Υγεία

Νέα χρονοδιαγράμματα στο ΓεΣΥ

Πηγή: philenews.com
Αλλάζουν μάλλον για άλλη μια φορά τα χρονοδιαγράμματα στο Γενικό Σύστημα Υγείας, αφού οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν τους τελευταίους μήνες στην προώθηση των διαδικασιών για ένταξη νέων υπηρεσιών στο Σύστημα, υποχρεώνουν αυτή τη στιγμή τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας να κάνει δεύτερες σκέψεις και να ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μετάθεση της 19η Οκτωβρίου και της πλήρους εφαρμογής του ΓεΣΥ, σε μεταγενέστερο χρόνο. 

Το θέμα μάλιστα, δεν αποκλείεται να συζητηθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ στην επόμενη του συνεδρίαση την ερχόμενη Πέμπτη και ενδεχομένως τότε, να ακολουθήσουν και σχετικές ανακοινώσεις.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί ούτε ανεπίσημα μια νέα ημερομηνία για την ένταξη επαγγελματιών υγείας, νοσηλευτών και μαιών, Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ιδιωτικών), κέντρων ανακουφιστικής φροντίδας και αποκατάστασης στο Σύστημα, αφού σε κάθε περίπτωση η διαβούλευση του ΟΑΥ βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο, ενώ ο διάλογος με κάποιους από τους επαγγελματίες υγείας δεν έχει καν περάσει στο στάδιο της οικονομικής διαπραγμάτευσης.

Βεβαίως, στο τραπέζι βρίσκεται παλαιότερη πρόταση του υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο οποίος κατά την τελευταία συμμετοχή του στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΥ, εισηγήθηκε όπως το χρονοδιάγραμμα μετατεθεί οριστικά για την 1η Ιανουαρίου 2021, ώστε να υπάρχει χρόνος για σωστή διαβούλευση και σωστή προετοιμασία του Συστήματος, πριν την πλήρη εφαρμογή του. Η εισήγηση του Υπουργού δεν είχε γίνει τότε αποδεκτή, αφού όλοι συμφώνησαν ότι θα έπρεπε να δινόταν πρώτα χρόνος για προώθηση των διαδικασιών και να επανέλθει στη συζήτηση το θέμα εάν και εφόσον αυτό επέβαλαν τα δεδομένα.

Αυτή τη στιγμή όπως φαίνεται τα δεδομένα το επιβάλλουν και ως εκ τούτου ο ΟΑΥ θα αποφασίσει σχετικά την ερχόμενη εβδομάδα.

Πάντως, τις προηγούμενες εβδομάδες και όταν άρχισαν να γίνονται όλο και πιο έντονες οι αντιδράσεις των φορέων των επαγγελματιών υγείας για την πορεία της διαβούλευσης τους με τον οργανισμό, είχαν στο παρασκήνιο τεθεί κάποιες νέες ημερομηνίες οι οποίες έκαναν λόγο για το Νοέμβριο. Επίσημα, όμως, αυτή τη στιγμή όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά αν και πρέπει να αναμένεται ότι η διεύθυνση του οργανισμού θα ετοιμάσει την δική της εισήγηση προς το διοικητικό συμβούλιο.

Σε δηλώσεις του στον «Φ», ο διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, αρκέστηκε να πει ότι «δεν αποκλείεται το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού να συζητήσει ενδεχόμενο αλλαγής του χρονοδιαγράμματος την ερχόμενη Πέμπτη», χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, αφού όπως υποστήριξε, «δεν θα ήταν σωστό να προκαταλάβουμε τις αποφάσεις του συμβουλίου».

Σε ό,τι αφορά την πορεία της διαβούλευσης του οργανισμού με τους φορείς που εκπροσωπούν τους επαγγελματίες υγείας, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους λογοπαθολόγους, ενώ είχε προηγηθεί συνάντηση με τους συλλόγους των οδοντιάτρων και των φυσιοθεραπευτών, και η διαδικασία θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.

Στο μεταξύ συνεχίστηκε και χθες ο δημόσιος διάλογος γύρω από τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες και αφορούν τον τρόπο με τον οποίο επαγγελματίες υγείας, νοσηλευτήρια αλλά και δικαιούχοι κινούνται εντός και εκτός ΓεΣΥ.

