Υγεία

ΓεΣΥ: Εξευτελιστική πρόταση στους οδοντίατρους

Πηγή: philenews.com

Επιστολή στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας ετοιμάζεται να αποστείλει η Επιτροπή Υγείας της Βουλής κατ’ απαίτηση βουλευτών όλων των κομμάτων οι οποίοι υποστήριξαν κατά τη χθεσινή συνεδρίασή τους ότι η τακτική του «take it or leave it» την οποία φαίνεται να ακολουθεί ο Οργανισμός κατά την οικονομική διαβούλευσή του με τους φορείς που εκπροσωπούν επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να τερματιστεί. 

Αφορμή για τις τοποθετήσεις των βουλευτών αποτέλεσαν τα όσα ανέφεραν οι εκπρόσωποι του Παγκύπριου Οδοντιατρικού Συλλόγου οι οποίοι είχαν ζητήσει συνάντηση με την επιτροπή αφού διαπιστώνουν ότι η διαπραγμάτευσή τους με τον ΟΑΥ για την ένταξη των οδοντιάτρων στο Σύστημα δεν βρίσκεται σε καθόλου καλό δρόμο.

Μάλιστα τα όσα ανέφεραν φαίνεται να έπεισαν τους βουλευτές οι οποίοι έκαναν λόγο για «εξευτελιστικές» προτάσεις οι οποίες χρήζουν άμεσα αναθεώρησης και επεσήμαναν το γεγονός ότι ενώ ο ΟΑΥ αποφάσισε να εντάξει περισσότερες υπηρεσίες στο ΓεΣΥ, ο προϋπολογισμός του για τους οδοντίατρους δεν έχει αυξηθεί ανάλογα.

 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Σύλλογος των οδοντιάτρων απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί δημόσια στα ποσά που ο ΟΑΥ τους έχει προτείνει ως αποζημίωση. Παρέδωσε ωστόσο σε κλειστό φάκελο υπόμνημα στους βουλευτές με την παράκληση να μη γίνει δημόσια συζήτηση για το περιεχόμενο της οικονομικής πρότασης του Οργανισμού αφού όπως είπαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου, προβλέπουν σε συνέχιση του διαλόγου με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία. Τόνισαν την ετοιμότητά τους να κάνουν υποχωρήσεις εάν και ο ΟΑΥ αλλάξει τη θέση του, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι με τα ποσά που μέχρι σήμερα έχουν προταθεί, οι οδοντίατροι δεν θα μπορούν να καλύψουν ούτε το κόστος των υπηρεσιών που θα προσφέρουν στους δικαιούχους του ΓεΣΥ. Υπογράμμισαν όμως ότι και ως Σύλλογος, έχουν ετοιμάσει συγκεκριμένες εισηγήσεις υπό τη μορφή αντιπροτάσεων, τις οποίες αναμένουν να θέσουν ενώπιον του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας όταν κληθούν εκ νέου σε διαβούλευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» στους οδοντίατρους έχει προταθεί το ποσό των €30 για καθαρισμό και στη συνέχεια ο ΟΑΥ ενέταξε στην πρότασή του και καθαρισμό με φθορίωση αυξάνοντας το ποσό μόνο κατά €5, παραχωρώντας δηλαδή €35 για τη συγκεκριμένη πράξη.

Στο μεταξύ, οι αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από πλευράς επαγγελματιών υγείας οι οποίοι προγραμματίζεται να ενταχθούν στο ΓεΣΥ στις 19 Οκτωβρίου είναι πλέον καθημερινές. Χθες και μετά τους φυσιοθεραπευτές και τους εργοθεραπευτές, εξέδωσαν ανακοίνωση οι λογοπαθολόγοι οι οποίοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν κληθεί σε ουσιαστική διαβούλευση με τον ΟΑΥ και τόνισαν την έντονη ανησυχία τους για το γεγονός ότι ενώ η ημερομηνία ένταξής τους στο Σύστημα βρίσκεται πολύ κοντά, δεν έχει ακόμα γίνει η απαραίτητη προετοιμασία. Ο Σύνδεσμος αναφέρεται στην ανακοίνωση των λογοπαθολόγων, «ζήτησε επανειλημμένα από τον ΟΑΥ να έχει επιπλέον συναντήσεις με το πέρας του καλοκαιριού ώστε να γίνουν περαιτέρω διαβουλεύσεις πριν την ένταξή μας στο ΓεΣΥ, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ακόμα».

Σχετικά νέα

X
Translate »