Υγεία

Γιατροί στην Κύπρο με πλαστά χαρτιά – Σοβαρό το θέμα, πάει Βουλή

Στην επιτροπή υγείας της Βουλής οι καταγγελίες για γιατρούς «μαϊμού» / Καταθέτουν στοιχεία οι οργανωμένοι ασθενείς

Σύμφωνα με τον κ. Μάριο Κουλούμα, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών, ο οποίος μίλησε στην Offsite, εδώ και χρόνια υπάρχει επίσημη καταγγελία για δύο συγκεκριμένους γιατρούς. «Κατάφεραν να εξασφαλίσουν άδεια ειδικότητας με πλαστά έγγραφα. Η συγκεκριμένη υπόθεση γνωστοποιήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια». 

Συνεχίζοντας ο κ. Κουλούμας, τόνισε πως «ούτε ως θεσμοί ούτε ως πολιτεία καταφέραμε να σταματήσουμε τις συγκεκριμένες γιατρούς να εξασκούν το επάγγελμα, από την στιγμή μάλιστα που υπάρχουν και αποφάσεις δικαστηρίου».

Ενώπιον των βουλευτών και όλων των παρευρισκομένων θα κατατεθούν οι αποφάσεις δικαστηρίου καθώς επίσης και άλλα τεκμήρια που έχουν στην κατοχή τους τόσο ο Σύνδεσμος Ασθενών, όσο και οι πολίτες που κατήγγειλαν τις «γιατρούς».

Σημειώνεται ότι πρόσφατα έγινε άλλη μια καταγγελία από πολίτη για άλλους δύο γιατρούς.

Τα κενά στις νομοθεσίες

Πέραν των υποθέσεων που αφορά τους «γιατρούς», ο κ. Κουλούμας εξήρε την ανάγκη για επικαιροποίηση και εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου που αφορά την εγγραφή και την αξιολόγηση των γιατρών.

«Από το 2004 μέχρι και το 2016 φαίνεται ότι δεν ακολουθούνταν οι πρόνοιες της νομοθεσίας οι οποίες έπρεπε να είναι επικαιροποιημένες βάσει των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τόνισε δε πως τα αρμόδια σώματα θα πρέπει επιτέλους να λάβουν θέση και να προστατεύσουν τους ασθενείς. Με αφορμή τους γιατρούς «μαϊμού» κατά τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής υγείας, ο κ. Κουλούμας θα αναφερθεί και σε άλλα φαινόμενα τα οποία ισχύουν στην Κύπρο.

Όπως μας εξήγησε, οι γιατροί στην Κύπρο λαμβάνουν άδεια άσκησης του επαγγέλματος χωρίς αυτή να αναστέλλεται όταν ο γιατρός φτάσει σε ηλικία που δε θα μπορεί να ασκεί πλέον το επάγγελμα.

Παράλληλα σημείωσε πως οι γιατροί, δεν τυγχάνουν επαναξιολόγησης. «Θα έπρεπε να υπήρχε θεσμός αλλά και διαδικασία επαναξιολόγησης των γιατρών, όπως γίνεται σε άλλες χώρες». Ο κ. Κουλούμας τάχθηκε υπέρ της εκπαίδευσης των γιατρών, καθώς όπως ανέφερε, είναι σημαντικό ένας γιατρός να παρακολουθεί συνέδρια και διάφορα σεμινάρια.

Θορυβημένοι οι βουλευτές

Ενοχλημένοι παρουσιάζονται οι βουλευτές οι οποίοι μετά από συναντήσεις που είχαν με οργανωμένα σύνολα αλλά και πολίτες, ενημερώθηκαν για το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με γιατρούς «μαϊμού». Μάλιστα η συζήτηση σήμερα στη Βουλή γίνεται μετά από πρόταση που κατέθεσε ο βουλευτής Μαρίνος Μουσιούττας.

Σε επικοινωνία μας με τον κ. Μουσιούττα μας ανέφερε πως «υπάρχουν ενδείξεις και αποδείξεις ότι κάποιοι γιατροί έλαβαν άδειες παρουσιάζοντας πλαστά έγγραφα. Εξασκούν το επάγγελμα με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο οι ίδιοι οι ασθενείς».

Μάλιστα ο κ. Μουσιούττας διερωτήθηκε «τι ακριβώς πράττει το υπουργείο σχετικά με τις καταγγελίες που υπάρχουν για τους γιατρούς «μαϊμού»; Σε ποιες ενέργειες προβαίνει το υπουργείο για να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία;»

Καταληκτικά ο κ. Μουσιούττας ανέφερε πως οι βουλευτές θα ζητήσουν να λάβουν απαντήσεις σχετικά με τις επίσημες καταγγελίες που έγιναν για τους γιατρούς «μαϊμού», πώς ενήργησε το ίδιο το υπουργείο, η Αστυνομία, αλλά και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος.

Σχετικά νέα

X
Translate »