Υγεία

Μειωμένα τα περιστατικά εποχικής γρίπης στην Κύπρο – Καραδοκεί η Γρίπη Α

Πηγή: sigmalive.com

Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας έξαρσης της εποχικής γρίπης, ο οποίος μαστίζει κάθε χρόνο μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού εξαιτίας της αλλαγής του καιρού.

Φέτος, λόγω των μέτρων που είναι σε ισχύ για περιορισμό της νόσου covid-19, τα περιστατικά της εποχικής γρίπης είναι περιορισμένα.

Μιλώντας το SigmaLive, η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ, εξήγησε ότι τα μέτρα κατά του κορωνοϊού βοήθησαν στον περιορισμό της εποχικής γρίπης.

Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ότι η χρήση της μάσκας βοήθησε τόσο στην μείωση του φαινομένου του βήχα που παρουσίαζε έξαρση αυτή την περίοδο, όσο και των συμπτωμάτων της εποχικής γρίπης, όπως η ρινική συμφόρηση και ο πονόλαιμος.

Σε ερώτηση, έαν υπάρχει μείωση στην πώληση κάποιων συγκεκριμένων φαρμάκων συγκριτικά με την περσινή περίοδο, τόνισε ότι την προηγούμενη χρονιά είχαν μεγάλη ζήτηση τα σιρόπια για τον βήχα, τα αντιγριπικά φάρμακα και τα αντισηπτικά σπρέι λαιμού.

Παράλληλα, ερωτηθείσα έαν υπάρχει κάτι που βοηθάει ταυτόχρονα στην καταπολέμηση της γρίπη και του κορωνοϊού,  η κυρία Ισσέγιεκ απάντησε ότι εξαιτίας του γεγονότος ότι τα συμπτώματα είναι κοινά για τις δύο ασθένειες και το ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα για να μπορεί να νικήσει το «μικρόβιο»,  υπάρχει μεγάλη ζήτηση στα συμπληρώματα διατροφής.

Στη συνέχεια, επικοινωνήσαμε με την δρα Μαρία Κολιού, η οποία αναφέρθηκε τόσο στην γρίπη Α όσο και στο ενδεχόμενο συνύπαρξης με τον κορωνοϊό.

Αρχικά, ανέφερε ότι η έξαρση της γρίπης Α συνήθως είναι στα τέλη Δεκεμβρίου και συνεχίζει μέχρι τον Απρίλιο, ωστόσο, όπως διευκρίνισε, εξαιτίας των υφιστάμενων μέτρων κατά της νόσου covid19 η πορεία της γρίπης Α δεν θα είναι στα ίδια ψηλά επίπεδα όπως τις προηγούμενες χρονιές.

Συμπλήρωσε ότι τον προηγούμενο Μάρτιο-Απρίλιο, που υπήρχαν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού στη χώρα, τα κρούσματα της γρίπης Α ήταν μειωμένα.

Τόνισε ότι το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να συμβεί είναι η συνύπαρξη γρίπης Α και κορωνοϊού στο ίδιο άτομο, φαινόμενο το οποίο έχει ήδη καταγραφεί σε χώρες του Νοτίου ημισφαιρίου.

Σχετικά νέα

X
Translate »