Άθληση

Λητώ Έλληνα στο Balla: «Θα σταματήσω μόνο όταν νιώθω πως πρέπει» (pics)

Η Λητώ Έλληνα είναι μία αθλήτρια με μπόλικη πείρα μέσα στο χώρο του handball και σε όποια ομάδα ανήκει, φροντίζει να προσφέρει τα μέγιστα, όπως συμβαίνει και με την Εθνική.

 

Η παίκτρια που αγωνίζεται στη θέση του πίβοτ, μίλησε αποκλειστικά στο Balla και τον Κυριάκο Αποστόλου για ολόκληρη την καριέρα της, αλλά και τα μελλοντικά της σχέδια, αφού δε γνωρίζει ούτε η ίδια ποια φανέλα θα φοράει τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της:

– Καλησπέρα Λητώ. Πες στον κόσμο μερικά στοιχεία για εσένα, ως αθλήτρια του Handball και ως άνθρωπος: «Από πολύ μικρή ηλικία ξεκίνησα να ασχολούμαι με τον αθλητισμό. Οι γονείς μου εμένα και την αδελφή μου μας «πέρασαν» σχεδόν από όλα τα αθλήματα. Μάλιστα, έκανα από ρυθμική, μπαλέτο, κολύμπι, στίβο και μετά σε πιο μεγάλη ηλικία ξεκίνησα το χάντμπολ, το μπάσκετ στην ΑΕΚ και το Βόλεϊ στην Ανόρθωση. Στο τέλος με κέρδισε περισσότερο η χειροσφαίριση και έτσι έμεινα σ’αυτό μέχρι τώρα που μιλάμε!

 

Οι ομάδες μου:
– Intercollege Λάρνακας
– Κ.Ν. Λαρνακας
– Ανόρθωση Αμμοχώστου
– Σ.Π.Ε Κεφαλόβρυσος
– Α.Ο. Αραδιππου
– Σ.Π.Ε Στροβολου στην Κύπρο.


Έπαιξα όμως και στο εξωτερικό:
Ο.Φ Νεας Ιωνίας Αθήνας
V.F.L Wolfbourk (Γερμανια)
Α.Σ.Ε Ορμή Λουξ Πατρας
Cleva Leon Balonmano (Ισπανία).

Τέλος, όσον αφορά τα υπόλοιπα, σπούδασα αισθητική και κοσμητολογία στην Αθήνα, αλλά ασχολήθηκα πολύ λίγο με αυτό το «κομμάτι» και έτσι αποφάσισα να δώσω εξετάσεις για Γυμναστική Ακαδημία. Πέρασα στα Τρίκαλα και δεν μπορούσα να πάρω μεταγραφή για Αθήνα. Εκεί, έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα στο χάντμπολ ή τα ΤΕΦΑΑ Τρικάλων. Διάλεξα το χάντμπολ και έτσι άρχισα να ασχολούμαι επαγγελματικά με το άθλημα».

– Την περασμένη περίοδο σε είδαμε με τα χρώματα της Αθηένου και της Αραδίππου. Τη χρονιά που έρχεται που θα σε απολαύσουμε; «Δεν ξέρω σε ποια ομάδα θα είμαι τη χρονιά που έρχεται. Έκανα κάποιες συζητήσεις αλλά προτεραιότητα τώρα έχει το Beach Handball. Μόλις τελειώσουν οι υποχρεώσεις με την εθνική του Beach θα πρέπει να αποφασίσω».

– Τι σημαίνει η κατάκτηση κυπέλλου για την ομάδα της Αραδίππου; Ήταν ο πρώτος στην ιστορία για εσάς: «Κάθε τίτλος είναι σημαντικός, είναι η ανταμοιβή για τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς. Ο πρώτος στην ιστορία της γυναικεία ομάδας του Α.Ο Αραδιππου, σίγουρα ο πιο σημαντικός για το σωματείο και χαίρομαι πολύ που συμμετείχα και εγώ σ’αυτό».

– Πρώτη σκόρερ του «EBT Cablenet Beach Handball Tournament» στη Λάρνακα, πως εξέλαβες αυτή τη διάκριση; «Σε κάθε αγώνα προσπαθώ να δίνω το 100% του εαυτού μου. Θέλω να κάνω ότι καλύτερο, πρώτα σε ομαδικό επίπεδο και μετά σε προσωπικό. Μέσα από την επιτυχία της ομάδας μου, που κατακτήσαμε την πρώτη θέση ήρθε και η ατομική επιτυχία. Χαίρομαι πάρα πολύ και ευχαριστώ τις συμπαίκτριες μου και τον προπονητή μας που με βοήθησαν σ’αυτό».

