Δελτία Τύπου

Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας συμβάλλει στην ανάδειξη της ιστορίας της πόλης του Ζήνωνα

Πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ιδρύµατος Φοίβου Σταυρίδη, ο 4ος περίπατος “Walk a mile in my shoe”, με στόχο την ανάδειξη της ιστορίας της Λάρνακας και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της.

Κατά τη διάρκεια της περιπατικής διαδρομής, Λειτουργοί του ΣΑΛ παρευρέθηκαν και εξήγησαν σε πλήθος παρευρισκομένων πώς το ΣΑΛ μέσα από την υλοποίηση έργων συνέβαλε στην ανάδειξη της ιστορίας της πόλης.

Ανέφεραν ότι κατά την εκτέλεση του Συμβολαίου C12 και τις εκσκαφές για τοποθέτηση αγωγών στην οδό Αγίου Νεοφύτου, αποκαλύφθηκε ψηφιδωτό διαστάσεων 20Χ4,5m μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, που χρονολογείται περί τα τέλη του 1ου αιώνα π.χ.

Μέχρι τώρα εικάζεται ότι έχει ανευρεθεί το τείχος του Αρχαίου Κιτίου, κατάλοιπα του αρχαίου δικτύου ύδρευσης της πόλης, κατάλοιπα του ιερού των Καμηλαρκών παρά την οδό Τεύκρου, κλίνες μοναχών παρά την εκκλησία της Τέρρα Σάντα, καθώς και πληθώρα ταφικών συνόλων.

Επίσης εντοπίστηκαν τάφοι στην ευρύτερη περιοχή της ενορίας Σωτήρος.
Περαιτέρω, ενημέρωσαν ότι το ΣΑΛ, κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, προχώρησε στη χαρτογράφηση των αρχαιολογικών ευρημάτων που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή.

Ο εξόχως ενδιαφέρον Χάρτης των Αρχαιολογικών Ευρημάτων της πόλης της Λάρνακας που ετοιμάστηκε, παρουσιάζει για πρώτη φορά τον πλούτο των ευρημάτων του άλλοτε Αρχαίου Κιτίου με πολλούς αρχαίους λαξευτούς τάφους, ταφικά σύνολα και αρχαία αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, κατανεμημένα στις τοποθεσίες που ανακαλύφθηκαν. Ο εν λόγω χάρτης βρίσκεται αναρτημένος και στην ιστοσελίδα του ΣΑΛ www.lsdb.org.cy

 

Σχετικά νέα

X
Translate »