Έχουμε θέμα

Οι Τ/κ θέλουν πίσω τον μαχαλά τους – Τα πήγαινε έλα με τη συνοδεία Ε/κ δικηγόρων

Τα πήγαινε – έλα Τουρκοκυπρίων απέξω από την πόρτα τους αυξάνονται και τα μηνύματα που φέρνουν βάζουν ολοένα και σε πιο μεγάλες έγνοιες τους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες, που διαμένουν στην πρώην τουρκοκυπριακή συνοικία της Λάρνακας. Εκεί που η σκληρή πραγματικότητα που φέρνει τους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες αντιμέτωπους με το φάσμα της προσφυγοποίησης για δεύτερη φορά, δεν κρύβεται κάτω από το χαλί.
Στην πρώην τουρκοκυπριακή συνοικία, τον τουρκομαχαλά της Σκάλας, στον οποίο ολοένα και πιο πολλοί Τ/κ ορέγονται την επανάκτηση των περιουσιών τους. Και το δείχνουν και το λένε, στους ως επί το πλείστον ηλικιωμένους πρόσφυγες που διαμένουν εκεί. «Τα σπίτια που μένετε είναι δικά μας», λένε, και άλλα τέτοια στους πρόσφυγες αναστατώνοντας τις ζωές τους. Και στα σούρτα-φέρτα αυτά των Τουρκοκυπρίων, συμμετέχουν και κάποιοι Ε/κ δικηγόροι. Με χάρτες Κτηματολογίου και τοπογραφικά σχέδια. Με τίτλους ιδιοκτησίας και λοιπά έγγραφα, πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν τους Τ/κ, να ανακτήσουν τις περιουσίες τους στην τουρκοκυπριακή συνοικία της Λάρνακας. Και φυσικά πάντα με το αζημίωτο, δηλώνουν επίσης οι Ε/κ πρόσφυγες οι οποίοι έφτασαν στο σημείο, 45 χρόνια μετά την προσφυγιά του 1974, να κοιμούνται με τον φόβο και την έγνοια πως είναι πιθανόν να γίνουν πρόσφυγες για δεύτερη φορά. Να τους μετακινήσει η Κυβέρνηση σε κάποιο συνοικισμό ώστε να δοθεί το σπίτι τους στον Τουρκοκύπριο ιδιοκτήτη και αυτοί, για δεύτερη φορά να χάσουν το σπιτικό τους, τη γειτονιά και τους γείτονες τους, τη ζωή στην οποία συνήθισαν εδώ και πάνω από 40 χρόνια. Περπατώντας στα σοκάκια του τουρκομαχαλά της παλιάς Σκάλας οι άνθρωποι αφηγούνται ιστορίες και απελευθερώνουν συναισθήματα, για όλα αυτά που συμβαίνουν ολοένα και πιο πολύ με τους Τουρκοκύπριους και αναστατώνουν τις ζωές τους. Σε μια περιοχή της Λάρνακας, όπου πλέον ζει ένας αριθμός Τ/κ οικογενειών.
Ο κ. Χριστάκης στη δική του κατάθεση ψυχής για το πώς αισθάνονται οι Ε/κ πρόσφυγες που βλέπουν όσα διαδραματίζονται στην τουρκοκυπριακή συνοικία της Λάρνακας, θυμήθηκε όταν επισκέφθηκε πριν από μερικά χρόνια το σπίτι που έκτισε και ζούσε με τα τέσσερα ανήλικα τότε παιδιά του, στον Άγιο Αμβρόσιο της Κερύνειας. Η Τουρκοκύπρια από τον Άγιο Νικόλα της Πάφου που μένει εκεί, τους φέρθηκε σχετικά καλά. Ήταν τόσο καλή, μονολογεί σε πνεύμα μαύρου χιούμορ ο κ. Χριστάκης, που φεύγοντας τους φίλεψε και με ένα