Υγεία

Οριακά εντός προϋπολογισμού το ταμείο του ΓεΣΥ

Πηγή: philenews.com

Σε οριακό σημείο αλλά εντός προϋπολογισμού κινείται το Γενικό Σύστημα Υγείας ενώ πολύ μικρή ανάσα στο Ταμείο του ΓεΣΥ δίνουν για την επόμενη τριετία τα περίπου 180 εκατομμύρια ευρώ που εξοικονομήθηκαν κατά την πρώτη φάση εφαρμογής του Συστήματος και αφορούν την περίοδο Μαρτίου 2019 – Μαρτίου 2020.

Τα έσοδα του Συστήματος παραμένουν σταθερά στο μείον 60% και αυτό αναμένεται ότι θα συνεχιστεί και τους επόμενους δύο μήνες ή για όσο διάστημα εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε ισχύ τα κυβερνητικά σχέδια στήριξης των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αφού από τη στιγμή που το Κράτος καταβάλλει το 60% του μισθού έκαστου εργαζομένου ως επίδομα και τα κρατικά επιδόματα δεν φορολογούνται ούτε για σκοπούς κοινωνικών ασφαλίσεων ούτε για το ΓεΣΥ, τα έσοδα του ΓεΣΥ παρουσιάζουν αντίστοιχη μείωση.

«Αφού λήφθηκαν όλα τα δεδομένα υπόψη και υπολογίσαμε και την περίοδο Απριλίου – Μαρτίου 2020 κατά την οποία οι εισφορές έπρεπε να είχαν αυξηθεί ενόψει της δεύτερης φάσης εφαρμογής του ΓεΣΥ παρέμειναν καθηλωμένες στα επίπεδα της πρώτης φάσης. Ύστερα από κυβερνητική απόφαση, ο ΟΑΥ, προχώρησε σε ένα τριετή οικονομικό σχεδιασμό ο οποίος μας δείχνει, ευτυχώς, ότι βρισκόμαστε πολύ οριακά αλλά εντός των υπολογισμών μας», ανέφερε στον «Φ» ο ανώτερος λειτουργός του Οργανισμού Άγγελος Τρόπης.

Από τα επίσημα δεδομένα του κράτους μέχρι το τέλος Ιουνίου, «τα οποία αφορούν το Ταμείο του ΓεΣΥ», πρόσθεσε, «διαπιστώνουμε ότι και τώρα λειτουργούμε οριακά αλλά εντός των πλαισίων», ωστόσο «εκείνο που κάναμε στον Οργανισμό είναι να λάβουμε υπόψη μας όλες τις παραμέτρους αλλά και τις δαπάνες που θα προκύψουν με την ένταξη περισσότερων υπηρεσιών στο ΓεΣΥ το αμέσως επόμενο διάστημα και να καταρτίσουμε ένα τριετές πλάνο. Σε αυτό το τριετές σχέδιο έχουν συνυπολογιστεί και τα περίπου €180 – €200 εκατομμύρια τα οποία είχαμε ως πλεόνασμα κατά το 2019 και τώρα θα αξιοποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες του Συστήματος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έξω φρενών οι ασθενείς για τις καταχρήσεις στο ΓεΣΥ

Παράλληλα, ο ΟΑΥ «έχει εφαρμόσει και κάποια μέτρα όπως για παράδειγμα ο διαχωρισμός των προϋπολογισμών ανά ιατρική ειδικότητα, οι μειώσεις στις απολαβές των προσωπικών γιατρών αλλά και η επιβολή περιορισμών στο ΓεΣΥ η οποία στόχο έχει να κτυπήσει το φαινόμενο των καταχρήσεων».

Αυτά τα μέτρα, εξήγησε, «τα παρακολουθούμε και ανά τρίμηνο γίνεται, όπου χρειάζεται αναθεώρηση τους και ευελπιστούμε και δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, ότι η κατάσταση θα αρχίσει να εξισορροπείται στο τέλος του 2021». Δηλαδή, τα έσοδα θα επανέλθουν στο σημείο που πρέπει να βρίσκονται και δεν θα υπάρχει κίνδυνος ανισοσκέλειας στον προϋπολογισμό. Εκείνο «για το οποίο μάλλον φαίνεται να υπάρχει κάποια ασφάλεια αυτή τη στιγμή είναι το γεγονός ότι η κατάσταση δεν πρόκειται να γίνει χειρότερη, εάν δεν αλλάξουν δραματικά τα δεδομένα του τόπου».

«Κάποιες ειδικότητες διατήρησαν τη μονάδα τους στα €15»

Ο διαχωρισμός των προϋπολογισμών ανά ιατρική ειδικότητα, όπως υποστήριξε ο ανώτερος λειτουργός του ΟΑΥ, «φαίνεται ότι άρχισε να αποδίδει καρπούς σε ό,τι αφορά τη γενικότερη προσπάθεια για καταπολέμηση των καταχρήσεων ενώ όπως διαπιστώνουμε και οι ίδιοι οι γιατροί επωφελούνται από αυτή τη διευθέτηση».

