Έχουμε θέμα

Λειτούργησαν κανονικά οι Λαϊκες αγορές σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα με βάσει το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας (pics)

Με τη χθεσινή ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας ότι η Λαϊκή αγορά θα λειτουργούσε κανονικά λαμβάνοντας όμως όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων από τον κόσμο της πόλης (και δικαιολογημένα) για το σκεπτικό της απόφασης με αποδέκτη των αντιδράσεων το Δήμο Λάρνακας.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

Φίλοι της σελίδας μας, επικοινωνήσαν μαζί μας για το θέμα και μάλιστα καποιοι μας ρώτησαν γιατί δεν ασκήσαμε κριτική στην απόφαση. Ως σελίδα στα 5 χρόνια που λειτουργούμε με σοβαρότητα και σεβασμό, πάντοτε πριν προβούμε σε κριτικές οφείλουμε να ψάχνουμε καλά και να έχουμε όλα τα δεδομένα μπροστά μας. Κριτική δεν έχουμε θέμα να ασκήσουμε αλλά εκεί που πρέπει και όχι για να κάνουμε κλικς ή απλά να προκαλούμε την κοινή γνώμη.  Χθες και σήμερα πολλοί βιάστηκαν να βγουν να ασκήσουν κριτική στο Δήμο Λάρνακας και μάλιστα σε αναρτήσεις έβαζαν ως παράδειγμα το Δήμο Λεμεσού ο οποίος με σχετική ανακοίνωση χθες ενημέρωνε ότι δεν θα λειτουργούσε η Λαϊκή (κάτι που σήμερα δεν έγινε).

Η διαφορά της απόφασης του Δήμου Λάρνακας με αυτού της Λεμεσού είναι ότι στη Λαϊκή Αγορά της πόλης μας σήμερα πάρθηκαν τα απαραίτητα μέτρα και μάλιστα με ελεγχόμενο αριθμό ατόμων σε σύγκριση με αυτού της Λεμεσού που όπως θα δείτε πιο κάτω είχε συνωστισμό και μη εφαρμογή στοιχειωδών πρακτικών δημόσιας υγείας με βάσει τα όσα αναφέρει η ιστοσελίδα Η ΛΕΜΕΣΟΣ.

 

Για το σκεπτικό της λειτουργίας ο Δήμαρχος Λάρνακας χθες προέβει στην πιο κάτω δήλωση: 

Επειδή λογικά πολλοί δημότες διερωτώνται γιατί να λειτουργήσει η Λαϊκή αγορά του Δήμου αύριο πρέπει να αναφέρω τα εξής :

1) Το σχετικό διάταγμα του Υπουργείου Υγείας αναφέρει ότι δεν κλείνουν.

2) Η Λαϊκή αγορά αφορά την πώληση Τροφίμων , Λαχανικών και φρούτων

3) Διεξάγεται σε ανοικτό χώρο

4) Σήμερα μετά πολλές προσπάθειες οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους μέσω του επικεφαλής τους μου ανάφεραν ότι από την στιγμή που δεν είναι στο διάταγμα μόνο συστάσεις μπορεί να κάνουν και η τελυταια σύσταση αργά το απόγευμα από τον επικεφαλής είναι ότι μπορούν να λειτουργήσουν με τα ίδια μέτρα προστασίας που λειτουργούν οι υπεραγορές και οι φρουταριες


5)Για αυτό το λόγο αύριο στον χώρο της αγοράς θα υπάρχει προσωπικό του Δήμου που θα διασφαλίζει ότι θα τηρούνται ΑΥΣΤΗΡΑ όλα τα μέτρα που απαιτούνται.


6)Επειδή στους περισσότερους δήμους θα διεξαχθούν αύριο οι Λαϊκές αγορές από την Δευτέρα θα προσπαθήσω για να έχουμε
ξεκάθαρες οδηγίες από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς ως Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων.


7) Εάν δεν υπάρξουν ξεκάθαρες οδηγίες από τα αρμόδια κρατικά τμήματα η εισήγηση μου στο Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι για αναστολή μέχρι να υπάρξουν ξεκάθαρες οδηγίες!

 

Η Λαϊκή Αγορά της πόλης μας σήμερα

Η σελίδα μας σήμερα βρέθηκε στο χώρο της Λαϊκής αγοράς για να δούμε αν όντως λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα. Αυτό που είδαμε ήταν σίγουρα πολύ πιο λίγο κόσμο σε σχέση με τα υπόλοιπα Σάββατα. Στην είσοδο υπήρχαν αντισητπικά και μόνο με γάντια μπορούσε κανείς να εισέλθει στοχώρο της αγοράς. Τα μέτρα επιθεώρησε και ίδιος ο κ. Βύρας στις 8:30.

