Uncategorized

Mετά τις λοιμώξεις πλάκωσε και η γρίπη – Προστατέψτε βρέφη και ηλικιωμένους

Πηγή: philenews.com

Βρέφη κινδυνεύουν από τους ιούς αφού το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί, ηλικιωμένοι και υπερήλικες μπορεί να πληρώσουν την γρίπη και άλλες λοιμώξεις με τη ζωή τους.
Λοιμώξεις των «δύο άκρων» χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς οι εποχιακές λοιμώξεις και αυτό αποτυπώνεται καθημερινά και στα δεδομένα των νοσηλευτηρίων.

«Μην παραμελείτε τους ηλικιωμένους. Προστατεύστε τους αλλά μην τους ξεχνάτε κλεισμένους στο σπίτι τους. Μπορεί να αναπτύξουν συμπτώματα και επιπλοκές οι οποίες θα τους θέσουν σε κίνδυνο», τονίζουν στον «Φ» ο γηρίατρος Στέλιος Ορφανίδης και ο γεροντολόγος Μάριος Κυριαζής με τον παιδίατρο Αδάμο Χατζηπαναγή να συμπληρώνει ότι αντιστοίχως «τα βρέφη είναι ευάλωτα αφού από τη μια το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί και από την άλλη, οι πνεύμονές τους δεν είναι σε θέση ακόμα να ανταποκριθούν στις πολλές εκκρίσεις».

«Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε τα βρέφη είναι να μειώνουμε τις πιθανότητες να εκτεθούν σε κάποιο ιό», τόνισε ο κ. Χατζηπαναγής προσθέτοντας ότι «τέτοια εποχή που έχουμε αυξημένα περιστατικά λοιμώξεων καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τις συχνές εξόδους από το σπίτι με τα βρέφη μας και να βεβαιωνόμαστε ότι μεγαλύτερα αδελφάκια αλλά και οι ενήλικες στο σπίτι οι οποίοι πιθανόν να παρουσιάζουν συμπτώματα δεν έρχονται σε στενή επαφή μαζί τους. Στην περίπτωση ανάπτυξης συμπτωμάτων, χρειάζεται επικοινωνία με τον παιδίατρο και πιστή εφαρμογή των όσων θα μας συμβουλεύσει».

Τις τελευταίες ημέρες, είπε ο κ. Χατζηπαναγής, «αρχίσαμε να βλέπουμε αυξημένα περιστατικά γρίπης, έχουμε τον RSV ο οποίος επίσης συνεχίζει να επηρεάζει τα παιδιά και τον αδενοϊό και τον κορωνοϊό. Η ύπαρξη αυτών των ιών τέτοια εποχή δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Αδιαμφισβήτητα βεβαίως, σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται τα άτομα τρίτης ηλικίας. Ηλικιωμένοι και υπερήλικες, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, έχουν κατά τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους νεότερους ενήλικες να πεθάνουν εξαιτίας μιας εποχιακής λοίμωξης ενώ υπολογίζεται ότι έως και 8 στους 10 ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο με συμπτώματα κάποιας λοίμωξης είναι άνω των 65.

Γιατί όμως τα άτομα τρίτης ηλικίας κινδυνεύουν περισσότερο;

Το ερώτημα αυτό θα μπορούσε να απαντηθεί με τέσσερις μόνο λέξεις: «το ανοσοποιητικό τους εκπίπτει». Τι σημαίνει όμως αυτό;

«Οι λόγοι που κάνουν τους ηλικιωμένους πιο ευάλωτους είναι πολλοί και συνήθως παρατηρούμε ότι στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα ηλικιωμένο άτομο καταλήγει σε ένα θάλαμο νοσηλείας οι αιτίες είναι σίγουρα περισσότερες από μία».

«Καταρχάς πρέπει να πούμε ότι: Το γήρας είναι η φυσιολογική φθορά που σχετίζεται με τη συσσώρευση των βλαβών που έχει υποστεί το σώμα και ο οργανισμός του κάθε ανθρώπου κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει τη δυνατότητα να επιδιορθώνει βλάβες που υφίσταται από τις «επιθέσεις» που δέχεται καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου του και να αντιστέκεται σε αυτές τις επιθέσεις. Με το πέρασμα των χρόνων όμως και ανάλογα με τις βλάβες που έχει υποστεί ένας οργανισμός ο μηχανισμός επιδιόρθωσης φθείρεται», εξήγησε ο κ. Ορφανίδης και συνέχισε: «Ταυτόχρονα με αυτό έχουμε τις συννοσηρότητες και πρέπει να διευκρινίσουμε ότι όταν ακούμε τον όρο «συννοσηρότητες» ή «υποκείμενα νοσήματα» πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά τα νοσήματα μπορεί να είναι ο διαβήτης, η αρτηριακή πίεση, η καρδιοπάθεια, η άνοια κ.λπ.. Όλα όσα δηλαδή εμφανίζονται και αναπτύσσονται με το γήρας».