Με απλά λόγια, «ενώ προηγουμένως ειδικοί γιατροί κάποιας ή κάποιων ειδικοτήτων προχωρούσαν σε καταχρήσεις και έριχναν την τιμή μονάδας στη βάση της οποίας αμείβονταν οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων, τώρα η τιμή πέφτει μόνο για τη δική τους ειδικότητα γεγονός που τους καθιστά υπόλογους και έναντι των συναδέλφων τους».

Ενδεικτικό, είπε, «είναι το γεγονός ότι τον Ιούλιο, είχαμε ειδικότητες των οποίων η τιμή μονάδας στη βάση της οποίας αμείβονται οι γιατροί έπεσε στα €9,50 αλλά την ίδια ώρα είχαμε ειδικότητες των οποίων η τιμή μονάδας βρισκόταν στα €13 ή ακόμα και στα €15».

Παράλληλα και ως γνωστό, «ο ΟΑΥ έχει επιβάλει κάποιους περιορισμούς όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκέψεων που δέχονται οι γιατροί ή ο αριθμός των εξετάσεων που δικαιούνται να διενεργούν κατά τη διάρκεια ενός μήνα. Και αυτό το μέτρο αποδίδει». Ωστόσο, «στην περίπτωση αυτή φαίνεται να εντοπίζονται κάποιες στρεβλώσεις οι οποίες φθάνουν κοντά μας είτε από τους γιατρούς μας είτε από τους δικαιούχους του Συστήματος, μελετάμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και εκεί και όπου χρειάζεται προωθούνται διάφορες διορθώσεις διότι στόχος μας δεν είναι ούτε να ταλαιπωρήσουμε τους ασθενείς, ούτε να φέρουμε σε δύσκολη θέση τους γιατρούς μας».

Έτοιμος ο σχεδιασμός για τα νέα φαρμακεία

Εντός των αμέσως επόμενων εβδομάδων αναμένεται ότι θα λήξει η αγωνία και η ταλαιπωρία των δεκάδων νέων φαρμακοποιών οι οποίοι παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις για την εξασφάλιση άδειας λειτουργίας φαρμακείου παρέμεναν εγκλωβισμένοι στις διαδικασίες που είχαν συμφωνηθεί την άνοιξη του 2019 μεταξύ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου και έθεταν περιορισμούς στον αριθμό των φαρμακείων που θα είχαν δικαίωμα να συμβληθούν με το ΓεΣΥ.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», ο ΟΑΥ έχει ετοιμάσει τη σχετική μελέτη και έχει καθορίσει τις περιοχές στις οποίες οι νέοι φαρμακοποιοί θα μπορούν να λειτουργήσουν τα φαρμακεία τους και να τα εντάξουν χωρίς προβλήματα στο Γενικό Σύστημα Υγείας. Μάλιστα ο σχεδιασμός αυτός εγκρίθηκε πρόσφατα και από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ και ως εκ τούτου είναι θέμα χρόνου να αρχίσει η εφαρμογή του.

Τα κριτήρια που καθορίζονται στον σχεδιασμό που έχει ετοιμαστεί και αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί σύντομα και στους φαρμακοποιούς είναι κυρίως πληθυσμιακά και στόχος του Οργανισμού μεταξύ άλλων είναι και η λειτουργία ιδιωτικών φαρμακείων στις απομακρυσμένες περιοχές και στην ύπαιθρο όπου η έλλειψη φαρμακείων ταλαιπωρεί τους ηλικιωμένους κυρίως δικαιούχους του Συστήματος.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός προνοεί ότι στις Κοινότητες των οποίων ο πληθυσμός δεν ξεπερνά τις 2.000 κατοίκους δικαίωμα για ένταξη στο ΓεΣΥ θα έχουν δύο ιδιωτικά φαρμακεία. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι σε όλες τις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές υπάρχει δυνατότητα για λειτουργία φαρμακείων εντός του Συστήματος.

Περαιτέρω προνοείται ότι, για τις Κοινότητες και τους Δήμους με πληθυσμό μέχρι και 10.500 κατοίκους, υπάρχει δυνατότητα για λειτουργία εντός του ΓεΣΥ, ενός φαρμακείου ανά 1.500 κατοίκους.

Η αναλογία αλλάζει για τους μεγαλύτερους Δήμους όπου καθορίζεται ως όριο, ένα φαρμακείο ανά 1.050 κατοίκους.

Με βάση τους υπολογισμούς του ΟΑΥ, ακόμα και σε μεγάλους Δήμους, υπάρχει περιθώριο για λειτουργία νέων φαρμακείων εντός του ΓεΣΥ, αφού ο υπερπληθυσμός ιδιωτικών φαρμακείων παρατηρείται κυρίως στο κέντρο των μεγάλων πόλεων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Δήμων Στροβόλου και Λακατάμειας στην ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας όπου παρά το μέγεθος και τον πληθυσμό τους υπάρχει δυνατότητα για νέα φαρμακεία.

Σχετικά νέα

X
Translate »