Πιο κάτω σας παραθέτουμε και φωτογραφικό υλικό

 

Τι έγινε στη Λεμεσό όπου ο Δήμος επίσημα χθες ανακοίνωνε ότι δεν θα διεξαχθεί η Λαϊκή αγορά;  (Aκολουθεί κείμενο από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Το Σάββατο (21/3) λειτούργησαν οι Λαϊκές αγορές σε Λευκωσία και Λεμεσό, με τον κόσμο να σπεύδει εκεί. Ο λόγος για τις Λαϊκές στο «Όχι» στην Λευκωσία και στην παραλιακή περιοχή της Λεμεσού. Όπως θα δείτε και στις πιο κάτω φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από πολίτη στην σελίδα του Facebook «Η Λεμεσός», οι οποίες είναι ενδεικτικές, στην Λαϊκή της πόλης υπάρχει αρκετός κόσμος και μάλιστα διακρίνονται και ηλικιωμένοι.

 

Και όλα αυτά, ενώ βρισκόμαστε στο μέσο μιας πανδημίας και στην Κύπρο ήδη έχουν επιβεβαιωθεί τα 75 πρώτα κρούσματα.

 

Τι έλεγε ο Δήμος Λεμεσού την Παρασκευή (20/3) – Ανακοίνωση

Ο Δήμος Λεμεσού στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων για αντιμετώπιση του κορωνοϊού (COVID-19) και σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων του, πληροφορεί το κοινό ότι η Δημοτική Λαϊκή Υπαίθρια Αγορά που γίνεται στο χώρο στάθμευσης Επαμεινώνδα, στην οδό Αιόλου, ΔΕΝ θα λειτουργήσει αύριο Σάββατο 21 Μαρτίου 2020. Τα μέτρα αυτά είναι δυνατόν να παραταθούν/διαφοροποιηθούν, ανάλογα με τις εξελίξεις, ή/και οδηγίες που θα δοθούν από τα αρμόδια Υπουργεία.

 

Διαβάστε Επίσης:  Ντροπής πράγματα σε υπαίθρια αγορά στη Λεμεσό

 

H εικόνα και στη λαϊκή αγορά της Λευκωσίας

Όπως είχε ανακοινώσει και ο Δήμος Λευκωσίας, η αγορά θα λειτουργούσε κανονικά προς εξυπηρέτηση του κοινού. Ωστόσο, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, παρατηρήθηκε συμφόρηση, προς αντιπαραβολή με τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

 

Αν και πρόκειται για ανοικτό χώρο, εντούτοις η αγορά –που προσελκύει κυρίως άτομα μέσης και τρίτης ηλικίας– ήταν γεμάτη.

Άλλο κριτική και άλλο λαϊκισμός

Οι Λαϊκές Αγορές σήμερα ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ να λειτουργήσουν και ορθά ο κόσμος διαμαρτυρήθηκε. Είναι όμως πιο σωστό και πιο φρόνιμο τα πυρά να πηγαίνουν εκεί που πρέπει και στην προκειμένη περίπτωση, στο Υπουργείο Υγείας και όχι στους Δήμους και τους Δημάρχους τους.

Λευκωσία και Λάρνακα ανακοίνωσαν από χθες με κάθε υπευθυνότητα ότι θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές και προετοιμάστηκαν αναλόγως.

Ο Δήμος Λεμεσού που κάποιοι έφεραν ως καλό παράδειγμα, με τον τρόπο που ενέργησε άφησε σήμερα μια λαϊκή αγορά να λειτουργήσει από μόνη της. Και αν ήταν αντίθετος στη λειτουργία της αναμένουμε να δούμε αν είχε προστίματα, γιατί για να παύσει τη λειτουργία της σίγουρα δεν έγινε καμία ενέργεια.

Εν κατακελίδην, είναι καλό πριν προβένουμε σε αναρτήσεις κτλ να λαμβάνουμε υπόψην όλες τις παραμέτρους και είναι να πυροβολήσουμε κάποιον να πυροβολούμε εκεί που πρέπει.

Η δική μας γνώμη είναι πως ναι οι λαϊκές πρέπει να κλείσουν αλλά αυτό είναι καθαρά απόφαση του Υπουργείου Υγείας.

**Κεντρική φωτογραφία αρχείου

Σχετικά νέα

X
Translate »