Παιδί και Οικογένεια

Πώς η πατρότητα κάνει τον άνδρα καλύτερο

Η μητρότητα και η πατρότητα δίνουν στον άνθρωπο το κίνητρο, την έμπνευση, την αφορμή να γίνει καλύτερος άνθρωπος. Με τον χαρακτηρισμό «καλύτερος» άνθρωπος δεν εννοούμε πιο καλός άνθρωπος, πιο φιλάνθρωπος, λιγότερο αμαρτωλός. Η μητρότητα και η πατρότητα, το κάνουν και αυτό σε πολλές περιπτώσεις, στην πραγματικότητα όμως βοηθούν τον άνθρωπο στην αυτοβελτίωσή του συνολικά. Ο άνδρας –για τον οποίο θα μιλήσουμε σε αυτό το κείμενο- περνά από πολλά συναισθηματικά, κοινωνικά, πνευματικά ακόμη και φυσικά στάδια, κατά την ολοκλήρωσή του όταν γίνεται πατέρας.

-Ο άνδρας που γίνεται πατέρας, γίνεται μαζί και καλύτερος άνθρωπος

Όταν ο άνδρας γίνεται πατέρας, μπορεί να κουράζεται περισσότερο, να εργάζεται πιο σκληρά, να έχει επιπλέον άγχη, ωστόσο η πατρότητα όπως πολλές μελέτες έχουν αποδείξει, κάνουν τον άνδρα-πατέρα να θέλει να είναι πιο υγιής, να οδηγεί πιο προσεκτικά, να είναι πιο ευαίσθητος κοινωνικά και πιο δραστήριος συνολικά. Αν το περιβάλλον και η οικολογία του ήταν αδιάφορα πριν αποκτήσει παιδί, με την πατρότητα ακόμα και αυτό αλλάζει.

-Ο άνδρας βελτιώνεται προσωπικά

Ο άνδρας που γίνεται πατέρας κάνει καλύτερες επιλογές από ό,τι στο παρελθόν. Ακόμη, οι συνήθειες του ανδρός που γίνεται πατέρας αλλάζουν σημαντικά προς το καλύτερο. Αρκετοί εγκαταλείπουν την κακή συνήθεια του καπνίσματος, άλλοι υιοθετούν ένα πιο υγιεινό πρόγραμμα διατροφής ενώ άλλοι αποχωρίζονται για πάντα την μεγαλύτερη αγάπη της ζωής τους από την εφηβεία ως την πατρότητα, που δεν είναι άλλη από τη μηχανή τους.

-Περισσότερο δραστήριος

Ο άνδρας που αποκτά παιδιά και γίνεται πατέρας, συνηθίζει να σηκώνεται τη νύχτα για να τα περιποιηθεί όταν χρειάζεται, παίζει μαζί τους, τα διαβάζει, τα πηγαίνει στο σχολείο και συμμετέχει με τον τρόπο που μπορεί οπουδήποτε χρειάζεται. Ο μπαμπάς θα ξαναπαίξει ποδόσφαιρο μετά από χρόνια, θα θυμηθεί τις εξισώσεις και θα είναι εκείνος που θα περιμένει στις κερκίδες το καμάρι του.

-Το άγχος τον επηρεάζει λιγότερο

Οπωσδήποτε ένας άνδρας που γίνεται πατέρας, έχει κάποια επιπλέον άγχη όπως είναι τα επαγγελματικά, τα οικονομικά, το άγχος της διαχείρισης της καθημερινότητας αλλά και το προσωπικό άγχος «πόσο καλός πατέρας είμαι;»… Οι έρευνες όμως έχουν δείξει ότι χρόνιοι πόνοι, αϋπνία, στομαχικά προβλήματα και κόπωση σταδιακά εξαφανίζονται για τον πατέρα που έχει μια ωραία οικογένεια με καλές σχέσεις με τα παιδιά του και τη σύντροφό του.

-Ενδιαφέρονται για τους άλλους

Σύμφωνα με έρευνες, ο πατέρας που είναι καλός με την οικογένειά του και έχει κερδίσει τον σεβασμό και την αγάπη της συντρόφου και των παιδιών του, σταδιακά αρχίζει να συμπεριφέρεται λιγότερο εγωιστικά και στο υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο. Ενδιαφέρεται περισσότερο για τους συνανθρώπους του, για τους συναδέλφους και συνεργάτες του. Νοιάζεται για την ευημερία των άλλων και δεν κοιτά μόνο τη δική του καλοπέραση και εξέλιξη.

-Πιο μακριά από την κατάθλιψη

Η οικογένεια είναι ο προορισμός του ανθρώπου. Τον πηγαίνει σε άλλο επίπεδο και τον τραβά μακριά από την κατάθλιψη. Άνδρες που ζουν μόνοι τους ή που είναι σε σχέσεις και γάμους χωρίς παιδιά, είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν από κατάθλιψη. Ακόμη, η πατρότητα κάνει τους άνδρες να μην πέφτουν στην παγίδα της κατάχρησης ουσιών ενώ έρευνες λένε πως αποφεύγουν και τις πράξεις που είναι παραβατικές ως προς τους νόμους.

Σχετικά νέα

X
Translate »