Περιβάλλον

Πυργά-Κόρνος: Προς εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας μονάδα ασφάλτου

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου είπε την Τετάρτη ότι το Τμήμα Πολεοδομίας, ως έχουν οι σύμφωνες γνώμες των αρμοδίων υπηρεσιών δεν έχει επιλογή παρά να εκδώσει την απαιτούμενη πολεοδομική άδεια για την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας παραγωγής ασφάλτου στις κοινότητες Πυργά και Κόρνου.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

Μετά από τη δεύτερη συνεχόμενη συζήτηση των ενδεχόμενων επιπτώσεων στην υγεία των κατοίκων από τη λειτουργία της μονάδας, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, ο κ. Αδάμου είπε πως παρόλο που φαίνεται ότι οι μελέτες της εταιρείας ικανοποίησαν τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να μεταβιβάσουν τη σύμφωνη γνώμη τους στο Τμήμα Πολεοδομίας, οι ανησυχίες των κατοίκων δεν διασκεδάστηκαν, οι οποίοι δήλωσαν ότι εφόσον εκδοθεί πολεοδομική άδεια θα προχωρήσουν δικαστικά ώστε με διατάγματα Δικαστηρίου να εμποδίσουν την εγκατάσταση της μονάδας στο σημείο που έχει επιλεγεί.

Κατά τη δεύτερη, επί του θέματος, συνεδρία της Επιτροπής διατύπωσαν τις θέσεις τους, το Υπουργείο Άμυνας, η εταιρεία και οι μοναχοί της Μονής Σταυροβουνίου.

Όπως είπε ο κ. Αδάμου το Υπουργείο Άμυνας εξέφρασε τη θέση ότι εφόσον από τις μελέτες που έχουν διενεργηθεί,  δεν  φαίνεται να επηρεάζεται η ασφάλεια και η υγεία των στρατιωτών, το Υπουργείο Άμυνας δεν φέρει αντίρρηση στην εγκατάσταση της μονάδας.

Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση του Υπουργείου Άμυνας, ο κ. Αδάμου είπε πως δόθηκαν διαβεβαιώσεις στο Υπουργείο Αμυνας ότι δεν θα επηρεαστεί η υγεία των στρατιωτών.

Συνεχίζοντας  ο κ. Αδάμου είπε πως ο Διευθυντής της εταιρείας, παρουσίασε μελέτη που έχει κάνει και ανέφερε στην Επιτροπή ότι έχουν εκπονηθεί, άλλες 4 από ανεξάρτητους μελετητές και ότι έγινε παρουσίαση από τους κατοίκους άλλων μελετών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ανέφερε περαιτέρω πως οι Βουλευτές ως Αντιπρόσωποι των πολιτών έπραξαν ό,τι τους επιτρέπει το Σύνταγμα και άσκησαν κοινοβουλευτικό έλεγχο, τον οποίο θα συνεχίσουν, εξετάζοντας όλες τις μελέτες που εκπονήθηκαν. Διευκρίνισε ότι θα προσκληθούν να παρουσιάσουν τις μελέτες οι ίδιοι οι μελετητές που τις εκπόνησαν.

Σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες ότι από τη λειτουργία της μονάδας ασφάλτου θα επηρεαστούν τα υδροφόρα στρώματα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος είπε στην Επιτροπή της Βουλής ότι με βάση τις μελέτες δεν θα επηρεαστούν τα υδροφόρα στρώματα.

Ο κ. Αδάμου σημείωσε επίσης πως η θέση της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος έχει βαρύνουσα σημασία στην έκδοση πολεοδομικής άδειας, και αυτή είναι θετική.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Περιβάλλοντος – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του επειδή όλες οι υπηρεσίες φαίνεται να τάσσονται υπέρ του συγκεκριμένου έργου, το οποίο “σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων και τη δική μας εμπειρία και γνώση αυτό το έργο θα είναι εξαιρετικά ρυπογόνο και επηρεάσει την υγεία και τις ανέσεις των κατοίκων της περιοχής”.

Εξέφρασε επίσης λύπη επειδή οι περιβαλλοντικοί έλεγχοι και οι διαδικασίες έργων που επηρεάζουν το περιβάλλον έχουν σχέση και μολύνονται από το ποιος είναι ο αιτητής.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος των Οικολόγων ανέφερε ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος πρέπει να εξετάσει με τη δέουσα προσοχή και σοβαρότητα όχι μόνο τη νομοθεσία αλλά και την εφαρμογή της.

Στην παρούσα περίπτωση, το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η ίδια η περιβαλλοντική νομοθεσία, αλλά η εφαρμογή της, είπε.

«Αν έχεις κουμπάρο αρχηγό κυβερνώντος κόμματος, αν έχεις φίλο Υπουργό, αν είσαι μεγάλος και τρανός, η περιβαλλοντική σου μελέτη αξιολογείται θετικά. Αν δεν έχεις μέσο, αν δεν έχεις βύσμα, διασυνδέσεις η περιβαλλοντική μελέτη σου αξιολογείται διαφορετικά», είπε προσθέτοντας ότι λυπάται που το λέει καθώς αναφέρεται σε επιστήμονες φίλους, αλλά “δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα”.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Περιβάλλοντός κάτοικοι των δύο επηρεαζόμενων κοινοτήτων και μοναχοί της Μονής Σταυροβουνίου ήταν συγκεντρωμένοι, όπως και την προηγούμενη εβδομάδα έξω από τη Βουλή, διαδηλώνοντας κατά της κατασκευής της μονάδας.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »