Περιβάλλον

Συναγερμός για τα λύματα στην Αθηένου

Χωρίς προηγούμενο είναι μάλλον αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες στον Δήμο Αθηένου και έχει σημάνει συναγερμό στο Δημοτικό Συμβούλιο, την Υπηρεσία Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Γεωργίας και άλλα κρατικά τμήματα και Υπηρεσίες.
Μικρά παιδιά παίζουν στις γειτονιές τους, πλάι από λιμνάζοντα κτηνοτροφικά λύματα, όγκους κοπριάς, αλλά και κουνούπια που άρχισαν να εκκολάπτονται. Άνθρωποι δυσκολεύονται και δυσφορούν να περπατήσουν στις αυλές τους, εξαιτίας της δυσωδίας που προκαλείται λόγω αυτής της κατάστασης. Εδώ και μέρες στην ακριτική κωμόπολη, πολλές γυναίκες είναι συνεχώς με ένα λάστιχο νερού στο ένα χέρι και τη σκούπα στο άλλο και προσπαθούν να ξεπλύνουν τα πεζοδρόμια και τους δρόμους μπροστά από τα σπίτια τους, από όπου κύλησαν πριν από λίγες μέρες τα λύματα.
Ο εφιάλτης της δυσωδίας και των λιμναζόντων λυμάτων που κύλησαν σε περιοχές της κωμόπολης, ξύπνησε μετά τις τελευταίες βροχές που παρέσυραν τα βαλτόνερα με τα κτηνοτροφικά λύματα, από περιοχές των κτηνοτροφικών ζωνών του δήμου, όχι πολύ μακριά από την κατοικημένη περιοχή, νοτιοδυτικά κυρίως του δήμου.
Πάντως ο δήμος μπροστά στο πρόβλημα που ενέσκηψε δεν έμεινε απαθής και από την πρώτη στιγμή ανέλαβε δράση για άμεσες λύσεις αλλά και οριστική επίλυση του προβλήματος. (Καθώς και στο παρελθόν υπήρξαν ροές λυμάτων κοντά στην κατοικημένη περιοχή, ωστόσο φέτος ήταν χωρίς προηγούμενο η κατάσταση που δημιουργήθηκε).
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηένου Κυριάκο Καρεκλά, σε πολύ σημαντικό βαθμό το πρόβλημα που προέκυψε οφείλεται στην πολυομβρία των τελευταίων ημερών. Δυστυχώς, πρόσθεσε, υπήρξαν πολύ σοβαρά περιστατικά. Σε κάποιες περιπτώσεις τα κτηνοτροφικά λύματα έφθασαν μπροστά από σπίτια, καταστήματα και άλλα υποστατικά και αποστάληκαν συνεργεία του δήμου να βοηθήσουν τους επηρεαζόμενους.
Μαζί με αυτά, με τη μορφή του κατεπείγοντος, υπήρξε επικοινωνία με τον υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή, τον οποίο ενημερώσαμε για τη σοβαρή κατάσταση που είχαμε και έχουμε να αντιμετωπίσουμε ζητώντας του να μεριμνήσει αμέσως ώστε να τύχουμε της αναγκαίας υποστήριξης από τα αρμόδια κρατικά τμήματα, συμπλήρωσε ο κ. Καρεκλάς. Στη συνέχεια, με παρέμβαση του υπουργού Γεωργίας αποστάληκαν λειτουργοί της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος για καταγραφή του προβλήματος και άμεση λήψη διορθωτικών μέτρων, καθώς αυτό επέβαλλε η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Σε συνέχεια ακριβώς των ενεργειών της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, χθες το πρωί συγκλήθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο έκτακτη σύσκεψη στην οποία εκτός από το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηένου, την Υπηρεσία Περιβάλλοντος, τους οργανωμένους κτηνοτρόφους Αθηένου, παρακάθησαν σε αυτή και άλλες αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες που προσκλήθηκαν από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος. Δηλαδή, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες και οι δύο Σύνδεσμοι Αγελαδοτρόφων Αθηένου, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί λειτουργοί του δήμου.
Πέραν του καθαρισμού σε περιοχές του δήμου που επηρεάστηκαν, στο προσκήνιο ασφαλώς υπάρχει και το πλάνο της οριστικής διευθέτησης, ώστε ποτέ να μην επαναληφθεί αυτή η κατάσταση, τόνισε ο κ. Καρεκλάς.
Έκκληση δημάρχου προς την Κυβέρνηση
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηένου, υπάρχει σχέδιο μετακίνησης της κτηνοτροφικής ζώνης και των κτηνοτροφικών μονάδων, που φαίνεται ότι ευθύνονται για το πρόβλημα και βρίσκονται κοντά στην κατοικημένη περιοχή, σε μια νέα ζώνη που θα δημιουργηθεί. Και η οποία βρίσκεται σε περιοχή προς το Αβδελλερό. «Αυτή η νέα ζώνη», πρόσθεσε, «έχει ήδη εγκριθεί από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος και στο στάδιο αυτό ως δήμος είμαστε σε διαβουλεύσεις και πιέζουμε το Τμήμα Πολεοδομίας για άμεση θεσμοθέτηση αυτής της νέας κτηνοτροφικής ζώνης. Ώστε να μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι κτηνοτρόφοι –και διαβεβαιώ ότι υπάρχουν ενδιαφερόμενοι κτηνοτρόφοι– να αρχίσουν να μεταφέρουν τα ζώα τους σε νέες εγκαταστάσεις εκεί».
Δυστυχώς, ανέφερε ο κ. Καρεκλάς παρατηρείται μια καθυστέρηση που αφορά στην αναθεώρηση του Τοπικού Σχεδίου και επιβάλλεται να βρεθεί τρόπος επίσπευσης αυτής της διαδικασίας. Η νέα αυτή περιοχή κτηνοτροφικής ζώνης, βάσει περιβαλλοντικής μελέτης του Δήμου Αθηένου, δεν πρόκειται να ξαναφέρει ποτέ στο μέλλον τους δημότες με όσα δεινά έζησαν δυστυχώς και ζουν τις τελευταίες μέρες.
«Απευθύνω έκκληση εμού προσωπικά αλλά και όλων των δημοτών Αθηένου προς την Κυβέρνηση αλλά και όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να κάνουν τι θα κάνουν, ώστε ο επόμενος χειμώνας να βρει τους κτηνοτρόφους, των οποίων οι μονάδες ευθύνονται για όσα κακά πάθαμε φέτος, στη νέα κτηνοτροφική περιοχή», είπε ακόμη ο κ. Καρεκλάς, τονίζοντας πολύ παραστατικά το κατεπείγον του συγκεκριμένου θέματος για τον Δήμο Αθηένου.
Στον αντίποδα της πλημμυρίδας κτηνοτροφικών λυμάτων σε κατοικημένα τμήματα της κωμόπολης Αθηένου, θετική εξέλιξη αποτέλεσε ότι σε συνθήκες πολυομβρίας δοκιμάστηκαν και λειτούργησαν με επιτυχία τα μέτρα που έλαβε ο δήμος με κάποια έργα, ώστε να αποφευχθεί η ροή νερού εντός της κοινότητας, από τον χείμαρρο της Καφούντας, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Σχετικά νέα

X
Translate »