ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ο «Τιτανικός της Μεσογείου» στη Λάρνακα (ΒΙΝΤΕΟ)

Πηγή: sigmalive.com

Είναι ένα από τα διασημότερα ναυάγια του κόσμου και βρίσκεται στη Λάρνακα. Το σουηδικό πλοίο «Ζηνοβία», που μετάφερε εμπορεύματα, μεταξύ των οποίων φορτηγά αυτοκίνητα, από τη Σουηδία στην Κύπρο, όταν έφτασε στο λιμάνι της Λάρνακας βυθίστηκε τον Ιούνιο του 1980, λίγο έξω από το λιμάνι μαζί με όλα τα εμπορεύματα που μετέφερε.

Γράφει η Καθημερινή τον Ιούλιο του 2015, «Ηταν ένας πραγματικός κολοσσός από χάλυβα και σίδηρο που βυθίστηκε πριν από 35 χρόνια, στα ανοικτά της Κύπρου. Σήμερα, το ναυάγιο θεωρείται μία από τις καλύτερες καταδυτικές τοποθεσίες παγκοσμίως. Εκατοντάδες δύτες βουτούν στα ζεστά νερά της Μεσογείου για να δουν από κοντά το κουφάρι του «Ζηνοβία», του «Τιτανικού της Μεσογείου», που παραμένει σε βάθος 40 μ., γερμένο στα αριστερά.

Το σουηδικό οχηματαγωγό που βυθίστηκε έφερε το όνομα της βασίλισσας της αρχαίας Παλμύρας. Θεωρείται από τα σημαντικότερα ναυάγια της Ευρώπης και ανταγωνίζεται επάξια διεθνείς καταδυτικούς προορισμούς στην Ερυθρά Θάλασσα, την Ασία, αλλά και την Αυστραλία.

«Είναι τόσο μεγάλο, που μπορείς να καταδύεσαι επί ημέρες, χωρίς να βαρεθείς ούτε λεπτό», λέει ο Ματ Χοούελ, εργαζόμενος σε βρετανική σχολή καταδύσεων. Ο νεαρός άνδρας βρέθηκε στην Κύπρο (σ.σ όταν είχε γραφτεί το ρεπορτάζ) για να συμμετάσχει στην «Εβδομάδα Ζηνοβίας», μια διοργάνωση που έχει ως στόχο την προβολή του καταδυτικού προορισμού.

Το ναυάγιο είναι εύκολα προσβάσιμο, αφού φτάνεις σε 10 λεπτά με ταχύπλοο από τη Λάρνακα, ενώ η ιστορία του είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Οπως και ο «Τιτανικός», έτσι και το «Ζηνοβία» βρέθηκε στον υγρό του τάφο κατά το παρθενικό του ταξίδι με προορισμό την Ταρτούς της Συρίας. Στις 2 Ιουνίου του 1980, ο πλοίαρχος εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Αμέσως έφτασαν διάφορα καΐκια από την Κύπρο, τα οποία δεν κατάφεραν να παράσχουν την παραμικρή βοήθεια. Το «Ζηνοβία» βυθίστηκε εντός πέντε ημερών χωρίς να χαθεί ούτε μία ανθρώπινη ζωή. Ηταν, όμως, κατάφορτο με πάνω από 100 νταλίκες γεμάτες προϊόντα, τσιγάρα, καλώδια, ακόμα και ένα εκατομμύριο αυγά.

Τριάντα χρόνια αργότερα, οι δύτες κολυμπούν ανάμεσα στα βυθισμένα φορτηγά που μπορεί να έχουν σκουριάσει αλλά παραμένουν ακέραια. Οι πιο έμπειροι εξερευνούν και άλλες περιοχές του ναυαγίου: τους θαλάμους ύπνου, τους χώρους φιλοξενίας ή το κατάστρωμα.

«Είναι καταπληκτικό διότι σε κάποια σημεία μπορείς να δεις ακόμα τον τάπητα και τα τραπέζια στον χώρο του εστιατορίου», αναφέρει ο εκπαιδευτής καταδύσεων, Ατε Κλέισεν.

Δυστυχώς, πολλοί δύτες έχουν χάσει τη ζωή τους εξερευνώντας το ναυάγιο. «Είναι επικίνδυνο το ναυάγιο. Πολλοί δύτες αναλαμβάνουν κινδύνους που ξεπερνούν κατά πολύ τις ικανότητές τους και χάνονται μέσα σε δωμάτια, στα οποία δεν θα έπρεπε να έχουν εισέλθει», συνεχίζει ο Κλέισεν.

Η είσοδος στους εσωτερικούς χώρους είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, επειδή ο δύτης κινδυνεύει να μπλεχτεί σε κάτι ή να παγιδευτεί. Ταυτόχρονα χρειάζεται κανείς να υπολογίσει τον παραπάνω χρόνο που θα δαπανήσει για να φτάσει ασφαλώς ώς την επιφάνεια.

Χρειάζεται, λοιπόν,να έχει ιδιαίτερη εκπαίδευση, αν θέλει να εξερευνά και το εσωτερικό των ναυαγίων. Ακόμα και ο αρχάριος δύτης μπορεί να απολαύσει την επίσκεψη στο «Ζηνοβία» και την ποικιλία θαλάσσιας ζωής που βρήκε εκεί καταφύγιο.

Κάθε χρόνο επισκέπτονται το «Ζηνοβία» περίπου 45.000 άτομα. Η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει απαγόρευση της αλιείας στην περιοχή του ναυαγίου, για να προστατεύει αυτό που μετεξελίχθηκε στον μεγαλύτερο ύφαλο στα ανοικτά του νησιού».

Σχετικά νέα

X
Translate »