Εκπαίδευση

Τι ειναι δικαίωμα ψήφου και γιατί πρέπει να ψηφίζω – Κέιμενο μαθητών του γυμνασίου/λυκείου Λευκάρων

Το δικαίωμα ψήφου είναι το δικαίωμα του εκλέγειν στις πολιτικές εκλογές. Στις περισσότερες αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες όσοι κατέχουν δικαίωμα ψήφου είναι συνήθως όσοι βρίσκονται στην κατάλληλη ηλικία ψήφου και μπορούν να ψηφίσουν σε εκλογές εκπροσώπους.

Στις περισσότερες χώρες οι πολίτες μπορούν να ψηφίζουν αφού συμπληρώσουν τα 18 τους χρόνια αλλά όταν θεσπίστηκε το δικαίωμα ψήφου για πρώτη φορά το όριο ηλικίας ήταν τα 21 χρόνια. Σε όλη την Ευρώπη, γίνεται προσπάθεια για να μειωθεί το όριο της ηλικίας του δικαιώματος της ψήφου. Για παράδειγμα, το ευρωπαϊκό φόρουµ νεολαίας έχει δρομολογήσει πανευρωπαϊκή εκστρατεία για τη μείωση της ηλικίας ψήφου στα 16 έτη ακολουθώντας το παράδειγμα της Αυστρίας.

Προς το παρόν, στην ηλικία των 18, οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της χώρας τους και ξεκινούν να επηρεάζουν με την ψήφο τους τα κοινά. Συγκεκριμένα, η συμμετοχή τους είναι πολύ σημαντική διότι οι αποφάσεις που θα παρθούν από τους εκλελεγμένους πολιτικούς, τους αφορούν άμεσα. Αυτή τους η συμμετοχή λοιπόν στην εκλογική διαδικασία τους καθιστά ενεργούς πολίτες .

Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εστιάζει σε αυτά που είναι πιο σημαντικά για τους περισσότερους όπως το περιβάλλον, την ασφάλεια ,την μετανάστευση, τα δικαιώματα των καταναλωτών ,την οικονομία ,το κράτος δικαίου και πολλά άλλα. Για εμάς τους Κύπριους στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας είναι βεβαίως και το κυπριακό ζήτημα, το οποίο έχει επίσης προσλάβει, ειδικά μετά την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια ευρωπαϊκή διάσταση. Η ψήφος σου θα καθορίσει ποιοι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα σε εκπροσωπούν κατά την εκπόνηση νέων νόμων και θα επηρεάσει την εκλογή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι αποφάσεις της οποίας θα διαμορφώσουν την καθημερινή ζωή, όχι μόνο τη δική σου μα και πολλών άλλων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στρέψει τους νόμους και τις θεσμικές διαδικασίες προς μια θετική κατεύθυνση δίνοντας οδηγίες ενάντια σε διακρίσεις, προβαίνοντας σε ρυθμίσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και χρηματοδοτώντας προσπάθειες που γίνονται με σκοπό την εξάλειψη των διακρίσεων.

Η δημοκρατία ξεκινά από εμάς, τους πολίτες, οι οποίοι δίνουμε το έναυσμα για την ενεργό πολιτότητα ψηφίζοντας στις ευρωπαϊκές εκλογές. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε αυτές επηρεάζουν τη ζωή μας. Εάν όμως δεν συμμετάσχουμε δεν θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε το μέλλον μας αποδυναμώνοντας την Ευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και απονοηματοδοτώντας τις αξίες της. Όσο περισσότεροι άνθρωποι ψηφίζουν τόσο ισχυρότερη γίνεται η δημοκρατία!

  1. Ανδρέου Νικολέττα Ε2
  2. Σιακίδη Νικολίνα Ε2

Μικροί Πρεσβευτές και Πρέσβειρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Γυμνασίου και Λυκείου Λευκάρων

 

 

 

Σχετικά νέα

X
Translate »