Πολιτιστικά

Παρουσιάστηκε στην Αραδίππου η δεύτερη ποιητική συλλογή του ποιητή, συγγραφέα και εικαστικού κ. Ανδρέα Ευαγγελίδη, “Βάλτε μυαλό: ποιήματα της τοπολαλιάς”

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Οίκηματος Ιστορικού και λαογραφικού Αρχείου Δήμου Αραδίππου, η παρουσίαση της δεύτερης ποιητικής συλλογής του ποιητή, συγγραφέα και εικαστικού κ. Ανδρέα Ευαγγελίδη, “Βάλτε μυαλό: ποιήματα της τοπολαλιάς”.

 

 

Παρόντες για να τιμήσουν το έργο του ήταν, μεταξύ άλλων, ο υιός του συγγραφέα και Δήμαρχος Αραδίππου κ. Ευάγγελος Ευαγγελίδης, ο Μητροπολίτης Κιτίου κ.κ. Νεκτάριος, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο δρ. Κώστας Κατσώνης, ο Αντιδήμαρχος Αραδίππου κ. Χριστόδουλος Πάρτος, ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας κ. Παύλος Δημητριάδης, Δημοτικοί Σύμβουλοι και λοιποί καλεσμένοι.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε Πρόεδρος Επιτροπής Πολιτισμού και Εκδόσεων κ. Μαρία Πάτσαλου, η οποία έκανε αναφορά στην προσωπικότητα του κ. Αντρέα Ευαγγελιδή.

Ιδιαίτερη μνεία και αναγνώριση του έργου του ποιητή έκαναν ο Δήμαρχος κ. Ευάγγελος Ευαγγελίδης, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου και ο Μητροπολίτης Κιτίου κ.κ. Νεκτάριος.

Ανάλυση του έργου του ποιητή έκανε ο ερευνητής, συγγραφέας και ποιητής δρ. Κώστας Κατσώνης.

Συγκινημένος, με χαμόγελο και καλή διάθεση ακολούθησε ο ποιητής, ο οποίος ανέφερε το πόσο όμορφα ένιωσε όταν αντίκρισε και αισθάνθηκε το ζεστό κοινό της αίθουσας.

Όσοι παρευρέθηκαν στην παρουσίαση, είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση, από την ανάγνωση εκτεταμένων αποσπασμάτων. Ο ποιητής καταχειροκροτήθηκε από το κοινό που καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίασης αλληλεπιδρούσε μαζί του, συνεπαρμένο από τον μεστό του λόγο. Στο τέλος της παρουσίασης ο ποιητής υπέγραψε βιβλία του.

Να αναφέρουμε επίσης ότι την αίθουσα κοσμούσαν μία μεγάλη συλλογή από πίνακες του ποιητή, οι οποίοι εκτίθεντο προς πώληση. Τα καθαρά έσοδα των πωλήσεων τους θα δοθούν σε άπορες οικογένειες της Αραδίππου.

 

Λίγα λόγια για τον ποιητή, όπως τα αφηγήθηκε στην υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Ρέα Κουμπαρή:

Ο Ανδρέας Ευαγγελίδης έχει δώσει παμπολές συνεντεύξεις έχει καταξιωθεί και βραβευτεί ως θεατρικός συγγραφέας, τα ποιήματα του έχουν δημοσιευτεί σε αρκετές εφημερίδες και περιοδικά, ενώ η ζωγραφική, το ανεκπλήρωτο παιδικό του όνειρο κοσμεί πλέον αρκετούς τοίχους σπιτιών.

Είναι, όπως ο ίδιος αναφέρει, «ένας άνθρωπος χορτάτος από τη ζωή». Μια ζωή που ήταν επιεικής μαζί του κι αυτό, όπως τονίζει, το οφείλει στην πίστη του στο Θεό. Το τρίπτυχο Θρησκεία-Πατρίδα – Οικογένεια το οικειοποιήθηκε από παιδί, νόμος απαράβατος γι’ αυτόν. Ήταν ο Βενιαμίν ανάμεσα στα δώδεκα παιδιά του Ευάγγελου Ευαγγελίδη και της Θέκλας Αντωνιάδου.

Η φτώχια δεν έδειχνε έλεος σε κανένα την εποχή εκείνη, ούτε και στην οικογένεια Ευαγγελίδη. Για το λόγο αυτό, από μικρός αναγκάστηκε να βγει στη βιοπάλη, προκειμένου και αυτός συνεισφέρει στα έξοδα του σπιτιού. Αυτό, όμως, δεν του στέρησε την παιδικότητα του.

