Ταξίδι

Ταξίδι σε πέντε πανέμορφες λίμνες της Ελλάδας

Μπορεί να απομακρυνόμαστε από τις θάλασσες και τα νησιά, αλλά συνεχίζουμε την επαφή μας με το υγρό στοιχείο, μέσα από πανέμορφες λίμνες της Ελλάδας που ταιριάζουν στο φθινόπωρο.

Λίμνη Τσιβλού, Αχαΐα
Ανάμεσα σε πυκνά δάση από πεύκα, έλατα και καστανιές και μικρά, παραδοσιακά χωριουδάκια, η λίμνη Τσιβλού είναι ιδανική για απόδραση στο όρος Χελμός του νομού Αχαΐας, σε υψόμετρο 800 μέτρα, ώστε να απολαύσετε από κοντά έναν σημαντικό υδροβιότοπο που φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας και αποτελεί δημοφιλή προορισμό αναψυχής. Δημιουργήθηκε το 1913, όταν από μια μεγάλη κατολίσθηση φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη και παρασύρθηκε ο οικισμός Τσιβλός. Αυτό το… ατύχημα, έκανε όλο και περισσότερους να συρρέουν στην περιοχή για να θαυμάζουν την ομορφιά της, να χαλαρώσουν και να εκμεταλλευτούν τα δώρα της φύσης. Οι όχθες της, μάλιστα, είναι ιδανικές για πεζοπορία και βόλτα, αλλά και για ποδήλατο, ενώ ορισμένοι επιλέγουν τη λίμνη και για κωπηλασία ή κολυμπούν στα δροσερά νερά της, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η διαδρομή περιμετρικά της λίμνης είναι πολύ ευχάριστη και μπορεί να γίνει σε λιγότερο από δύο ώρες. Η λίμνη βρίσκεται εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού και ολόκληρη η προστατευόμενη περιοχή έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000, που περιλαμβάνει όλες τις περιοχές που είναι σημαντικές για τη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Λίμνη Δόξα, Κορινθία
Η λίμνη Δόξα βρίσκεται στο νομό Κορινθίας και είναι μια τεχνητή λίμνη με βάθος μέχρι 40 μέτρα, μήκος 1,5 χιλιομέτρου και πλάτος 300 μέτρων, που βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων. Ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και παρά την ομορφιά της, έχει και τα αρνητικά της, αφού έχει πλημμυρίσει αρκετές φορές κάνοντας ζημιά στις καλλιέργειες των κατοίκων. Λόγω, όμως, του φυσικού κάλλους της γύρω περιοχής, θεωρείται η ομορφότερη λίμνη της Πελοποννήσου. Στο κέντρο της λίμνης, υπάρχει και το εκκλησάκι του Αγ. Φανουρίου, το οποίο «έκλεψε» τη θέση από το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου που βρισκόταν κάποτε εκεί. Κι αν θέλετε να εξερευνήσετε τις γύρω ομορφιές, μην παραλείψετε να περάσετε από το κοντινό, γραφικό χωριό Γκούρα, που αποτελεί το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής και πρωτεύουσα του πρώην Δήμου Φενεού, σε υψόμετρο 950 μέτρων, στις δυτικές πλαγιές της Ζήρειας.

Πρέσπες, Φλώρινα
Μπορεί να μην μας «πέφτουν» κοντά, αφού το κοντέρ θα πρέπει να γράψει 540 χιλιόμετρα από την Αθήνα μέχρι τη Φλώρινα, το τοπίο, όμως, στα υδάτινα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, αξίζει τον κόπο. Δεν είναι και λίγο, άλλωστε, να βρεθείτε στις λίμνες που ενώνουν τρεις χώρες, την Ελλάδα, την Αλβανία και τα Σκόπια. Εκεί θα συναντήσετε τη Μεγάλη Πρέσπα που χωρίζεται ανάμεσα στις 3 χώρες (με την Ελλάδα να συγκεντρώνει τα 39,5 τ.χλμ. της επιφάνειάς της) και τη Μικρή Πρέσπα ανήκει σε Ελλάδα και Αλβανία, με το μεγαλύτερο μέρος της (42,5 τ. χλμ.) να ανήκει στην Ελλάδα.  Οι Πρέσπες αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους βιότοπους της χώρας (αλλά και της Ευρώπης) και έναν από τους τελευταίους –δυστυχώς- φυσικούς παραδείσους που φιλοξενούν πολυάριθμα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, που προστατεύεται από την Συνθήκη Ramsar. Εκεί συναντάμε περισσότερα από 1500 είδη φυτών, ενώ από την πτηνοπανίδα σημαντικότερη θεωρείται η παρουσία πελεκάνου και συγκεκριμένα του αργυροπελεκάνου που θεωρείται αρκετά σπάνιο είδος παγκοσμίως. Οι καλύτερες επιλογές για τη διαμονή σας είναι οι Ψαράδες, ο Άγιος Γερμανός με τους παραδοσιακούς ξενώνες και η πόλη της Φλώρινας.

Λίμνη Πλαστήρα, Καρδίτσα
Άλλη μια πανέμορφη τεχνητή λίμνη στη λίστα μας, η οποία πήρε το όνομά της από τον Νικόλαο Πλαστήρα, που πρώτος μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας ενός φράγματος και κατ’ επέκταση μιας τεχνητής λίμνης στην περιοχή της Καρδίτσας το 1925. Κι όσο κι αν κάτι τέτοιο φάνταζε απίθανο τότε, η ιδέα του υλοποιήθηκε και το 1959 δημιουργήθηκε το πολυαναμενόμενο φράγμα δημιουργώντας έτσι την λίμνη Ταυρωπού που στη συνέχεια μετονομάστηκε σε λίμνη Πλαστήρα για να τιμήσει τον οραματιστή της. Βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων και αποτελεί ονειρεμένο μέρος για φθινοπωρινή και χειμερινή απόδραση, δίνοντάς σας την ευκαιρία να κάνετε πεζοπορία στα γύρω χωριά, αθλήματα όπως ιππασία και τοξοβολία, βόλτα με καγιάκ, κανό ή θαλάσσια ποδήλατα μέσα στη λίμνη και φυσικά να χαλαρώσετε στην υπέροχη φύση της περιοχής.

Λίμνη Παμβώτιδα, Ιωάννινα
Είναι η διάσημη λίμνη των Ιωαννίνων, η οποία με τις πυκνόφυτες όχθες της και τα βουνά της Ηπείρου τριγύρω να καθρεφτίζονται στα νερά της, δημιουργεί ένα πολύ ξεχωριστό θέαμα για κάθε ταξιδιώτη. Αποτελεί, μάλιστα, προστατευόμενος βιότοπος του Natura 2000, ως ζωντανό κομμάτι χλωρίδας και πανίδας της περιοχής, ενώ περίπου στο μέσο της βρίσκεται μικρή νησίδα, στην οποία είναι χτισμένος ο ομώνυμος οικισμός, με 347 κατοίκους και το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, όπου το 1822 δολοφονήθηκε ο Αλή Πασάς. Να σημειώσουμε, πάντως, που παρ’ όλο που το γνωστό δημοτικό τραγούδι για τη λίμνη αναφέρει «Χίλια καντάρια ζάχαρη θα ρίξω μέσ΄ στη λίμνη για να γλυκάνουν τα νερά να πιεί η Κυρά Φροσύνη», τα νερά της είναι ούτως ή άλλως γλυκά.

Σχετικά νέα

X
Translate »