 

– Εξήγησε τη θέση πίβοτ. Είναι η πιο δύσκολη στον αγώνα; «Η Θέση πιβοτ ή αλλιώς παίχτης γραμμής είναι πολύ ιδιαίτερη και πολύ απαιτητική, αφού είσαι σχεδόν πάντα με πλάτη στην εστία και ο στόχος σου είναι να μπορέσεις να «σπάσεις – μπλοκάρεις» την άμυνα της αντίπαλης ομάδας, έτσι ώστε να δημιουργήσεις ευκαιρία πρώτα στο συμπαίκτη σου για να πετύχει τέρμα και μετά για τον εαυτό σου. Μαζί με τον τερματοφύλακα και τον κεντρικό παίχτη (playmaker) για μένα είναι από της πιο σημαντικές θέσεις σε μια ομάδα».

– Σάλα ή παραλία τελικά; «Και τα δύο. Δε μπορώ να τα ξεχωρίσω. Είναι δύο διαφορετικά αθλήματα που έχουν αρκετές ομοιότητες. Το handball είναι ένα από τα ποιο δυναμικά, γρήγορα και έξυπνα αθλήματα στον κόσμο, το Βeach Handball είναι πιο διασκεδαστικό, πιο θεαματικό και εξελίσσεται συνεχώς. Μου ταιριάζουν εξίσου καλά».

– Έπαιξες σε Ισπανία και Γερμανία, έχουν πολλά «σκαλοπάτια» διαφορά αυτές οι χώρες από την πρώτη κατηγορία των γυναικών στο νησί; Αν ναι, που πρέπει να δουλέψουμε ως χώρα; «Έπαιξα σε Ελλάδα, Γερμανία και Ισπανία σε επαγγελματικό επίπεδο και σ’αυτό πιστεύω είναι που υστερούμε στην Κύπρο. Για μα μην παρεξηγηθώ, διευκρινίζω ότι… το επαγγελματικό δεν εννοώ μόνο τα χρήματα, απλά θέλω να πω ότι πρέπει οι ομάδες να δουλεύουν πιο επαγγελματικά από τις πιο μικρές ηλικίες μέχρι των ανδρών/γυναικών. Φυσικά για να υπάρξει ανάπτυξη του αθλήματος θα πρέπει να υπάρξουν κίνητρα από την Ομοσπονδία και τα σωματεία προς τους αθλητές και προπονητές. Δυστυχώς στην Κύπρο δεν δίνουμε την απαραίτητη σημασία στα πιο μικρά άθλημα. Σε άλλες χώρες η χειροσφαίριση είναι από τα πρώτα τους αθλήματα».

Σου έχει περάσει από το μυαλό να σταματήσεις το σπορ; «Μου έχει περάσει πολλές φορές από το μυαλό να σταματήσω, όχι επειδή το θέλω, αλλά λόγω κάποιον δυσκολιών που αντιμετώπισα μέσα στο άθλημα εδώ στην Κύπρο. Πάντως, έτσι όπως περνάει από το μυαλό έτσι μου φεύγει κιόλας (γέλια). Γενικά στην ζωή μου έμαθα να παλεύω και γι’αυτό θα σταματήσω όταν νιώσω εγώ ότι πρέπει και δεν αντέχει το σώμα μου».

 

 

– Εθνική Κύπρου, τι σημαίνει για σένα; «Εθνική Κύπρου: Μεγάλη μου τιμή να εκπρόσωπο την πατρίδα μου και να αγωνίζομαι με το εθνόσημο στο στήθος. Εύχομαι να πανηγυρίσω και με την εθνική κάποιο τίτλο».

– Τα χόμπι σου; «Το άθλημα μου, γυμναστήριο, θάλασσα, μαγειρική, ζαχαροπλαστική και ασχολούμαι αρκετά με τον σκύλο μου. Έχω ένα Cane corso blue που θέλει να του αφιερώσεις αρκετό χρόνο ιδικά σε γυμναστική και παιχνίδι».

– Ένα μήνυμα στις κοπέλες που θέλουν να ασχοληθούν με το άθλημα: «Θέλω να πω στους γονείς πρώτα, να σπρώξουν τα παιδιά τους στον αθλητισμό. Ο αθλητισμός είναι υγεία και διαμορφώνει χαρακτήρα σου μαθαίνει γενικά να έχεις στόχους στην ζωή σου να ξεπερνάς εύκολα τα δύσκολα, να μην τα παρατάς ποτέ, πάντα να προσπαθείς για το καλύτερο και αν πέσεις… δεν πειράζει, θα βρεις τον τρόπο να σηκωθείς ξανά για να πας πιο ψηλά. Αυτός είναι ο λόγος που παροτρύνω όλα τα κορίτσια και αγόρια που θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό να δοκιμάσουν το Handball και το Beach Handball που τα επόμενα χρόνια μπαίνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες και θα είναι Ολυμπιακό άθλημα».

Σχετικά νέα

X
Translate »