Εκπαίδευση

Κτίζουν κουλτούρα προστασίας από τη σκόνη στα σχολεία

Οι μεγάλες ποσότητες σκόνης στην ατμόσφαιρα της Κύπρου αποτελεί χρόνιο πρόβλημα, ειδικότερα για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως είναι, μεταξύ άλλων, τα παιδιά. Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε από την περσινή χρονιά τη χορήγηση μασκών, ανανεώνοντας την προσφορά του και για τα επόμενα δύο χρόνια και προχωρώντας στην αγορά επιπλέον αποθεμάτων.
«Στα σχολεία αυτή τη στιγμή, υπάρχει απόθεμα μασκών από την τελευταία χορήγησή τους από το Υπουργείο Παιδείας, τον Νοέμβριο του 2018. Όμως, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αποθέματα, έχουμε προχωρήσει αυτή την εβδομάδα στην κατακύρωση προσφοράς σε συγκεκριμένο προμηθευτή, μετά από προκήρυξη διαγωνισμού για προμήθεια ακόμη μιας παρτίδας μασκών για όλους τους μαθητές.
Υπολογίζουμε ότι οι μάσκες θα φτάσουν στα σχολεία στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Με αυτό τον τρόπο δρούμε προληπτικά στο σενάριο να έχουμε αυξημένα επίπεδα σκόνης», ανέφερε στον REPORTER, ο Προϊστάμενος του Γραφείου Πολιτικής Άμυνας και Υγείας του Υπουργείου Παιδείας, Στέλιος Ορφανός.
Σε συσκέψεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στο Υπουργείο Παιδείας ανάμεσα σε λειτουργούς του Υπουργείου, εκπαιδευτικούς και γονείς, εκτός από την συνέχιση της χορήγησης των μασκών από το Υπουργείο για τα επόμενα δύο χρόνια, λήφθηκαν αποφάσεις και για άλλα μέτρα, που στόχο έχουν την ανάπτυξη κουλτούρας προστασίας από τη σκόνη.
Όπως εξήγησε ο κ. Ορφανός, «ουσιαστικά αυτό που ενδιαφέρει το Υπουργείο, αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους, είναι η καλλιέργεια κουλτούρας απέναντι στα διάφορα φυσικά φαινόμενα. Και ένα από αυτά είναι και η σκόνη, η οποία μας απασχολεί και θα μας απασχολήσει και στο μέλλον. Τα σωματίδια, δηλαδή, σκόνης που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, που όταν ξεπεράσουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό καθίστανται κάπως επικίνδυνα για την υγεία των ανθρώπων. Μέσα στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης και της καλλιέργειας κουλτούρας απέναντι στη σκόνη λήφθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις και μέτρα».
Τα μέτρα, όπως σημείωσε ο κ. Ορφανός, αφορούν τη χορήγηση μασκών σε όλους τους μαθητές του εκπαιδευτικού συστήματος από τη Δημοτική μέχρι και την Ανώτερη και Μέση εκπαίδευση. Ένα μέτρο το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλη του 2018.
«Κλείνουμε ένα χρόνο χορήγησης μασκών και θα το συνεχίσουμε και τα επόμενα δύο χρόνια για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα».
Τέλος ο κ. Ορφανός τόνισε πως εκτός από την χορήγηση μασκών έχουν αποφασιστεί και άλλα μέτρα, τα οποία αγγίζουν τη διαχείριση του σχολείου και την ευαισθητοποίηση των γονέων και τα οποία θα μπουν σε εφαρμογή άμεσα.
«Για παράδειγμα, μας ενδιαφέρει ο γονιός να μην σταματάει να νοιάζεται γι’ αυτό το φαινόμενο όταν το παιδί του σχολάσει, επειδή ξέρει πως το σχολείο θα λάβει μέτρα εάν υπάρχει σκόνη στην ατμόσφαιρα. Παρατηρείται το φαινόμενο, όλα αυτά να σταματούν όταν το παιδί σχολάσει. Θέλουμε να ενεργοποιήσουμε τους γονείς, ώστε η έννοια για την υγεία των παιδιών τους και η προστασία τους από την σκόνη να είναι 24ωρη και όχι τις πέντε ώρες που βρίσκεται στο σχολείο. Το τι θα κάνουμε, όμως, προς αυτή την κατεύθυνση θα το δούμε πάρα πολύ σύντομα».
Οι γονείς
Ικανοποίηση για τα μέτρα που αποφασίστηκαν να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα από τους αρμόδιους φορείς, εξέφρασαν οι οργανωμένοι γονείς, με τον πρόεδρο της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκο Νικηφόρου, να σημειώνει σε δήλωσή του στον REPORTER, πως σκοπός των αποφάσεων είναι να δημιουργηθεί κουλτούρα έναντι στο φαινόμενο της σκόνης.
«Τα μέτρα για την σκόνη συνεχίζονται με την χορήγηση των μασκών από το Υπουργείο Παιδείας για τα επόμενα δύο χρόνια. Έχει συσταθεί ειδική επιτροπή, η οποία θα είναι υπεύθυνη ώστε να δημιουργηθούν και να παρουσιαστούν σε μαθητές και γονείς φιλμάκια και ενημερωτικά φυλλάδια για μέτρα προστασίας για  την σκόνη. Στόχος των μέτρων είναι δημιουργηθεί κουλτούρα προστασίας απέναντι, όχι μόνο της σκόνης, αλλά με τα χρόνια και απέναντι στα διάφορα άλλα φυσικά φαινόμενα», εξήγησε ο κ. Νικηφόρου.

Σχετικά νέα

X
Translate »