Τα παιχνίδια, άλλοτε στις αλάνες κι άλλοτε στο προαύλιο του Αποστόλου Λουκά, τον ακολουθούν μέχρι σήμερα, ως τα χρόνια της παιδικής αθωότητας. Όλοι τότε τον φώναζαν με το υποκοριστικό “Μπέπη”, γιατί ήταν ο μικρότερος και ο αγαπημένος της μαμάς του, έναν τίτλο που τον απέταξε μεγαλώνοντας.

 

Σαν μαθητής ήταν άριστος! Όμως τα παράτησε στην Τετάρτη τάξη του Λυκείου και η αφορμή γι’ αυτό ήταν ένα βιβλίο “Ο θησαυρός του Δαμασκηνού”, όπου ανέφερε ότι: η νήσος Κύπρος αγνώστου πότε θα καταποντιστεί, κάτι που ο μικρός τότε Ανδρέας παρερμήνευσε. Όπως μας είπε, η ζωή είναι γλυκιά, είχε πολλά ακόμη να ζήσει, δεν ήταν έτοιμος ακόμη να “φύγει”.

✅Ο επόμενος χρόνος τον βρίσκει στην Αφρική. Επιστρέφοντας, ένα χρόνο μετά έλαβε, ενεργά μέρος στον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1955-59 ως κατασκευαστής πυρομαχικών. Στα 23 του χρόνια παντρεύτηκε τον παιδικό του έρωτα που ακούει στο όνομα, Μυρούλα. Ένας έρωτας που δεν φθάρηκε στα χρόνια και που του χάρισε τρία παιδιά και μία ευτυχισμένη ζωή.

✅Με την επιστροφή του στην Κύπρο ασχολήθηκε με τη φωτογραφία, την τυροκομία και, ακολούθως, δημιούργησε τη δική του Εταιρεία Αλλαντοποιίας με την ονομασία “Α. Ευαγγελίδη και υιός”, οπου φτιάχνονταν προϊόντα με γεύσεις βγαλμένες από την παράδοση. Συνάμα, δημιούργησε και το εργοστάσιο – χυτήριο ορειχάλκινων αντικειμένων στη βιομηχανική περιοχή της Αραδίππου. Πέτυχε μαλιστα να διακριθεί σε Κύπρο και εξωτερικό για τις μοναδικές του κατασκευές.

🎖Δρασεις
Για την εποχή του πρωτοπορούσε. Στα 25 του χρόνια δημιουργεί το Σώμα Προσκόπων Αραδίππου με την ονομασία “66ο Προσκοπίο Αραδίππου”, στο οποίο διετέλεσε Συστηματάρχης για αρκετά χρόνια. Ως ενεργό μέλος του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Επαρχιακή Επιτροπή Λάρνακος, εκλεγεται πρώτος Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμου Αραδίππου, ενώ στα τελη της δεκαετίας του 80 αναλαμβάνει την προεδρία της ποδοσφαιρικής ομαδας Ομόνοιας Αραδίππου, ανεβάζοντας την στην πρώτη κατηγορία, μια δοξασμένη εποχή για την ομάδα.

🎭Καλλιτεχνικά
Στα 17 το χρόνια έγραψε το πρώτο του θεατρικό έργο “Γιάννος: ο γιος του Καπετάν Κωστα”, το οποίο ανέβηκε στη σκηνή με μεγάλη επιτυχία, ενώ, μάλιστα, του ζητήθηκε η παράσταση να ανέβει και στο μικρό θεατράκι της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ). Στα 65 του χρόνια ολοκλήρωσε και το δεύτερο του θεατρικό έργο “Ο αγνοούμενος”, το οποίο ανέβηκε στο Θεάτρο Σκιών Θεσσαλονίκης, παίρνοντας το πρώτο βραβείο.

Ακολούθως, το 2017 εκδίδει την πρώτη του ποιητική συλλογή “Τα λόγια της καρκιάς μου: ποιήματα της τοπολαλιάς”. Ηταν και η εποχή που ξεκίνησε εντατικά να ασχολείται με τη ζωγραφική. Το βιβλίο “Βάλτε μυαλό: ποιήματα της τοπολαλιάς”, είναι η δευτερή του ποιητική συλλογή.

Σχετικά νέα

X
Translate »