Έχουμε θέμα

Κινδυνεύουν οι κάτοικοι του συνοικισμού αυτοστέγασης Περβολιών

Η άθλια κατάσταση που παρουσιάζουν οι κατοικίες στον συνοικισμό αυτοστέγασης στα Περβόλια, τόσο λόγω των ευτελών υλικών με τα οποία είχαν κτιστεί μετά την τουρκική εισβολή όσο και λόγω της γειτνίασης με το αεροδρόμιο που δεν αποκλείεται να σχετίζεται με την καθίζηση του εδάφους λόγω των δονήσεων των αεροσκαφών, απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, με τον εκπρόσωπο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης να συμφωνεί πως εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για ριζικές επιδιορθώσεις ή ανακατασκευή του οικισμού, οι ένοικοι βρίσκονται σε πραγματικό κίνδυνο.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Το θέμα εξετάστηκε αυτεπάγγελτα μετά από πρόταση των βουλευτών του ΑΚΕΛ Σκεύης Κουκουμά, Στέφανου Στεφάνου και Νίκου Κέττηρου και προκάλεσε εντύπωση το γεγονός πως ούτε η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας, ούτε και τα Δημόσια Έργα είχαν λάβει γνώση καθ’ οιονδήποτε τρόπο για τα ιδιαίτερα προβλήματα που παρουσιάζει ο συνοικισμός, πέραν των προβλημάτων που παρουσιάζονται σε όλους γενικά τους προσφυγικούς οικισμούς που δεν έτυχαν ανακατασκευής.

Ο Νίκος Κέττηρος κατέθεσε στην επιτροπή φωτογραφίες που δείχνουν την κατάσταση των σπιτιών, η οποία πραγματικά είναι σοκαριστική. Όπως ο ίδιος είπε και δεν μπορεί να τύχει αμφισβήτησης αφού το καταμαρτυρούν οι εικόνες τις οποίες εξασφάλισε και ο Reporter, στα ταβάνια δεν έχει απομείνει μπετόν παρά μόνο τα σίδερα, οι τοίχοι έχουν ανοίξει σε βαθμό που βλέπεις κυριολεκτικά από την άλλη πλευρά, ενώ η μούχλα έχει «καταφάει» κάθε σπιθαμή των σπιτιών.

«Φοβάμαι ότι θα σκοτωθεί κόσμος», υπέδειξε ο κ. Κέττηρος.

Αξιοσημείωτη ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, ο οποίος ανέφερε πως όταν έλαβε ενημέρωση ότι το θέμα θα συζητείτο στην επιτροπή επισκέφθηκε τον συνοικισμό και διαπίστωσε ότι όντως υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για τους ενοίκους.

Συγκεκριμένα σημείωσε ότι τα σπίτια στέκονται ουσιαστικά στον αέρα αφού μία έρευνα που έγινε το 1999 έδειξε ότι η θεμελίωση θα έπρεπε να γινόταν σε βάθος τουλάχιστον δύο μέτρων από το έδαφος, για να προσθέσει ότι επειδή στη θεμελίωση δεν μπορείς να επέμβεις, μόνο με ριζικά μέτρα θα μπορούσε να επιλυθεί το πρόβλημα.

Επεσήμανε περαιτέρω ότι τα υλικά με τα οποία τα σπίτια είναι κτισμένα δεν χρησιμοποιούνται πια αφού με τα σημερινά δεδομένα θεωρούνται ευτελή, ενώ υπέδειξε ότι το πρόβλημα είναι καθαρά στατικό και δεν φαίνεται να σχετίζεται με τις δονήσεις λόγω της γειτνίασης με το αεροδρόμιο.

Ακόμα ο εκπρόσωπος του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης ανέφερε πως όταν επισκέφθηκε τον συνοικισμό διαπίστωσε ότι δύο από τις κατοικίες είχαν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους επειδή φοβήθηκαν για τη σωματική τους ακεραιότητα και αυτό, όπως είπε, λόγω της επικινδυνότητας που παρουσιάζουν.

Με το τέλος της συζήτησης τα μέλη της επιτροπής συμφώνησαν να αποστείλουν επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών, με την οποία θα του ζητούν να παρέμβει άμεσα για να ελεγχθεί η κατάσταση.

Σχετικά νέα

X
Translate »