Υγεία

Υπ. Υγείας: Δεν φταίει το ΓεΣΥ για τη συμπεριφορά κάποιων

Πηγή: philenews.com
Γύρω από τα ζητήματα που αφορούν τον χώρο της Υγείας τοποθετείται με γραπτή δήλωσή του ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου. Ο Υπουργός, εκφράζει τη λύπη του καθώς αιωρούνται σοβαρές καταγγελίες εναντίον ιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας καθώς και εναντίον διοικητικών και διευθυντικών στελεχών νοσηλευτηρίων, υπηρεσιών και Οργανισμών.

Όπως επισημαίνει, για όλα αυτά που προσάπτουν σε γιατρούς, δεν ευθύνεται το ΓεΣΥ, ούτε η δομή και η φιλοσοφία του, αν και αποδέχεται ότι υπάρχουν προβλήματα.

Αυτούσια η γραπτή δήλωση:

Παρακολουθώ με προσοχή τον δημόσιο διάλογο που αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες γύρω από ζητήματα που αφορούν τον χώρο της Υγείας. Συνειδητά απέφυγα να παρέμβω, ώστε να μείνω μακριά από αντιπαραθέσεις, οι οποίες αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά προβλήματα και δεν βοηθούν τις προσπάθειες για αναζήτηση λύσεων.

Έκρινα όμως ότι οφείλω να τοποθετηθώ γιατί διαπιστώνω με λύπη ότι, αντί τεκμηριωμένου διαλόγου με επιχειρήματα και γεγονότα, υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες η συζήτηση εξελίχθηκε σε πλειοδοσία κατηγοριών εναντίον αλλήλων για κακώς κείμενα στον χώρο της Υγείας.

Εδώ και μέρες αιωρούνται σοβαρές καταγγελίες εναντίον ιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας, καθώς και εναντίον διοικητικών και διευθυντικών στελεχών νοσηλευτηρίων, υπηρεσιών και Οργανισμών. Από την πρώτη στιγμή, ζήτησα από όλους όσοι έχουν διατυπώσει παράπονα και ισχυρισμούς όπως τα καταθέσουν στα αρμόδια σώματα, που είναι ο Επίτροπος Εποπτείας του Γενικού Συστήματος Υγείας, τα Διοικητικά Συμβούλια του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΙΣ, ή το Υπουργείο Υγείας. Προσωπικά βρίσκομαι στη διάθεση οποιουδήποτε επιθυμεί να καταθέσει οποιαδήποτε καταγγελία και διαβεβαιώνω ότι θα διερευνηθεί τάχιστα για να υπάρξουν αποτελέσματα αμέσως.

Ως ο πολιτικός προϊστάμενος του ζωτικού τομέα της υγείας, ο οποίος εδώ και αρκετούς μήνες δοκιμάζεται από την πρωτοφανή πανδημία που πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη, επιθυμώ να ξεκαθαρίσω ότι παραμένω θιασώτης της κριτικής, της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Καταγγελίες και ισχυρισμοί που αφορούν Ιατρούς του δημοσίου που απασχολούνται σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, Ιατρούς του ΓεΣΥ που εξετάζουν σε μη συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ νοσηλευτήρια, νοσηλευτήρια που διώχνουν ασθενείς γιατί δεν θα έχουν κέρδος, επαγγελματίες υγείας ή επιχειρηματίες που προτάσσουν το χρήμα σε βάρος των ασθενών, θα τύχουν διερεύνησης άμεσα και αναμένω από τα αρμόδια σώματα τα ευρήματά τους το συντομότερο δυνατό. Θεωρώ όμως ότι είναι ανεπίτρεπτο να στήνονται λαϊκά δικαστήρια στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σε ένα ευνομούμενο κράτος υπάρχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες, τις οποίες όλοι οφείλουμε να σεβόμαστε.

Ωστόσο, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν ευθύνεται το Γενικό Σύστημα Υγείας, ούτε η δομή και η φιλοσοφία του, για την απαράδεκτη συμπεριφορά κάποιων και δεν θα πρέπει να πυροβολούμε το Σύστημα επειδή κάποιοι ενεργούν εκτός του πλαισίου του νόμου.

Την ίδια ώρα όμως δεν παραβλέπω και τα προβλήματα που υπάρχουν στο Γενικό Σύστημα Υγείας και διαβεβαιώνω ότι σε συνεργασία με τον ΟΑΥ, τον ΟΚΥπΥ, την ιατρική κοινότητα μέσω του ΠΙΣ και των επιστημονικών εταιρειών, τους οργανωμένους ασθενείς και όλους τους άλλους εμπλεκομένους, καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια ώστε να βρούμε τις απαραίτητες λύσεις. Μια μεταρρύθμιση αυτού του μεγέθους είναι αδύνατον να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη και για αυτό χρειάζεται επιμονή και υπομονή από όλους μας. Η κριτική που καλή τη πίστη ασκείται από όσους νοιάζονται για τη βελτίωση του ΓεΣΥ είναι για εμάς φάρος για να συνεχίσουμε τις έντονες προσπάθειες για την αναβάθμισή του. Σε αυτό τον καθημερινό αγώνα αναγνωρίζουμε τον ρόλο που έχει ο κάθε ένας ξεχωριστά να διαδραματίσει και επαναλαμβάνουμε το κάλεσμά μας προς όλους, ιδιαίτερα τους δικαιούχους, να παραμείνουν σύμμαχοι στο δύσκολο αυτό έργο που καλούμαστε να διαχειριστούμε.

Σχετικά νέα

X
Translate »