«Αυτά, μεταξύ άλλων, καθιστούν τον οργανισμό πιο ευάλωτο ενώ έχουμε ως γιατροί να αντιμετωπίσουμε και όλα τα υπόλοιπα επακόλουθα. Για παράδειγμα, η πολυφαρμακία. Ένα άτομο με συννοσηρότητες λαμβάνει αρκετά φάρμακα. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να έχουν επιβαρύνει τον οργανισμό του ακόμα περισσότερο. Εάν κατά την περίθαλψη ή τη νοσηλεία χρειαστεί να δώσουμε επιπρόσθετη φαρμακευτική αγωγή πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και αυτό τον παράγοντα».

«Ένας επιβαρυμένος και εξασθενημένος οργανισμός σίγουρα δεν είναι δυνατό να αντιδράσει ή να ανταποκριθεί εύκολα στις ιατρικές παρεμβάσεις», ανέφερε από πλευράς του ο γεροντολόγος Μάριος Κυριαζής, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «όταν λέμε πως πρέπει να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους από ιούς και λοιμώξεις, δεν εννοούμε να τους κλείσουμε στο σπίτι, να τους φορτώσουμε με το άγχος ότι κινδυνεύουν και να τους ξεχάσουμε».
Εάν ένας ηλικιωμένος αναπτύξει συμπτώματα κάποιας εποχιακής λοίμωξης «το πρώτο σημείο επαφής είναι ο προσωπικός γιατρός και η πιστή εφαρμογή των όσων μας συμβουλεύσει ο γιατρός», τόνισαν και οι δύο επιστήμονες.

Για την προστασία τους, «να ακολουθούμε την κοινή λογική. Όταν κάποιος είναι καταπονημένος και κινδυνεύει τον προστατεύουμε. Φοράμε τη μάσκα μας, παρακολουθούμε τακτικά αν έχει συμπτώματα, όπως ο πυρετός, όταν έχουμε εμείς συμπτώματα αποφεύγουμε την επαφή μαζί του. Να έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας ότι όλοι μεγαλώνουμε και σε κάποια στιγμή θα βρεθούμε εμείς στη θέση που σήμερα βρίσκονται εκείνοι».

 

 

Μαζί με όλα τα άλλα, τώρα και γρίπη

Τα αυξημένα περιστατικά ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων καταγράφονται στην Κύπρο εδώ και αρκετές εβδομάδες και όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει και συνέχεια. Τις τελευταίες ημέρες οι γιατροί άρχισαν να δέχονται στα ιατρεία τους και περιστατικά γρίπης ενώ και στα νοσηλευτήρια έγιναν οι πρώτες εισαγωγές ασθενών με σοβαρά συμπτώματα γρίπης Α και Β.
Στα κρατικά νοσηλευτήρια, ανέφερε στον «Φ» ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου, «αρχίσαμε να καταγράφουμε τώρα και εισαγωγές ασθενών με γρίπη και οι ασθενείς αυτοί είναι οι περισσότεροι ηλικιωμένοι. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά εξακολουθούμε να έχουμε αυξημένο αριθμό νοσηλειών εξαιτίας του RSV και ο αριθμός των νοσηλευόμενων με κορωνοϊό βρίσκεται στα ίδια, σχετικά ψηλά, επίπεδα με τις προηγούμενες ημέρες». Η εικόνα δηλαδή, «που έχουμε είναι η ίδια και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς είναι ηλικιωμένοι. Οι 8 στους 10 δηλαδή οι οποίοι νοσηλεύονται σε παθολογικούς θαλάμους, σε πνευμονολογικούς θαλάμους και σε θαλάμους Covid είναι άτομα άνω των 65 ετών και από την άλλη έχουμε τα πολύ μικρά παιδιά στα παιδιατρικά τμήματα».
«Άρα με την εμφάνιση και της γρίπης, που γνωρίζαμε ότι θα έχουμε αυξημένα περιστατικά αφού αρχίζει η περίοδος που συνήθως έχουμε και τη γρίπη, η τήρηση των μέτρων προστασίας από όλους είναι επιβεβλημένη και πρέπει να εστιάζουμε την προσοχή μας στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».

 

 

Φοβούνται οι ηλικιωμένοι

«Εκείνο που διαπιστώνω είναι ότι οι ηλικιωμένοι μας φοβούνται κυρίως τον κορωνοϊό. Ο κορωνοϊός είναι μια από τις λοιμώξεις που βλέπουμε αυτό το διάστημα. Είναι γεγονός ότι συνεχώς καλούμε όλους να προστατεύουν τους ηλικιωμένους και αυτό πρέπει να κάνουμε. Παρατηρούμε επίσης ότι αρκετοί ηλικιωμένοι φοβούνται να μεταφερθούν στο νοσοκομείο και θέλουν να μένουν στα σπίτια τους με την οικογένεια τους. Είναι και τα μέτρα που λαμβάνονται. Οι ηλικιωμένοι μένουν μακριά από τους δικούς τους όταν μεταφέρονται στο νοσοκομείο. Αυτό το είδαμε πολύ έντονα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Να τους προστατεύουμε για να νιώθουν ασφαλείς», είπε ο γεροντολόγος Μάριος Κυριαζής.

Σχετικά νέα

X
Translate »