ΑΕΚ

ΑΕΚ Λάρνακας: Μια ΟΑΣΗ στο Κυπριακό ποδόσφαιρο

Σίγουρα όσοι με γνωρίζουν θα αναρρωτιώνται για τη δημοσίευση αυτού του άρθρου καθώς τυγχάνει να είμαι Ανορθωσιάτης δηλωμένος. Από την άλλη είμαι πρώτα απ’ όλα φίλαθλος και μου αρέσει να απολαμβάνω το ποδόσφαιρο. Επιπλέον αν και με καταγωγή από την Αμμόχωστο γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λάρνακα και όταν η ομάδα της πόλης που γεννήθηκα και μεγάλωσα τα τελευταία χρόνια παραδίδει μαθήματα σε όλα τα επίπεδα δεν μπορείς να μην την επαινέσεις.

Ο τίτλος που επέλεξα να δώσω στο άρθρο αντικατοπτρίζει πλήρως την ΑΕΚ για πολλούς λόγους.

Να το πάμε απ’ την αρχή. Μεγαλώνοντας στη Λάρνακα, στην πόλη κυριαρχούσε η Ανόρθωση όπου με τις μεγάλες πορείες, τους συνεχείς τίτλους, τις διακρίσεις, το γήπεδο και γενικά το μεγαλείο του συλλόγου, είχε για χρόνια στο περιθώριο τη διαχρονικά μικρή ΑΕΚ και αναφέρομαι στην ΑΕΚ του 1994 και όχι τον ΠΟΛ και την ΕΠΑ.

Όταν μια νεοσύστατη ομάδα είχε στην πόλη της το μεγαθήριο του Κυπριακού ποδοσφαίρου για μια 15ετία,  με το μεγάλο μέρος των κατοίκων της πόλης να είναι υποστηρικτής της, αναμφίβολα έκανε την προσπάθεια της να μεγαλώσει ακόμη πιο δύσκολη και είναι λογικό. Οι μικροί επέλεγαν την Κυρά του Βαρωσιού γιατί ήταν η μεγάλη ομάδα της πόλης και του Κυπριακού ποδοσφαίρου για χρόνια, έτσι η ΑΕΚ πορευόταν με τους λιγοστούς ρομαντικούς της υποστηρικτές με έδρα το καθόλου ποδοσφαιρικό ΓΣΖ.

Φτάνουμε στην πιο μαύρη σελίδα της ομάδας την αγωνιστική περίοδο 2008-09 όπου η ΑΕΚ τερμάτισε στη 13η θέση και υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Β΄ κατηγορία. Εκεί ο σύλλογος έγινε ακόμη πιο μικρός, η ιδέα της ενοποίησης δύο ιστορικών ομάδων της πόλης, ΕΠΑ-ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΣ άρχισε να βρίσκει εχθρούς καθώς μέχρι εκείνη τη χρονιά κατά πολλούς το πείραμα απέτυχε με βάσει την πορεία της ομάδας αφού τη 10ετία 1999-2009 θα μετρήσει μια κατάκτηση κυπέλου, έναν τελικό και στο πρωτάθλημα να ολοκληρώνει μεταξύ 7ης και 9ης θέσης με εξαίρεση τη χρονιά 2007-08 όπου τερμάτισε 4η. 

Related image

Η επιστροφή και η αξιοζήλευτη πορεία εντός και εκτός γηπέδου

Η επιστροφή της ΑΕΚ στα σαλόνια της πρώτης κατηγορίας θα την βρει με μεγάλες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της, οι οποίες ήταν πρωτοφανείς για τα Κυπριακά δεδομένα αφού εφάρμοσε με απόλυτη επιτυχία το μοντέλο Τεχνικού Διευθυντή. Με τον Jordi Croif στη θέση αυτή, καταφέρει με το καλημέρα να γίνει η πρώτη Κυπριακή ομάδα που μπήκε σε ομίλους του Europa League και να κάνει μια αξιοπρεπή πορεία.

Από κει και πέρα ξεκινά να μεγαλώνει και μέσα σε μια τετραετία με καλές πορείες στο πρωτάθλημα όπου τερμάτιζε στο πρώτο γκρουπ. Κακή παρένθεση η χρονιά 2013-14 όπου τερμάτισε στην 8η θέση και εκεί εμφανίστηκε ξανά η αμφισβήτηση, η απογοήτευση και η διοικητική/οικονομική αβεβαιότητα.

Κάπου εκεί εμφανίζεται ο Αντρέας Καραπατάκης και αναλαμβάνει τα ηνία….

