Υγεία

Στην Κύπρο οι πρώτες δόσεις εμβολίου της Moderna

Πρόκειται για 1.200 δόσεις εμβολίων της Moderna, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2021 η Κύπρος θα παραλάβει συνολικά 16.500 εμβόλια της Moderna.

Το εμβόλιο της Moderna φυλάγεται στις ίδιες συνθήκες με το αντίστοιχο της Pfizer/Biontech και θα φυλάσσονται σε ένα από τα δύο ψυγεία του ΟΚΥπΥ.

Το εμβόλιο της Moderna εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για χορήγηση σε άτομα άνω των 18 ετών. Εκτός από την Ευρώπη, το εμβόλιο έχει εγκριθεί μέχρι σήμερα σε ΗΠΑ, Καναδά, Βρετανία και Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον EMA μια πολύ μεγάλη κλινική δοκιμή έδειξε ότι το εμβόλιο της Moderna είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη κατά της Covid-19 σε άτομα από 18 ετών και άνω.

Οι μισοί συμμετέχοντες έλαβαν το εμβόλιο και οι άλλοι μισοί εικονικές ενέσεις (placebo). Η αποτελεσματικότητα υπολογίστηκε σε γύρω 28.000 ανθρώπους από 18 έως 94 ετών που δεν είχαν οποιαδήποτε ένδειξη προηγούμενης μόλυνσης.

Η δοκιμή έδειξε 94.1% μείωση στον αριθμό των συμπτωματικών περιστατικών Covid-19 που έλαβαν το εμβόλιο, με 11 από 14.134 των ατόμων που εμβολιάστηκαν να παθαίνουν Covid-19 με συμπτώματα, σε σχέση με τα άτομα που έλαβαν το εικονικό φάρμακο που ήταν 185 από 14.073. Αυτό σύμφωνα με τον EMA, σημαίνει ότι στο πλαίσιο της δοκιμής το εμβόλιο έδειξε να έχει αποτελεσματικότητα 94,1%.

Η δοκιμή έδειξε επίσης 90,9% αποτελεσματικότητα σε συμμετέχοντες οι οποίοι κινδύνευαν να αρρωστήσουν με βαριά συμπτώματα της Covid-19, περιλαμβανομένων αυτών με χρόνιες πνευμονικές παθήσεις, καρδιακά νοσήματα, παχυσαρκία, ηπατική νόσο, διαβήτη ή που έχουν τον ιό HIV.

«Η υψηλή αποτελεσματικότητα ίσχυε το ίδιο για όλα τα φύλα και τις φυλετικές και εθνοτικές ομάδες», ανέφερε ο EMA.

To εμβόλιο της Moderna χορηγείται σε δύο δόσεις. Η δεύτερη δόση χορηγείται 28 ημέρες μετά από την πρώτη.

Σχετικά νέα

X
Translate »