Υγεία

Έχεις κακό mood μετά τις διακοπές; Μάθε τις 3 τροφές που βελτιώνουν τη διάθεση σου

Οι περισσότεροι αυτό το διάστημα έχουν επιστρέψει στη ρουτίνα της καθημερινότητας μετά την ανάπαυλα των διακοπών και αυτή η απότομη προσγείωση στην πραγματικότητα σε πολλούς προκαλεί ακόμα και κατάθλιψη.

Και είναι αλήθεια πως δεν είναι εύκολο να προσαρμοστεί κανείς ξανά στις απαιτήσεις του ημερήσιου του προγράμματος μετά την ανεμελιά των διακοπών. Μάλιστα έρευνες κατά καιρούς έχουν δείξει πως η περίοδος προσαρμογής μετά από διακοπές διάρκειας μόλις δύο εβδομάδων, μπορεί να διαρκέσει μέχρι και σχεδόν ενάμιση μήνα!

Για να μπορέσεις να αποφύγεις την κατάθλιψη μετά τις διακοπές μπορείς να φροντίσεις να εντάξεις νέα πράγματα στο πρόγραμμά σου (όπως ένα νέο χόμπι) και γενικά να προσπαθήσεις να ανανεωθείς: από το να ανανεώσεις την γκαρνταρόμπα σου, μέχρι να κάνεις αλλαγές στη διακόσμηση του σπιτιού σου και ένα καλό καθάρισμα και ξεκαθάρισμα των πραγμάτων σε αυτό.

Επίσης σύμμαχός σου στην προσπάθεια να αποφύγεις την κατάθλιψη αυτή την περίοδο, μπορούν να είναι και ορισμένες τροφές, που έρευνες έχουν δείξει πως βελτιώνουν τη διάθεση.

Κρόκοι αυγών
Οι κρόκοι αυγών είναι μια καλή πηγή βιταμίνης D, η οποία είναι και ο ρυθμιστής της σύνθεσης σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η σεροτονίνη παίζει σημαντικό ρόλο σε μια ευρεία ποικιλία λειτουργιών και συμπεριφορών στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης. Αυτό όμως δεν συμβαίνει με όλα τα αυγά.

Είναι προτιμότερο να επιλέγεις αυγά ελευθέρας βοσκής, μιας και αυτά τα κοτόπουλα έχουν πρόσβαση στον εξωτερικό χώρο και στο φως του ήλιου, που είναι απαραίτητο για την παραγωγή βιταμίνης D.

Σοκολάτα
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μειώνει την έκκριση κορτιζόλης (η ορμόνη που σχετίζεται με το άγχος) βραχυπρόθεσμα όταν εκτίθεσαι σε μια στρεσογόνο κατάσταση. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό έχει να κάνει με το περιεχόμενο φλαβονοειδών (αντιοξειδωτικό) στη μαύρη σοκολάτα. Ίσως γι’ αυτό και να πέφτουμε με τα μούτρα στο παγωτό σοκολάτας, όταν νιώθουμε άγχος.

Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι περιέχει Λ- θεανίνη, ένα αμινοξύ που βοηθάει στη μείωση του στρες και του άγχους. Σε μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα, η Λ-θεανίνη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη σεροτονίνη και την ντοπαμίνη, που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάθεση και την συμπεριφορά. Στους ανθρώπους, οι μελέτες είναι ανάμεικτες και πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα.

Πηγή: mag.sigmalive.com

Σχετικά νέα

X
Translate »