Ταξίδι

Κλείνουν σιγά-σιγά οι κυπριακοί αιθέρες

Δεκαπέντε από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ βρίσκονται από χθες στην κατηγορία υψηλού κινδύνου (Γ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσον αφορά την είσοδο στην Κύπρο επισκεπτών που προέρχονται από αυτές, ενώ μερικές άλλες, όπως η Δανία και η Ελλάδα, αλλά και το «φευγάτο» Ηνωμένο Βασίλειο, είναι μια ανάσα να ενταχθούν σε αυτή την κατηγορία. Επιπλέον, η Γερμανία είναι αρκετά πιθανό να υποβαθμιστεί στην κατηγορία Β.

Είναι ξεκάθαρο ότι η επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη επιδεινώνεται, σε κάποιες χώρες ραγδαία, και σταδιακά αλλά σταθερά διαμορφώνονται στην Κύπρο συνθήκες… αποκλεισμού για ένα μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού πληθυσμού! Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν κάποιες απαισιόδοξες προβλέψεις επιδημιολόγων και άλλων, στην Κύπρο, ως προς την επιδείνωση της κατάστασης σε άλλες χώρες της ΕΕ, δεν αποκλείεται τις επόμενες 2-3 εβδομάδες να μπορούν να εισέλθουν στη χώρα μόνο Κύπριοι πολίτες που επιστρέφουν ή και κοινοτικοί από ένα μικρό ποσοστό χωρών-μελών.

Το χθεσινό δελτίο του Υπουργείου Υγείας για την εκτίμηση επιδημιολογικού κινδύνου σε άλλες χώρες (το οποίο τίθεται σε ισχύ από τις 9/10)περιλάμβανε τέσσερις υποβαθμίσεις χωρών και καμία αναβάθμιση. Συγκεκριμένα, η Λιθουανία υποβαθμίστηκε από την κατηγορία Α στην Κατηγορία Β και το Βέλγιο, η Γεωργία και η Σλοβακία υποβαθμίστηκαν στην κατηγορία Γ, από την κατηγορία Β που βρίσκονταν.

Κομμένες οι Βρυξέλλες;

Η κατηγοριοποίηση του Βελγίου στις χώρες υψηλού κινδύνου αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στη μετάβαση στο διοικητικό κέντρο της ΕΕ, για υπηρεσιακούς ή άλλους επαγγελματικούς λόγους, κρατικών αξιωματούχων, μεγάλου αριθμού κρατικών – ημικρατικών υπαλλήλων αλλά και εκπροσώπων φορέων από όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, καθώς με την επιστροφή τους θα υποχρεούνται, για όσο διάστημα το Βέλγιο θα παραμείνει στην κατηγορία Γ, να τεθούν με την επιστροφή τους στην Κύπρο σε αυτοπεριορισμό για 14 μέρες και να υποβληθούν με δικά τους έξοδα σε επιδημιολογικά τεστ. Ενδεχομένως για κάποιες περιπτώσεις να επιλεγεί η αυξημένη αξιοποίηση των λειτουργών της Μόνιμης Αντιπροσωπίας της Κύπρου στην ΕΕ, ωστόσο σε άλλες περιπτώσεις δυνατό να κριθεί αναγκαίο να συνεχιστεί η εκπροσώπηση της χώρας από κρατικούς λειτουργούς που θα αποστέλλονται από τη Λευκωσία, ανεξαρτήτως του αυτοπεριορισμού τους που θα ακολουθήσει.

Παίζεται και η Γερμανία

Με βάση τη χθεσινή εκτίμηση επιδημιολογικού κινδύνου, μόνο τρεις ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν στη -θεωρητικά ακίνδυνη- κατηγορία Α: Η Γερμανία, η Λετονία και η Φιλανδία. Από τις τρίτες χώρες, παραμένουν στην κατηγορία Α η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Κορέα και η Ταϊλάνδη. Ωστόσο, η επιδημιολογική κατάσταση στη Γερμανία επιδεινώνεται σοβαρά το τελευταίο διάστημα και μοιάζει πλέον αρκετά πιθανό να υποβαθμιστεί σύντομα στην κατηγορία Β, κάτι που θα επηρεάσει σημαντικό αριθμό επισκεπτών.

Στην κατηγορία Β βρίσκονται πλέον οκτώ κράτη-μέλη της ΕΕ: Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Πολωνία και Σουηδία. Στην κατηγορία Β παραμένουν επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, η Νορβηγία, το Βατικανό, το Σαν Μαρίνο, η Ουρουγουάη, η  Κίνα (περιλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ), η Ιαπωνία, η  Ρουάντα, ο Καναδάς και η Σερβία.

Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο

Από την κατηγορία Β επισφαλής θεωρείται η θέση της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Δανίας, ενδεχομένως και της Ιρλανδίας (στο εσωτερικό της οποίας συζητείται η επιβολή σχεδόν πλήρους καραντίνας), λόγω των ανησυχητικών επιπέδων κρουσμάτων αλλά και νοσηλευομένων που έχουν. Όσο και αν οι αρμόδιοι στην Κύπρο επιθυμούν να καθυστερήσουν ή να αποτρέψουν τη μετακίνηση της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου στην κατηγορία Γ, λόγω των πολυεπίπεδων σχέσεών τους με την Κύπρο, μοιάζει αναπόφευκτη η υποβάθμιση τους, αφού αναγνωρίζουν πλέον και οι επιδημιολόγοι στην Κύπρο ότι η κατάσταση στις δύο αυτές χώρες έχει επιδεινωθεί και οι ελπίδες ταχείας βελτίωσης είναι περιορισμένες.