Η έλευση Καραπατάκη και η ”μικρή” ΑΕΚ ξεκινά να μεγαλώνει 

Με την έλευση Καραπατάκη το άμοιρο Κυπριακό ποδόσφαιρο γνωρίζει ένα διαφορετικό μοντέλο διοίκησης. Με το καλήμερα μιλά για ιδιόκτητο γήπεδο κάτι που φάνταζε ανέκδοτο με τον Πόμπο για τα Κυπριακά δεδομένα αν αναλογιστεί κανείς ότι σύλλογοι όπως η Ομόνοια, ΑΠΟΕΛ, Απόλλωνας και ΑΕΛ μέχρι και σήμερα αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός.

Και όμως ο κ. Καραπατάκης αν ανατρέξουμε σε δηλώσεις του πριν 5 χρόνια έλεγε πως η ΑΕΚ δεν μπορεί να μεγαλώσει χωρίς ιδιόκτητο ποδοσφαιρικό γήπεδο. Φυσικά όλη η Κύπρος (ακόμη και εγώ σε φουρποκουβέντες με φίλους ΑΕΚτζήδες) επιμέναμε να λέμε ότι ο τύπος ζει σε άλλο πλανήτη μέχρι που οι μπουλτόζες έπιασαν δουλειά αφήνοντας το ποδοσφαιρικό κοινό της Κύπρου κόκαλο, ειδικά τους ”άστεγους”.

Εκείνη ήταν η περίοδος που προσωπικά για εμένα η ΑΕΚ παρέδωσε μαθήματα διοίκησης ποδοσφαιρικής ομάδας. Μια ομάδα με σαφώς μικρότερο μέγεθος από τις υπόλοιπες, με πιο λίγο κόσμο σε ένα χρόνο έκανε πρεμιέρα στο δικό της ιδιόκτητο ποδοσφαιρικό γήπεδο με κρατική χορηγία μόλις 2,000,000 ευρώ. Χωρίς υπερβολές, χωρίς 5στερες πολυτέλειες (όπως ονειρεύονται άλλοι), με γνώμονα μόνο την αγωνιστική γιγάντωση της ομάδας, η διοίκηση Καραπατάκη μετατρέπει το ”ανέκδοτο με τον Πόμπο” σε πραγματικότητα και την ποδοσφαιρική Κύπρο να ψάχνει να βρει πως έγινε.

Η αγωνιστική της πορεία τα τελευταία χρόνια τη μεγάλωσε χρόνο με το χρόνο. Τρεις φορές φιναλίστ πρωταθλήματος, ιστορικές πορείες στην Ευρώπη με αποκορύφωμα τον αποκλεισμό της Σπαρτάκ Μόσχας μέσα στη Ρωσία το 2016, (ομάδα που είχε 15φορές μεγαλύτερο budget) την κατάκτηση του κυπέλλου την περσινή χρονιά και φυσικά τη ψεσινή 2η πρόκριση της στους ομίλους του Europa League.

ΟΑΣΗ για το Κυπριακό ποδόσφαιρο

Η λέξη ΟΑΣΗ ορίζεται ως η γόνιμη εδαφική έκταση μέσα σε μία έρημο, εξου και ο παραλληλισμός μου με την παρουσία της ΑΕΚ στο Κυπριακό ποδόσφαιρο. Ο λόγος; Απλός…H ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια διδάσκει μαθήματα ποδοσφαιρικού μάνατζμεντ σε όλα τα επίπεδα και αναλύω.

Με ισορροπημένους ισολογισμούς κατάφερε να διατηρήσει μια ανταγωνιστική ομάδα με βασικό κορμό που μετρά εδώ και χρόνια (βλέπε Τομάς, Λαρένα Τρισκοφσκι, Τέτε και άλλους που πέρασαν παλαιότερα) με στοχευμένες προσθαφαιρέσεις κάθε χρόνο. Αν δούμε τι κάνουν άλλες ομάδες κάθε χρόνο που αλλάζουν ολόκληρο ρόστερ αντιλαμβάνεται κανείς την ουσία αυτής της επιτυχίας.

Κατάφερε από το 2009-10 να μείνει πιστή στο μοντέλο τεχνικού διευθυντή με 99% επιτυχία (το 1% το αφήνω έξω γιατί λείπει μέχρι σήμερα το πρωτάθλημα) ενώ όλες οι υπόλοιπες που προσπάθησαν να το εφαρμόσουν απέτυχαν παταγωδώς μέχρι σήμερα (βλέπε Ανόρθωση, Ομόνοια, ΑΠΟΕΛ, ΑΕΛ) και αναμφίβολα η αποτυχία τους οφείλεται στη διοικητική νοοτροπία και το ρόλο του καθενός στην εφαρμογή του. Ο Πετρουής τη δουλειά του, ο Εύμαιος τη δουλειά του, ο Κυριάκος τη δουλειά του κοκ… Η ΑΕΚ παραδίδει μαθήματα σε αυτό το κομμάτι από το 2010.