Την παρέμβασή του έκανε ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος σε γραπτή δήλωση του ανέφερε ότι ο ίδιος από την πρώτη στιγμή ζήτησε «από όλους όσοι έχουν διατυπώσει παράπονα και ισχυρισμούς, όπως τα καταθέσουν στα αρμόδια σώματα, που είναι ο επίτροπος Εποπτείας του Γενικού Συστήματος Υγείας, τα Διοικητικά Συμβούλια του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΙΣ, ή το υπουργείο Υγείας». «Προσωπικά», ανέφερε ο Υπουργός, «βρίσκομαι στη διάθεση οποιουδήποτε επιθυμεί να καταθέσει οποιαδήποτε καταγγελία και διαβεβαιώνω ότι θα διερευνηθεί τάχιστα για να υπάρξουν αποτελέσματα αμέσως».

Ωστόσο, κατέληγε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, «πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν ευθύνεται το Γενικό Σύστημα Υγείας, ούτε η φιλοσοφία του, για την απαράδεκτη συμπεριφορά κάποιων και δεν θα πρέπει να πυροβολούμε το σύστημα επειδή κάποιοι ενεργούν εκτός του πλαισίου του νόμου».

Καλούν τους πολίτες σε επώνυμες καταγγελίες

Επώνυμες καταγγελίες, στοιχεία και τεκμήρια ζητούν από τους πολίτες, υπουργείο Υγείας, Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, τονίζοντας ότι για να διερευνηθεί μια υπόθεση και να είναι δυνατή η επιβολή ποινών θα πρέπει και τα παράπονα των πολιτών να είναι επίσημα και συγκεκριμένα.

Σε δηλώσεις του, ο διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, τόνισε ότι «για να θεωρηθεί επίσημα ένα παράπονο ως καταγγελία, να διερευνηθεί όπως πρέπει και να επιβληθούν ποινές, εάν χρειάζεται, πρέπει η καταγγελία να είναι επώνυμη, συγκεκριμένη και να περιλαμβάνει στοιχεία. Διαφορετικά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στις διαδικασίες που χρειάζεται».

Στον ΟΑΥ, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «αυτή τη στιγμή υπάρχουν υπό διερεύνηση αρκετές καταγγελίες οι οποίες ήταν επώνυμες. Υπάρχουν όμως και άλλες ανώνυμες οι οποίες δεν είναι δυνατό να διερευνηθούν». Από τις υποθέσεις που διερευνήθηκαν είπε, «προέκυψαν και ποινές και είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι από τους γιατρούς έχουν αποκοπεί συνολικά δύο εκατομμύρια ευρώ από τις απολαβές τους, αφού διαπιστώθηκε ότι είχαν προχωρήσει σε καταχρήσεις». Ως εκ τούτου, κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «χρειαζόμαστε συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία θα μας κατατεθούν επίσημα για να ενεργήσουμε ανάλογα».

Έκκληση στους πολίτες να καταθέσουν επώνυμα και να δώσουν στοιχεία, απηύθυνε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΙΣ, Μιχάλης Αναστασιάδης. «Με πάσα υπευθυνότητα αναφέρω ότι τα συλλογικά μας όργανα έχουν προχωρήσει στη διερεύνηση πολλών υποθέσεων ζητώντας όμως πάντα τεκμηρίωση. Είναι τέτοια η νομοθεσία που μας υποχρεώνει να έχουμε στοιχεία ενώπιον μας για να διερευνήσουμε. Παρακαλώ λοιπόν, όλους τους πολίτες εάν έχουν στοιχεία να μας τα καταθέσουν και να είναι σίγουροι ότι και ως ΠΙΣ και ως Επιτροπή Δεοντολογίας θα προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες όπως άλλωστε οφείλουμε να πράξουμε».

«Οι πολίτες φοβούνται ότι εάν καταγγείλουν κάποιον στη συνέχεια θα είναι δύσκολη η πρόσβαση τους σε υπηρεσίες υγείας», ήταν η απάντηση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, με τον εκπρόσωπο της, Δημήτρη Λαμπριανίδη, να εξηγεί ότι «για δεκαετίες οι καταγγελίες των πολιτών έπεφταν στο κενό ή ακόμα και όσοι προσπάθησαν να πάνε στα Δικαστήρια έφυγαν στην ουσία άπρακτοι, διότι πολύ δύσκολα βγαίνουν καταδικαστικές αποφάσεις εναντίο γιατρών ή άλλων επαγγελματιών Υγείας».

Γι’ αυτό, υπέδειξε, «ας βάλουμε ακόμα ένα στόχο όλοι μαζί, ο οποίος θα αφορά την ενημέρωση των πολιτών, ώστε να σταματήσουν να φοβούνται και να γνωρίζουν ότι σε περίπτωση που καταγγείλουν επώνυμα θα υπάρχει κάποιος για να τους προστατέψει».

Σχετικά νέα

X
Translate »