τενεκέ ελαιόλαδο από τις ελιές που είχαν κοντά στο χωράφι που βρίσκεται το σπίτι τους. «Μας έδωσαν και λάδι που τις ελιές μας», είπε λυπημένος στη γυναίκα του καθώς το έβαζε μέσα στο αυτοκίνητό. Εκείνη είχε δει τα κρεβάτια των μωρών τους που υπήρχαν ακόμα στα υπνοδωμάτια τους και έκλαιγε στεναχωρημένη. Ο κ. Χριστάκης και η σύζυγος του δεν ξαναπήγαν να δουν το σπίτι τους στον Άγιο Αμβρόσιο. «Τόσο πολύ τους είχε πικράνει αυτή η επίσκεψη», μας είπε ακόμη.
«Πρόσφυγες για δεύτερη φορά» 
Ο κ. Παναγιώτης που διατηρεί το παντοπωλείο «Ασσιώτης» στον τουρκομαχαλά, ανησυχεί πολύ το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα από την ημέρα που μια Μερσεντές με ένα Ελληνοκύπριο δικηγόρο και τον Τ/κ πελάτη του σταμάτησαν έξω από το σπίτι του, που βρίσκεται στην περιοχή, σε κοντινή απόσταση από το παντοπωλείο. «Ψάχνετε κάτι», τους ρώτησε ένας γείτονας.
«Τούτον σπίτιν εν δικό μου», απάντησε ο Τ/κ. «Τούτο το σπίτι είναι του φίλου μου του Παναγιώτη, ακούς!», αποκρίθηκε θυμωμένος ο γείτονας και φίλος του κ. Παναγιώτη και προσπαθούσε ο Ε/κ δικηγόρος να τους μερέψει για να μην συνεχιστεί ο καβγάς. «Μα ανησυχώ. Αν μας πάρουν το σπίτι θα έχω πρόβλημα και με το μανάβικο. Με βολεύει πολύ που είναι κοντά στο σπίτι μας. Αλλά και τούτο να έρχονται οι Τουρκοκύπριοι διεκδικητές των σπιτιών μας συνοδευόμενοι από δικηγόρους, δεν το καταλαβαίνω», μας λέει ακόμα ο κ. Παναγιώτης. «Θα γίνουμε και δεύτερη φορά πρόσφυγες; Τι θα απογίνουμε εμείς;», διερωτάται.
«Για τούτα όλα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση που φταίει», υποστηρίζει ο κ. Θεόδουλος από τον Άγιο Θεόδωρο της Καρπασίας. «Έναν χρόνο δεν έκατσα μέσα στο σπίτι που έκτισα στον Άγιο Θεόδωρο της Καρπασίας και γίναμε πρόσφυγες», θυμάται επίσης. «Μια μέρα ήρθε ένας Τουρκοκύπριος σπίτι μου. Μου είπε ότι το σπίτι είναι δικό του, μόλις μπήκε της πόρτας. Και εγώ του είπα πως αν ξανάρθει, θα του κόψω και τα δυο του τα πόδια. Δεν ξαναφάνηκε», μας λέει ακόμα ο ηλικιωμένος πρόσφυγας από τη χερσόνησο της Καρπασίας.
«Να μας δώσουν πίσω τα δικά μας»
Στα 80 της χρόνια η κ. Θεοδώρα ερμηνεύει πλέον με τον δικό της τρόπο τα όσα συμβαίνουν με τους Τουρκοκύπριους στην πρώην τουρκοκυπριακή συνοικία της Λάρνακας. «Να τους πει η Κυβέρνηση να μας δώσουν τα δικά μας. Γιατί έρχονται και θέλουν πίσω τα δικά τους», μας λέει. Αυτή η γιαγιά της Αμμοχώστου, με τις ελληνικές σημαίες στολισμένες στη μικρή  βεράντα μπροστά από το νοικοκυρεμένο της σπιτάκι. «Όπως πάμε θα έρθουν όλοι από εδώ. Όλους θα μας πιάσουν», μονολογεί.

Σχετικά νέα

X
Translate »