Εκπαίδευση

Λύκειο Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος»: Yποδέχθηκε ομάδα μαθητών του Γενικού Λυκείου Νέας Ερυθραίας «Αναξαγόρειο»

Πηγή: www.e-aradippou.cy

Την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου 2023 το Λύκειο Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος», είχε τη χαρά να υποδεχτεί πολυπληθή ομάδα μαθητών του Γενικού Λυκείου Νέας Ερυθραίας «Αναξαγόρειο» με τη συνοδεία πέντε Καθηγητών και του Διευθυντή του σχολείου τους, κ. Παναγιώτη Σπιθουράκη.

Την περασμένη ακαδημαϊκή χρονιά, είχε προηγηθεί η επίσκεψη του καθηγητή του Λυκείου Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος», Δημήτρη Μαυροβουνιώτη, στο Λύκειο Νέας Ερυθραίας μέσω του προγράμματος Erasmus+ Job Shadowing.

Φέτος, το «Αναξαγόρειο» Γενικό Λύκειο αποδέχτηκε την πρόσκληση του Λυκείου Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος», εκφράζοντας ταυτόχρονα την επιθυμία να παρακολουθήσει ένα μάθημα Φιλοσοφίας, (καθώς το Λύκειο Αραδίππου είναι ένα από τα Λύκεια της Κύπρου, όπου διδάσκεται το μάθημα της Λογικής-Φιλοσοφίας στη Β΄ Λυκείου).

 

Στην παρουσίαση που έλαβε χώρα στην Αίθουσα Διαλέξεων του σχολείου με την παρουσία πολλών μαθητών/τριών και καθηγητών/τριών του Λυκείου Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος» και με την ένθερμη υποστήριξη του νέου Διευθυντή του σχολείου, πατέρα Νικολάου Χριστοδούλου, οι μαθήτριες του Β16 Ελισάβετ Βασιλείου, Ζαχάρω Ζαχαρίου, Αναστασία Κωνσταντίνου και Ελευθερία Παγώνη του τμήματος Λογικής- Φιλοσοφίας της Β΄ Λυκείου υπό την καθοδήγηση της διδάσκουσας καθηγήτριας Δρος Έλσας Νικολαΐδου ανέπτυξαν το θέμα «Τα οφέλη της διδασκαλίας του Στωικισμού στο σχολείο», μέσα από τη σκιαγράφηση των βασικών αρχών του Στωικισμού.

Επιπλέον, πρότειναν συγκεκριμένες πρακτικές που συνεπικουρούν στην ηθική παιδεία των μαθητών και αναμφισβήτητα στην «καλή ροή της ζωής» όπως όρισε ο ίδιος ο Ζήνων τον σκοπό της ζωής, την ευδαιμονία.

 

Δρ Έλσα Νικολαΐδου – Καθηγήτρια ΜΕ, Σύμβουλος Φιλοσοφίας του ΥΠΑΝ

 

Η παρουσίαση επικεντρώθηκε στους εξής πυλώνες της Στωικής φιλοσοφίας:

1. Τι μπορώ να ελέγξω: Διάκριση των πραγμάτων που ανήκουν στον έλεγχο του ατόμου και εκείνων που δεν του ανήκουν, επομένως δεν μπορεί να αλλάξει το ίδιο. (Επίκτητος)

2. Διαχείριση θυμού-οργής: Ο θυμός είναι μια «σύντομη τρέλα», στερεί τον αυτοέλεγχο και την ευπρέπεια, ξεχνά τη συγγένεια, παρασύρει το άτομο πεισματικά, κωφεύει στη λογική και τις συμβουλές και έχει κοστίσει τα μέγιστα στην ανθρωπότητα. (Σενέκας)

3. Ζούμε με τους άλλους: Η εκδοχή της Στωικής Κοσμοπόλεως, δεν απέχει πολύ από την ιδανική συνύπαρξη ανθρώπων, με κριτήριο την αρετή και όχι εξωτερικά χαρακτηριστικά, όπως το φύλο, το χρώμα, την εθνότητα ή τη θρησκεία των ατόμων (Ζήνων ο Κιτιεύς) και αποτελεί την πρώτη καταγραφή των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

4. Ελεύθερος χρόνος: Ο χρόνος για τους Στωικούς είναι η ζωή μας. Η διαχείρισή του επομένως αντανακλά την ποιότητα ζωής μας, τα ενδιαφέροντα και τις προσωπικές μας σχέσεις.

5. Η αδιαφορία για τα υλικά αγαθά: Το παράδειγμα του φιλοσόφου αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου που ενώ του ανήκαν όλα, επέλεξε να ζει απέριττα, με στόχο την ευημερία των υπηκόων του. Διοίκησε με τόση σύνεση που η δημοκρατία θα ζήλευε.

6. Τα οφέλη της καθημερινής καταγραφής των σκέψεων: Τα εις εαυτόν του Μάρκου Αυρήλιου ως υπενθύμιση στον εαυτό μας των βασικών αρχών που οφείλουμε να ακολουθούμε καθημερινά.

Το Λύκειο Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος» υπηρετώντας τις ανάγκες των μαθητών του συνεχίζει τον Όμιλο Φιλοσοφίας που δημιουργήθηκε την περσινή χρονιά, με τη συμμετοχή μαθητών από όλους τους κλάδους, με σκοπό την προώθηση της φιλοσοφικής σκέψης. Η επόμενη δράση αφορά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Φιλοσοφίας, στις 16 Νοεμβρίου 2023, ενώ θα ακολουθήσει ενδοσχολικό Συνέδριο με παρουσιάσεις όλων των μαθητών που συμμετέχουν στον Όμιλο Φιλοσοφίας Αραδίππου.

Σχετικά νέα

X
Translate »