Με λιγότερο κόσμο και με μικρότερη εμπορική αξία από ΑΠΟΕΛ, ΟΜΟΝΟΙΑ, Απόλλωνα και ΑΕΛ με βάση πρόσφατη έρευνα   για να μην παρεξηγηθώ, κατάφερε να χτίσει ιδιόκτητο γήπεδο με 3ετές πλάνο ανάπτυξης. Εδώ η διοίκηση Καραπατάκη ξανά, παρέδωσε μαθήματα σωστής διαχείρισης πόρων και φυσικά μανατζεμεντ. Ξεκίνησε με συγκεκριμένο πλάνο ανάπτυξης το οποίο πορεύεται με βάσει το μέγεθος της ομάδας σε κόσμο, έχοντας πλήρης επίγνωση των δεδομένων της. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ομόνοια με τον τεράστιο όγκο οπαδών, το ΑΠΟΕΛ εξίσου με το μεγάλο όγκο και τα εκατομμύρια που έλαβε από τις Ευρωπαϊκες πορείες αλλά και τους 3 της Λεμεσού που αναμένουν από το κράτος αντιλαμβάνεται κανείς τον άθλο του Καραπατάκη.

Με σωστό οικονομικό και αγωνιστικό πλάνο κατάφερε να κρατήσει ανταγωνιστική την ομάδα και δεν δίστασε να δώσει τα ηνία στους άπειρους Ιραόλα και Μουρίγιο. Πολλοί ήταν αυτοί που με το τέλος της περσινής χρονιάς αναφέρθηκαν σε ολοκλήρωση κύκλου της ομάδας και 2 μήνες μετά απλά παρακολουθήσαμε ίσως το πιο απολαυστικό ποδόσφαιρο τα τελευταία 4 χρόνια από Κυπριακή ομάδα.

Αν δει κανείς τι συμβαίνει στις υπόλοιπες μεγάλες ομάδες με τα χίλια προβλήματα πιστεύω ότι ο όρος ΟΑΣΗ ταιριάζει γάντι στο οικοδόμημα της ΑΕΚ, η οποία από ψες ταξιδεύει ξανά σε Ευρωπαϊκούς προορισμούς, με το χρήμα να φέρνει νέο αέρα. Όχι πως είχε κάποιο οικονομικό θέμα, αλλά όπως και να το κάνουμε είναι αλλιώς να σου έρχονται μύρια χωρίς να παρακαλάς για χορηγίες και διαφήμιση. Άλλωστε σου δίνεται και η δυνατότητα να μεγαλώσεις λίγο το budget.

Στο μοναδικό μελανό σημείο που είναι ο κόσμος της, ακόμη και εκεί με βάσει τα δικά της δεδομένα χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει και μέσα από τις πορείες της αν συνεχίσει σίγουρα θα κερδίσει ακόμη περισσότερο κόσμο. Μπορεί κατά διαστήματα η διοίκηση να κάνει τα παράπονα της όμως εντάξει, δεν μπορείς να κλωνοποιήσεις οπαδούς και στις κερκίδες του ΑΕΚ ΑΡΕΝΑ βλέπεις παιδιά και οικογένειες που είναι μια όμορφη εικόνα. Οι επιτυχίες και τα τρόπαια θα φέρουν τον κόσμο ακόμη πιο κοντά και φυσικά οι μικρότεροι ηλικιακά θα μπορούν πιο εύκολα να δηλώνουν ΑΕΚτζήδες και να ταυτιστούν με το σύλλογο. Μην ξεχνάμε και την καλαθόσφαιρα που εκεί αλωνίζει η ΑΕΚ.  All in good time λέει και ο Εγγλέζος.

Αν έλεγες το 2009 όταν η ΑΕΚ ήταν στη Β κατηγορία και γνώριζε τα χωριά της Κύπρου, πως το 2018 θα μετρούσε 2 Ευρωπαϊκούς ομίλους/ευρωπαικές επιτυχίες, 1 κύπελο, 3 φορές φιναλίστ πρωταθλήματος και ότι θα είχε ιδιόκτητο γήπεδο και θα είναι η πιο υγιές ομάδα, προφανώς θα σε παρέπεμπαν στο Βερεσιέ. Με αυτή τη λογική σε 5 χρόνια η ΑΕΚ με ανάλογες πορείες θα μεγαλώσει αρκετά και στην κερκίδα και ήδη το κάνει. Δεν είναι ότι δεν τον έχει απλά χρειάζεται μπόλιασμα και αυτό γίνεται με τα χρόνια ειδικά σε μια νέα ομάδα με μόλις 24 χρόνια ζωής.

H χθεσινή κατάμεστη ΑΡΕΝΑ με 5159 ΑΕΚτζήδες, σίγουρα δείχνει ότι το πράγμα είναι σε καλό δρόμο.

Αλέξανδρος Ηλία

Σχετικά νέα

X
Translate »