Έχουμε θέμα

Στο έλεος γουρούνων οι χελώνες στα Περβόλια – Κραυγή αγωνίας από κατοίκους της περιοχής (εικόνες)

Πηγή: philenews.com

Στο έλεος των τετράτροχων γουρούνων, που κάνουν πάρτι στην παραλία, αλλά και άλλων ασυνείδητων βρίσκονται οι χελώνες σε παραλία της κοινότηταςΠερβολιών στη Λάρνακα, όπου γεννούν κάθε χρόνο.

Κάτοικοι της περιοχής αλλά και μη ντόπιοι οι οποίοι επιδεικνύουν ευαισθησία για το θέμα, προσπαθούν να περισώσουν ό,τι περισώζεται. Αξίζει να σημειωθεί, πως κάποιοι από τους οδηγούς των διαφόρων οχημάτων που προσεγγίζουν την περιοχή επιδίδονται σε επιδείξεις ταχύτητας ή και εκτός δρόμου μανούβρες, οι οποίες θεωρούνται καταστροφικές για τις φωλιές των χελώνων αλλά και για τις ίδιες τις χελώνες.

Οι ενδιαφερόμενοι επιχειρούν να προφυλάξουν τις χελώνες, ειδικά την περίοδο που γεννούν, τοποθετώντας χαλίκια γύρω από τις φωλιές τους, αφού τα προστατευτικά που έχουν τοποθετηθεί από το Τμήμα Αλιείαςδεν είναι αρκετά.

Κάτοικοι της περιοχής ενημέρωσαν το philenews,  πως ούτε οι αρμόδιοι επιδεικνύουν την ευαισθησία που αναμενόταν, οπόταν η επιβίωση των χελώνων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την καλή θέληση όσων προσεγγίζουν την περιοχή.

Όπως μας ελέχθη, πέραν των γουρούνων, στην παραλία διακινούνται και αυτοκίνητα, κάτι το οποίο προκαλεί απώλειες στον πληθυσμό των χελώνων και οδηγεί στην εκδίωξή τους από την περιοχή.

Οι σηματοδοτήσεις που δημιουργούν κάτοικοι και άλλοι στα σημεία που γεννούν οι χελώνες, ξηλώνονται είτε από άγνοια κάποιων από αυτούς που χρησιμοποιούν την παραλία, είτε από αδιαφορία είτε και για άλλους λόγους.

Κάτοικοι μας ανέφεραν ότι ύστερα από τηλεφωνικές κλήσεις προς το Τμήμα Αλιείας, λειτουργοί του επισκέφθηκαν την περιοχή και τοποθέτησαν καλαθάκια  για τις χελώνες αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν φωλιές ανάμεσα στις ομπρέλες οι οποίες τοποθετούνται οργανωμένα για σκοπούς ενοικίασης.

Απροστάτευτες φωλιές υπάρχουν, σύμφωνα με κατοίκους, και στην περιοχή πρώην ξενοδοχείου αλλά ακόμη δεν εμφανίστηκε οποιοσδήποτε από το Τμήμα για να ελέγξει την κατάσταση ή και να βοηθήσει να προστατευθούν οι χελώνες. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν κάτοικοι της περιοχής.

Όπως μας ελέχθη, πέρυσι υπήρχαν στην περιοχή υπήρχαν 18 φωλιές  χελώνων και γεννήσεις καταγράφηκαν στις 17 από αυτές. Φέτος, η κατάσταση θεωρείται τραγική λόγω και της έντασης που παρατηρείται στην παραλία, με την τοποθέτηση ομπρελών κοκ.

Όπως μας υπεδείχθη ακόμη, οι χελώνες αντιμετωπίζουν και τα δίκτυα των ψαράδων, αρκετοί από τους οποίους τις βοηθούν να απεγκλωβιστούν, αλλά κάποιες μέχρι να εντοπιστούν δεν αντέχουν.

Σχετικά νέα

X
Translate »