Breaking News

Οικονομία

Έτοιμη η μελέτη για κατεδάφιση δεξαμενών

Το τελευταίο βήμα πριν την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών της εταιρείας ExxonMobil από την πόλη της Λάρνακας περνά μέσα από την Περιβαλλοντική Αρχή, που αναμένεται μέσα στον Δεκέμβριο να προχωρήσει στην εξέταση της Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) από την αποξήλωση και κατεδάφιση του τερματικού αποθήκευσης και διακίνησης καυσίμων της εταιρείας.
Η εκτιμώμενη διάρκεια ολοκλήρωσης όλων των δραστηριοτήτων είναι περίπου 194 ημέρες και περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την προετοιμασία του εργοταξίου, τις δραστηριότητες κατεδάφισης και την αποκατάσταση του χώρου. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πότε θα αποξηλωθούν οι εγκαταστάσεις αφού τα όποια χρονοδιαγράμματα τέθηκαν από την Πολιτεία έχουν εκπνεύσει προ πολλού.
Κύριο συμπέρασμα της ομάδας μελέτης Qualitylink είναι πως η εκτέλεση του προτεινόμενου έργου δύναται να πραγματοποιηθεί σε περιβαλλοντικά αποδεκτά πλαίσια. Το έργο αποτελείται κυρίως από εργασίες αποσυναρμολόγησης και κατεδάφισης. Υπάρχει η τεχνογνωσία και εμπειρία για τις κύριες εργασίες (αποσυναρμολόγηση δεξαμενών, gas freeing, αφαίρεση υλικών που περιέχουν αμίαντο).
Όσον αφορά στον καθαρισμό των δεξαμενών και των σωληνών, επισημαίνεται ότι είναι διαδικασία που ακολουθείται από την ExxonMobil τακτικά. Όλες οι σχετικές πρόνοιες προστασίας του περιβάλλοντος και ασφάλειας και υγείας λαμβάνονται βάσει καλών πρακτικών που χρησιμοποιούνται παγκόσμια σε εγκαταστάσεις της ExxonMobil.
Η αφαίρεση των υλικών που περιέχουν αμίαντο θα πραγματοποιηθεί από έμπειρο, αδειούχο εργολάβο ο οποίος θα εφαρμόσει σχέδιο αφαίρεσης εγκεκριμένο από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας. Όλες οι εργασίες κατεδάφισης θα πραγματοποιηθούν εντός των ορίων του τερματικού με εξαίρεση τη θαλάσσια σωλήνα πυρόσβεσης. Η θαλάσσια σωλήνα πυρόσβεσης θα αφαιρεθεί από έμπειρο και εξειδικευμένο εργολάβο με φιλική προς το περιβάλλον διαδικασία. Η μείωση, διαχείριση και μεταφορά των αποβλήτων θα πραγματοποιηθούν βάσει των εθνικών νομοθεσιών και των καλών πρακτικών που χρησιμοποιούνται από την ExxonMobil παγκόσμια.
Λαμβάνοντας υπόψη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την υλοποίηση του προτεινόμενου έργου, η μελετητική ομάδα έχει προχωρήσει στην υποβολή εισηγήσεων και προτάσεων που στόχο έχουν τον μετριασμό και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων αυτών.
Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν όλο το εύρος των εργασιών και θα πρέπει να υιοθετηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό από τον εργολάβο του έργου.
Η εταιρεία ExxonMobil Cyprus Ltd δημιουργήθηκε το 2001, έπειτα από τη συγχώνευση δύο κολοσσών στον τομέα της ενέργειας και των καυσίμων, των εταιρειών Exxon και Mobil Oil. Οι δύο εταιρείες μετρούν πάνω από 50 χρόνια παρουσίας στην Κύπρο, στους τομείς της εμπορίας και διανομής καυσίμων, λιπαντικών και άλλων χημικών ουσιών.
Το προτεινόμενο έργο αφορά στην αποξήλωση και κατεδάφιση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης και διακίνησης καυσίμων της εταιρείας ExxonMobil Cyprus Ltd στη Λάρνακα. Η συνολική επιφάνεια του τερματικού σταθμού είναι περίπου 7,6 εκτάρια και βρίσκεται μεταξύ του δρόμου Δεκέλειας-Λάρνακας και της Μεσογείου Θάλασσας.
Ο τερματικός σταθμός της ExxonMobil Cyprus Ltd είναι χωρισμένος σε πέντε τεμάχια/περιοχές.  Οι κύριοι σκοποί της μελέτης συνοψίζονται ως ακολούθως:
1. Ο εντοπισμός, η αξιολόγηση και η επιμέτρηση των σημαντικών φυσικών, χημικών, βιολογικών, κοινωνικοοικονομικών και άλλων επιπτώσεων που πιθανόν να προκύψουν από την αποξήλωση και κατεδάφιση του τερματικού σταθμού αποθήκευσης και διακίνησης καυσίμων της ExxonMobil Cyprus Ltd στη Λάρνακα
2. Η πλήρης εναρμόνιση του προτεινόμενου έργου με τις πρόνοιες της Κυπριακής Νομοθεσίας, των Ευρωπαϊκών Οδηγιών και των Διεθνών Συνθηκών που έχουν επικυρωθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία. Η πλήρης ικανοποίηση των προνοιών της νομοθεσίας (Νόμος 140(Ι)/2005)
