Ταξίδι

Τώρα και εμβολιαστικός τουρισμός με χλιδάτες διακοπές

 Πηγή: philenews.com

Μέχρι σήμερα ξέραμε για τους εναλλακτικούς τρόπους τουρισμού, όπως ο καταδυτικός, ο φυσιολατρικός, o ιατρικός, ο θρησκευτικός. Τώρα στην εποχή του κορωνοϊού υπάρχουν χώρες που οργανώνουν έναν νέου τύπου τουρισμό, τον εμβολιαστικό τουρισμό, συνδυάζοντας και τις διακοπές. 

Και αυτό συμβαίνει την ώρα που οι περισσότερες δυτικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν περιορισμούς στη χορήγηση του εμβολίου  AstraZeneca με αποτέλεσμα το εμβολιαστικό πρόγραμμα να έχει καθυστέρηση σε σχέση με τους αρχικούς στόχους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει ο «Φ», ένα ολόκληρο επιχειρηματικό πλάνο έχει στηθεί από κλειστή λέσχη στο Ηνωμένο Βασίλειο, για όσους δεν θέλουν να περιμένουν στην λίστα αναμονής για τον εμβολιασμό τους, διαθέτουν φυσικά αρκετά μεγάλα χρηματικά ποσά και θέλουν να συνδυάσουν το εμβόλιο με τις διακοπές.

Στην ιστοσελίδα του Knightsbridge Circle, ενός πολυτελούς ταξιδιωτικού γραφείου – λέσχη με έδρα το  Λονδίνο υπάρχει ενότητα «διαθέσιμος εμβολιασμός Private Covid 19». Για να έχει ωστόσο κάποιος πρόσβαση στα τουριστικά του πακέτα πρέπει να έχει προσκληθεί από κάποιον και να πληρώσει 30.000 ευρώ ετήσια συνδρομή. Αν τώρα θέλει όντως να ταξιδέψει στο Ντουμπάι για να εμβολιαστεί κάνοντας και χλιδάτες διακοπές πρέπει να καταβάλει το ποσό των 45.000 ευρώ επιπλέον. Σύνολο ταξιδιού 75.000 ευρώ. Το ταξίδι διαρκεί 21 ημέρες όσες ακριβώς χρειάζονται για να γίνουν και οι δύο δόσεις του εμβολίου. Δίνει μάλιστα τη δυνατότητα στους πελάτες του να εμβολιαστούν στο Ντουμπάι  αν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο των Pfizer/ ΒιοΝΤech. Το ιδιωτικό κλαμπ, που λειτουργεί και ως πολυτελές ταξιδιωτικό γραφείο, έχει μέλη σε όλο τον κόσμο και επί του παρόντος, λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών, οι Βρετανοί δεν μπορούν να πετάξουν έως το Ντουμπάι. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν εξελιχθεί σε πρωτεύον κέντρο εμβολιαστικού τουρισμού για όσους φυσικά διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους. Ντουμπάι και Αμπου Ντάμπι δεν προφταίνουν να εμβολιάσουν τους ισχυρούς και έχοντες. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαθέτουν το δεύτερο πιο επιτυχημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα μετά το Ισραήλ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και πλέον εξετάζουν την επικερδή εκμετάλλευση της εμπειρίας τους καθιερώνοντας επισήμως ένα πρόγραμμα εμβολιαστικού τουρισμού.

Μετακινήσεις στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, κάθε πολιτεία έχει το δικό της πρόγραμμα εμβολιασμού. Υπάρχουν μετακινήσεις μεταξύ των πολιτειών και κάποιοι επωφελούνται από τα «παράθυρα» που υπάρχουν στις διαδικασίες. Ωστόσο, η Φλόριντα είναι αυτή που έχει αναδειχθεί στην πρωταθλήτρια του εμβολιαστικού τουρισμού. Εκτός από τους Αμερικανούς, καταφθάνουν στη Φλόριντα Καναδοί, Βραζιλιάνοι και Αργεντινοί για να προμηθευτούν το εμβόλιο από την αλυσίδα Publix Super Markets που διαθέτει 730 καταστήματα στην Πολιτεία. Στον αγώνα του εμβολιαστικού τουρισμού μπαίνουν και οι εξωτικές Μαλδίβες, προωθώντας την τουριστική κίνηση του νησιωτικού συμπλέγματος, με το σλόγκαν «επισκέψου, εμβολιάσου, διασκέδασε».

Δεν μένει πίσω η Ρωσία

Μερίδιο από την πίτα του εμβολιαστικού τουρισμού διεκδικεί και η Ρωσία. Δημοσίευμα της εφημερίδας Izvestia ήδη προανήγγειλε τη δημιουργία «εμβολιαστικών τουριστικών πακέτων» που, εκτός του σχετικά υψηλού κόστους, επιβάλλουν και την παραμονή 25 ημερών στη Ρωσία, προκειμένου να γίνουν και οι δύο δόσεις του εμβολίου Sputnik-V.

Στο παιχνίδι και η Ινδία

Η πρωτοπόρος στον εμβολιαστικό τουρισμό, είναι η ινδική εταιρεία Gem Tours & Travels. Από τον Νοέμβριο 2020 προσφέρει ένα πακέτο αξίας €1.700, που περιλαμβάνει ένα ταξίδι 4 ημερών από τη Βομβάη στη Νέα Υόρκη, με το εμβόλιο και μία δεκαετή βίζα να περιλαμβάνονται στην τιμή. Από τα μέσα Ιανουαρίου η κυβέρνηση της Ινδίας έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα που στοχεύει στον εμβολιασμό 300 εκατομμυρίων πολιτών, δίνοντας προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες και στους υγειονομικούς. Για τους υπόλοιπους που έχουν την οικονομική ευχέρεια, υπάρχουν πρακτορεία οποία προσφέρουν ταξίδια στις ΗΠΑ, τη Βρετανία ή τη Ρωσία, με εξασφαλισμένο τον εμβολιασμό.

Τι προωθεί το Βελιγράδι

Εμβολιαστικό τουρισμό προωθεί και το Βελιγράδι,  πρωτεύουσα της Σερβίας. Οι εμβολιασμοί των ξένων πολιτών, κάθε ηλικίας, γίνονται μόνο στο Βελιγράδι, στον μεγάλο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Βελιγραδίου (Beogradski Medjunarodni Sajam). Σε αυτούς αρχικά χορηγούνταν αποκλειστικά το εμβόλιο της AstraZeneca και όχι τα εμβόλια των άλλων εταιρειών που διαθέτει άφθονα η Σερβία.

Σχετικά νέα

X
Translate »