Ο επιδημιολόγος Γιώργος Νικολόπουλος, που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατηγοριοποίηση των χωρών, εξακολουθεί να υποστηρίζει μέσω δημόσιων δηλώσεων του ότι έχει στηθεί στα δύο κυπριακά αεροδρόμια καλός μηχανισμός πραγματοποίησης τεστ σε άτομα που αφικνούνται από Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς να διαπιστώνεται μεγάλος αριθμός μολυσμένων ατόμων. Ωστόσο, η εμπειρία έδειξε ότι αρκετά από τα κρούσματα με ταξιδιωτικό ιστορικό εντοπίστηκαν στο πλαίσιο δεύτερου ή και τρίτου τεστ, αρκετές μέρες μετά την είσοδο τους στην Κύπρο και χωρίς να είναι υποχρεωτικός ο αυτοπεριορισμός. Συνεπώς, το μικρό ποσοστό αρνητικών τεστ κατά την είσοδο, δεν μοιάζει να είναι εντελώς ασφαλής μέθοδος διαπίστωσης του εύρους του κινδύνου. Άλλωστε, οι συχνές εκκλήσεις των αρμοδίων στην Κύπρο για επαναληπτικά τεστ με πρωτοβουλία των επισκεπτών δεν μπορεί παρά να αποκαλύπτει την ανησυχία τους για εκκόλαψη του ιού στις μέρες που ακολουθούν την άφιξη στην Κύπρο. Πέραν της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι πιθανή η υποβάθμιση και της Δανίας στην κατηγορία Γ, καθώς με βάση τα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο και εκεί η κατάσταση δεν είναι καλή.

Αυξάνονται συνεχώς οι χώρες υψηλού κινδύνου

Στην κατηγορία Γ (που αφορά χώρες υψηλού κινδύνου) βρίσκονται μεταξύ πολλών άλλων η Αυστρία, το Βέλγιο (νεοεισερχόμενη χώρα, μετά από εβδομάδες επιδείνωσης), η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Κροατία, το Λουξεμβούργο, η Ρουμανία, η Ισπανία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Ουγγαρία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Τσεχία, η Ανδόρα, το Μονακό, η Ελβετία, η Αλγερία, η Γεωργία, το Μαρόκο, το Μαυροβούνιο και η Τυνησία. Σημειώνεται πως όσες χώρες δεν καταγράφονται στις κατηγορίες Α και Β θεωρείται αυτόματα ότι περιλαμβάνονται στην κατηγορία Γ και σύμφωνα με το περί Λοιμοκαθάρσεως Διάταγμα (Αρ. 30) του 2020 επιτρέπεται από αυτές τις χώρες η είσοδος στη Δημοκρατία μόνο καθορισμένων κατηγοριών πολιτών, που έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν όπως υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο για την νόσο COVID-19 κατά την άφιξη τους στην Κύπρο ή να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό RT-PCR COVID-19 με αρνητικό αποτέλεσμα, εντός 72 ωρών προ της αναχώρησης.

Σημειώνεται ότι τα άτομα αυτά θα πρέπει να παραμείνουν σε καθεστώς αυτοπεριορισμού για 14 ημέρες. Σύμφωνα δε, με το Διάταγμα του Υπουργού Υγείας, Αρ. 37, ημερομηνίας 12 Αυγούστου 2020, οι πολίτες που αφικνούνται από χώρες που εμπίπτουν στην κατηγορία Γ θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλονται σε μοριακή εξέταση για τη νόσο COVID-19 με δικά τους έξοδα, 48 ώρες πριν τη λήξη του αυτοπεριορισμού τους, ο οποίος λήγει στις 14 μέρες. Το αποτέλεσμα της εργαστηριακής εξέτασης πρέπει να αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση monada@mphs.moh.gov.cy.

Απέρριψε το αίτημα τουριστικών φορέων το κράτος

Η χθεσινή δημοσιοποίηση της νέας εκτίμησης επιδημιολογικού κινδύνου στην ουσία συνιστά απόρριψη από την κυβέρνηση του αιτήματος που έθεσαν προ ημερών με επιστολή τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μεγάλοι τουριστικοί φορείς του τόπου. Την επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε στους υπουργούς Υγείας, Οικονομικών και Μεταφορών και στον υφυπουργό Τουρισμού, υπέγραψαν ο ACTA, ο ΠΑΣΥΞΕ, ο ΣΤΕΚ και η Hermes Airport.

Ζήτησαν από τον κ. Αναστασιάδη να χαλαρώσει το αυστηρό υγειονομικό πλαίσιο και τα πρωτόκολλα που αφορούν την τουριστική κίνηση και να παραμείνουν ή να αναβαθμιστούν στην κατηγορία Β (ανεξαρτήτως επιδημιολογικής κατάστασης) οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Schengen και το Ηνωμένο Βασίλειο, μέχρι τον Απρίλιο του 2021. Βασικό τους επιχείρημα ήταν η διαπίστωση πως από τα τεστ που διεξάγονται στα αεροδρόμια κατά την άφιξη επιβατών, λιγότερο από το 0,3% των ελεγχόμενων επιβατών έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό κατά την άφιξη τους. Σύμφωνα με τους συντάκτες της επιστολής, τυχόν συνέχιση του αυστηρού πρωτοκόλλου όσον αφορά την κατηγοριοποίηση των χωρών θα ήταν καταστροφική για όλη την τουριστική βιομηχανία αλλά και για την οικονομία της χώρας μας ευρύτερα.

Σχετικά νέα

X
Translate »