Πέτρος Γούλας

Επενδύστε στο Marketing

 

Καλησπέρα και πάλι,

Σημερινό θέμα της επικοινωνίας μας είναι η ανάλυση του αν θα πρέπει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επενδύσουν στην επιστήμη του μάρκετινγκ και γενικότερα στις υπηρεσίες αυτές. Στατιστικά, για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε, το 94-95 % της σημερινής αγοράς σε Ελλάδα και Κύπρο απαρτίζεται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις (αρκετές είναι οικογενειακές).

Εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος πως μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της αγοράς. Λόγω, των οικονομικών μεγεθών αλλά και της γενικευμένης ύφεσης, οι πιο πάνω επιχειρήσεις δυσκολεύονται στο να δώσουν λύσεις στα επικοινωνιακά τους προβλήματα, στην προβολή τους, στην εξωστρέφεια τους και γενικά σε ότι έχει να κάνει με το μάρκετινγκ τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όλες οι ενέργειες να γίνονται εμπειρικά, χωρίς συγκεκριμένο πλάνο και φυσικά με την (πολλές φορές) κατασπατάληση πόρων.

Συνεπώς, η επικοινωνία με κάποιον ειδικό ή με κάποια εταιρεία η οποία παρέχει τέτοιου είδους υπηρεσίες αποτελεί αδήριτη ανάγκη για τις επιχειρήσεις. Επίσης, όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο άρθρο μας θα πρέπει να δεχτούμε πως δεν τα ξέρουμε όλα και ο κάθε ένας είναι ειδικός στον τομέα του. Όταν πραγματικά προσπεράσουμε όλες αυτές τις αρνήσεις το επόμενο βήμα είναι να κατανοήσουμε πως το μάρκετινγκ δεν είναι έξοδο αλλά επένδυση. Η προώθηση (σωστή προώθηση), η στρατηγική, η ιστοσελίδα, τα social media, οι ενέργειες για την εξωστρέφεια της επιχείρησης σας δεν αποτελούν έξοδα αλλά επενδύσεις προκειμένου να διατηρηθεί ή να αυξηθεί ο τζίρος μας.

Μιλάμε δηλαδή για ριζική αλλαγή της νοοτροπίας.

Εν συνεχεία, αφού αποφασίσουμε πως ναι, αλλάζουμε ή βουλιάζουμε κάνουμε μια έρευνα και ερχόμαστε σε επικοινωνία με κάποιον σύμβουλο μάρκετινγκ. Αφού του αναλύσουμε με πάσα λεπτομέρεια τα προβλήματα που ταλανίζουν την επιχείρηση μας του ζητάμε λύσεις και να μας καταθέσει την προσφορά του και γενικά το πλάνο συνεργασίας και τις λύσεις.

Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες (βάση της δικιάς μας εμπειρίας στην αγορά) δεν έχουν ούτε τον χρόνο αλλά ούτε το καθαρό μυαλό για να λύσουν αυτού του είδους τα προβλήματα . Άρα, το άτομο ή η εταιρεία που θα μας προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες θα πρέπει να μας «τρέξει» και το πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί.

Εν κατακλείδι, ΝΑΙ πρέπει να επενδύσουμε  στο τομέα του μάρκετινγκ και  στις υπηρεσίες του αφού αποτελεί βασικό συστατικό προκειμένου να υπάρχει στρατηγική, δημιουργία αξιομνημόνευτων εμπειριών στους καταναλωτές μας  καθώς και διατήρηση ή ακόμα καλύτερα αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων μας.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »