Breaking News

Ψυχολογία

Ψυχολογία: Ένα καινούργιο ξεκίνημα για τη νέα χρονιά

Της Χαριτίνης Ηλία,

Κλινική Ψυχολόγος

 

Ακόμη ένας κύκλος ζωής κλείνει δίνοντας μας την ευκαιρία για ένα καινούργιο ξεκίνημα. Είναι καιρός να αφήσουμε πίσω μας ότι μας προκάλεσε θλίψη και μας στέρησε χαμόγελα. Είναι καιρός να προετοιμάσουμε το μυαλό μας για άλλες προοπτικές, να γυρίσουμε σελίδα.

Ο παλιός χρόνος ήταν ένας  χρόνος απρόβλεπτος και δύσκολος για όλη την ανθρωπότητα. Ζήσαμε και ζούμε στιγμές αβεβαιότητας, κρίσιμες και πρωτόγνωρες, που θα μείνουν γραμμένες στη συλλογική μνήμη μας. Έχουμε καλεστεί  να υπάρξουμε με ένα νέο τρόπο ζωής, με διαφορετικές συνήθειες και με αλλά δεδομένα, είτε μας αρέσει είτε όχι.

Παρόλα αυτά, αυτός ο ασυνήθιστος δρόμος μας οδηγεί προς τον οικογενειακό πυρήνα και την αυτογνωσία, που είναι αναγκαία εφόδια για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην καινούργια εποχή που αναδύετε μπροστά μας.

Είναι μια υπέροχη ευκαιρία για να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας, για οικογενειακές συγκεντρώσεις, για ενδυνάμωση σχέσεων, μετατροπή των λαθών σε γνώση και εμπειρίες, συγχώρεση και αυτό-συγχώρεση.  Χάρη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας η απομόνωση έχει χάσει την δύναμη της, διότι πλέον μπορούμε να κρατηθούμε ενωμένοι και σε επικοινωνία.

Μπορούμε να μετατρέψουμε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περνούμε, σε καινούργιες ιδέες και καινούργιες ευκαιρίες, είναι στιγμές για να ανακαλύψουμε τις  κρυμμένες δυνατότητες του εαυτού μας, να  πάρουμε καινούργιες αποφάσεις, να ανοίξουμε καινούργια μονοπάτια.

 

Ας μην ξεχνάμε ότι η ανθρωπότητα έχει  δοκιμαστεί και έχει αντέξει σε πολύ χειρότερες και βάναυσες καταστάσεις όπως παγκόσμιοι πόλεμοί και αμέτρητες πανδημίες.

Ως επακόλουθο, έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας, την ανθεκτικότητα, την ικανότητα μας να βγαίνουμε πιο δυνατοί κάθε φορά μέσα από της αγχωτικές και προβληματικές  καταστάσεις. Να κάνουμε πέρα τις καταστάσεις και τον φόβο.  Να βγαίνουμε πιο δυνατοί σωματικά και συναισθηματικά.

Πρέπει να έχουμε υπόψη μας όμως, ότι η στάση που κρατούμε απέναντι σε αυτές τις καταστάσεις θα χαράξει το τελικό αποτέλεσμα.  Πρέπει να ενεργοποιήσουμε την ευγνωμοσύνη για ότι έχουμε, να απομακρυνθούμε από το κλάμα και από την συνήθεια γογγυσμού. Να αρχίσουμε να ζούμε το παρόν που είναι το μόνο που έχουμε.

Το εδώ και το τώρα είναι η στιγμή που δίνει νόημα σε όλη μας την ύπαρξη.  Έτσι όπως ζούμε αυτή την στιγμή ( οι σκέψεις και τα συναισθήματα που επιλέγω για να την δημιουργήσω)  έτσι και θα είναι.

Όλα αρχίζουν με εμάς τους ίδιους, πρώτα  με το να είμαστε σε ειρήνη με τον εαυτό μας, όπως μας λέει και ο Mahatma Gandhi “ Ο άνθρωπος που δεν είναι σε ειρήνη με τον εαυτό του, θα είναι ένας άνθρωπος σε πόλεμο με ολόκληρο τον κόσμο” και δεύτερο συνειδητοποιώντας ότι κάθε ένας από εμάς είναι ένας σύνδεσμος για κάτι πιο μεγάλο.

Ενώ το θαύμα της ζωή είναι μπροστά στα μάτια μας εντούτοις εμείς δεν του δίνουμε προσοχή.  Η ζωή είναι κυκλική όλα πεθαίνουν και όλα ξαναγεννιούνται.

Ο παλιός χρόνος μας θυμίζει ότι πρέπει να πεθάνουμε ως προς το παλιό,  και ο καινούργιος ότι πρέπει να ανοιχτούμε σε καινούργιες ιδέες, να αναγεννηθούμε με μεγαλύτερη λάμψη και δύναμη, ευχαριστώντας όλους και όλα όσα έχουν φύγει και δίνοντας δύναμη και ανάσα σε όλους όσους θα συνεχίσουν τα δικά μας βήματα.

Να εμπιστευόμαστε της δυνατότητες του εαυτού μας και να θυμόμαστε ότι κάθε μέρα είναι ένα καινούργιο ξημέρωμα, μια καινούργια ευκαιρία.

Επίσης είναι η κατάλληλη στιγμή να συνειδητοποιήσουμε σε τι βαθμό φροντίζουμε την παγκόσμια οικογένεια. Το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας είναι να προστατεύουμε την γη που μας φιλόξενεί. Τα τελευταία 50 χρόνια η ανθρωπότητα έχει καταστρέψει  το 70% του οικοσυστήματος, και εάν πιστεύουμε ότι αυτό δε θα έχει επιπτώσεις είμαστε πολύ γελασμένοι. Όλα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους και οι δίκες μας πράξεις θα έχουν και την ανάλογη ανταμοιβή.

Η ζωή, μας στέλνει ένα μεγάλο και σημαντικό μήνυμα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε άλλο με αυτόν τον τρόπο., καταστρέφοντας τα πάντα γύρο μας και ότι μας δίνει ζωή. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο πλανήτης δεν είναι δικός μας και δεν μας ανήκει.

Ας ζούμε με ευγνωμοσύνη την κάθε μας μέρα, ας διερωτηθούμε πώς μπορούμε να φυτέψουμε τον δικό μας σπόρο για έναν καλύτερο κόσμο, ας συνειδητοποιήσουμε ότι οι μικρές πράξεις από τον κάθε ένα από εμάς έχουν την δύναμη να δημιουργήσουν μεγάλες αλλαγές.

Σας εύχομαι να έχετε μια ευτυχισμένη επανασύνδεση με τον εαυτό σας και σπουδαίες ανακαλύψεις για την τεράστια εσωτερικής σας δύναμη!

Σχετικά νέα

X
Translate »