον ζήτημα που πρέπει να προσέχει κάθε ιδιοκτήτης είναι η θερμοπληξία, δηλαδή η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος λόγω αδυναμίας αντιστάθμισης από τον οργανισμό. Ιδιαίτερα την περίοδο που ο υδράργυρος και η υγρασία χτυπάνε κόκκινο, θα πρέπει να παρέχουμε ένα σκιερό και δροσερό μέρος για ανάπαυση στους τετράποδους φίλους μας και φροντίζουμε να έχουν πάντα άφθονο νερό στη διάθεσή τους. Επίσης, αποφεύγουμε τις βόλτες και την έντονη δραστηριότητα κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Σε καμία περίπτωση δεν αφήνουμε ζώα κλειδωμένα εντός αυτοκινήτου, καθώς μια τέτοια ενέργεια μπορεί να αποβεί μοιραία, σε λιγοστό χρόνο. Τέλος, δεν ξεχνάμε τους σκύλους με ιδιαιτερότητες που είναι περισσότερο ευάλωτοι στις ψηλές θερμοκρασίες όπως είναι οι σκύλοι βραχυκεφαλικών φυλών (π.χ. English bulldog, French bulldog, Pug), οι σκύλοι με μακρύ ή πυκνό τρίχωμα (π.χ. Husky, Chow-chow, German spitz) αλλά και οι γηραιότεροι ή παχύσαρκοι σκύλοι ανεξαρτήτως φυλής.
• Μια άλλη, πιο ύπουλη απειλή για τους τετράποδους φίλους μας είναι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και συγκεκριμένα στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία. Η έκθεση στις ακτίνες UV μπορεί να προκαλέσει διάφορου βαθμού ερεθισμό του δέρματος, ενώ σε βάθος χρόνου μπορούν να εμφανιστούν καλοήθεις ή κακοήθεις όγκοι. Μεγαλύτερη ευαισθησία έχουν σκύλοι και γάτες με λευκό ή κοντό τρίχωμα (π.χ. dogo argentino, bull terrier, pit bull, dalmatian) ή με περιοχές δέρματος χωρίς τρίχωμα και χρωστική (μελανίνη). Ιδιαίτερη ευαισθησία έχουν και ζώα που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα του δέρματος. Συχνότερα επηρρεάζονται σημεία όπως μύτη, αυτιά, γύρω από τα μάτια ή την κάτω κοιλιακή χώρα. Επειδή στη χώρα μας η ηλιοφάνεια παρατηρείται σχεδόν όλο το χρόνο, το θέμα δεν πρέπει να μας απασχολεί μόνο το καλοκαίρι, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η UV ακτινοβολία διαπερνά το τζάμι από τα παράθυρα. Για τον περιορισμό των πιο πάνω προβλημάτων συστήνεται ο περιορισμός της έκθεσης των ζώων στον ήλιο για μεγάλα χρονικά διαστήματα και ιδιαίτερα τις μεσημβρινές ώρες, όπως και η χρήση αντιηλιακών προϊόντων ειδικά για ζώα, με ψηλό δείκτη προστασίας.
• Η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι, επιπλέον, οι εποχές που κάνουν την εμφάνισή τους ανεπιθύμητοι επισκέπτες στα ζώα όπως οι κρότωνες (τσιμπούρια), οι ψύλλοι, οι σκνίπες και τα κουνούπια. Τα παράσιτα αυτά εκτός από την ενόχληση και τον κνησμό που προκαλούν με το τσίμπημα τους είναι συχνά μεταδότες πολλών ασθενειών. Στην περίπτωση των ψύλλων, πολύ συχνή είναι και η εκδήλωση της αλλεργικής δερματίτιδας, συχνότερα στην περιοχή της ράχης και στη βάση της ουράς. Η λεϊσμανίωση, η ερλιχίωση, η αναπλάσμωση και οι παρασιτώσεις του εντέρου είναι μόνο μερικά από τα σοβαρά νοσήματα που μπορούν να μεταδώσουν τα εξωπαράσιτα. Σε κάθε περίπτωση, η πρόληψη συνιστά την καλύτερη θεραπεία με την τακτική χρήση αντιπαρασιτικών και εντομοαπωθητικών σκευασμάτων, μιας και η επαφή με τα παράσιτα είναι αναπόφευκτη. Άλλωστε, η απομάκρυνση των παρασίτων πέραν της υγείας των ζώων είναι και θέμα δημόσιας υγείας. Πλέον υπάρχει πληθώρα προϊόντων στο εμπόριο για κτηνιατρική χρήση. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να σας δώσει την λύση που ταιριάζει καλύτερα στον τρόπο ζωής του κατοικιδίου σας..

• Μολονότι δεν μεταδίδουν νοσήματα, έντομα όπως οι μέλισσες και οι σφήκες ενίοτε προκαλούν σοβαρό πρόβλημα στα ζώα συντροφιάς. Πάνω στο παιχνίδι ή την περιέργειά τους τα ζώα τρώνε τα έντομα, τα οποία συχνά τους καταφέρνουν νύγματα στην περιοχή του προσώπου και του στόματος. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι από ήπιο έως εκτεταμένο πρήξιμο τοπικά μέχρι αναφυλακτική αντίδραση, κατάσταση που χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης από κτηνίατρο.
• Επιπλέον, πολύ συχνό και εν δυνάμει σοβαρό πρόβλημα την καλοκαιρινή περίοδο αποτελούν τα άγανα, γνωστά στην Κύπρο και ως «αλουπποτζίτες» (βλ. φώτο). Τα άγανα μπορούν να εισχωρήσουν σχεδόν παντού στο δέρμα και να δημιουργούν συρίγγια (στοές) κάτω από το δέρμα. Εντοπίζονται συχνά στα αυτιά, στις ρινικές κοιλότητες, στο δέρμα του κορμού και στις μεσοδακτύλιες πτυχές. Τα συμπτώματα, όπως το επίμονο φτάρνισμα συχνά με παρουσία αίματος, το τίναγμα της κεφαλής ή ξύσιμο των αυτιών, συνήθως εμφανίζονται κατά ή μετά τη βόλτα σε σκύλους που συχνάζουν σε μέρη με ξερά χόρτα ή στο βουνό αν πρόκειται για κυνηγετικές φυλές. Συστήνεται, λοιπόν, ο τακτικός έλεγχος των ζώων μετά τη βόλτα και η απομάκρυνση των αγάνων. Αν διαπιστωθεί κάποιο από τα πιο πάνω συμπτώματα επιβάλλεται η έγκαιρη επίσκεψη στον κτηνίατρο, για να αποφευχθούν πιο σοβαρές καταστάσεις.
• Τέλος, επειδή συχνά οι καλοκαιρινές εξορμήσεις γίνονται μακρυά από τα αστικά κέντρα, ζητείστε από τον κτηνίατρό σας και έχετε πάντα μαζί σας ένα κουτί πρώτων βοηθειών για κάθε περίπτωση που πιθανό χρειαστεί να επέμβετε άμεσα, μέχρι την προσκόμιση του ζώου στον κτηνίατρο για την περαιτέρω διαχείριση της κατάστασης.

 

kokkinos
Παναγιώτης Κόκκινος
Κτηνίατρος, DVΜ

Αναφορές
1. Brennan KE, Ihrke PJ. (1983); “Grass awn migration in dogs and cats: a retrospective study of 182 cases” JAVMA, Jun 1;182(11):1201-4.
2. Fitzgerald K. et al (2006); “Hymenoptera stings”, JCTSAP, 21:194-204
3. www.cliniciansbrief.com
4. www.sciencedaily.com

Σχετικά νέα

X
Translate »