3. Εισηγήσεις για εφαρμογή εναλλακτικών τεχνολογιών, στρατηγικών, πολιτικών και διαδικασιών είτε για την εξάλειψη είτε για την αποτελεσματική μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον που ενδέχεται να προκύψουν κατά την υλοποίηση του έργου.
4. Εισηγήσεις που αφορούν στην περιβαλλοντική διαχείριση και παρακολούθηση κατά τη φάση της υλοποίησης του έργου, για την επιβεβαίωση/επαλήθευση της αποτελεσματικότητας των μέτρων προστασίας των εμπλεκόμενων φορών και του περιβάλλοντος από αρνητικές επιπτώσεις που προκύπτουν από την υλοποίηση του προτεινόμενου έργου.
5. Την υποβολή εισηγήσεων για την εξάλειψη ή/και τη μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον κατά την περίοδο υλοποίησης του έργου.
Ορισμένοι από τους όρους και τις εισηγήσεις που παρατίθενται στη μελέτη θα ενσωματωθούν στα έγγραφα προκήρυξης προσφορών για το έργο. Οι προτάσεις, εισηγήσεις και τα μέτρα που προτείνονται σε αυτή τη μελέτη, εφόσον αξιολογηθούν από τους εργολάβους που θα αναλάβουν το έργο, θα ενσωματωθούν στο εγχειρίδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης και παρακολούθησης του έργου.
Αφαιρούνται 16 υπέργειες δεξαμενές αποθήκευσης
Στη Μελέτη παρουσιάζονται αναλυτικά οι εγκαταστάσεις, οι κατασκευές και ο βασικός εξοπλισμός που υπάρχει σε κάθε περιοχή με αναφορά στο αν αυτά θα κατεδαφιστούν ή θα αφαιρεθούν κατά τη φάση υλοποίησης του προτεινόμενου έργου. Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στη μονάδα αποθήκευσης καυσίμων συνολικής επιφάνειας 22,500 τετραγωνικών μέτρων η οποία θα κατεδαφιστεί. Όσον αφορά την ενεργή μονάδα αποθήκευσης καυσίμων και σταθμός φυσικού αερίου συνολικής επιφάνειας 11,250 τετραγωνικών μέτρων, ο χώρος έχει ενοικιαστεί στην EKO LPG από την ExxonMobil Cyprus Ltd  και δεν θα γίνουν παρεμβάσεις και καμία εγκατάσταση δεν θα αποξηλωθεί/ κατεδαφιστεί. Επιπλέον, προβλέπεται αφαίρεση από το τερματικό αποθήκευσης καυσίμων οι εγκαταστάσεις, εξοπλισμός και κτήρια. Σε σχέση με την ενεργή διαδρομή σωλήνων μεταφοράς καυσίμου συνολικής επιφάνειας 4,500 τετραγωνικών μέτρων, ο χώρος έχει ενοικιαστεί στην Κ.Ετ.Α.Π. από την ExxonMobil Cyprus Ltd και δεν θα γίνουν παρεμβάσεις και καμία εγκατάσταση δεν θα αποξηλωθεί/ κατεδαφιστεί.
Το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει εργασίες αποξήλωσης και κατεδάφισης των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού και των κτηρίων που υπάρχουν στον τερματικό σταθμό της ExxonMobil Cyprus Ltd στην Λάρνακα, όπως και τη θαλάσσια σωλήνα του συστήματος πυρόσβεσης του Ανατολικού Τερματικού. Οι κατασκευές και εγκαταστάσεις που θα αφαιρεθούν αποτελούνται από 16 υπέργειες δεξαμενές αποθήκευσης προϊόντος, 3 αποθήκες, 3 γραφεία, 4 αντλιοστάσια, ένα σταθμό ανεφοδιασμού βυτιοφόρων και σωλήνες. Η σωλήνα εισαγωγής προϊόντων και εγκαταστάσεις τρίτων δεν συμπεριλαμβάνονται στις εργασίες του προτεινόμενου έργου.
Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν μπορεί να περιλαμβάνουν την αφαίρεση υπολειμμάτων προϊόντων, απορρύπανση, όπου χρειάζεται, και κατεδάφιση/ αφαίρεση των υπέργειων και υπόγειων κατασκευών, χαρακτηρισμό και ανάκτηση οποιουδήποτε επαναχρησιμοποιήσιμου υλικού, διάθεση αποβλήτων και οποιεσδήποτε άλλες εργασίες κριθούν απαραίτητες για την αποκατάσταση του χώρου εργασιών. Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν θα περιλαμβάνουν επίσης την κατεδάφιση των υπέργειων και υπόγειων κατασκευών και την διαχείριση και διάθεση των αποβλήτων που θα προκύψουν.
Οι εγκαταστάσεις περιορίζουν την πρόσβαση προς την παραλία
Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διαχείρισης καυσίμων λειτουργούν στην περιοχή για διάστημα μεγαλύτερο των 50 χρόνων, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο. Οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών έχουν χωροθετηθεί στη «Ζώνη Οικονομικών Δραστηριοτήτων».
Κατά την τελευταία δεκαετία έγιναν έργα ανάπλασης της κύριας οδικής αρτηρίας περιλαμβανομένων έργων διαπλάτυνσης του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας, δημιουργία πεζόδρομου και ποδηλατοδρόμου καθώς και τοπιοτέχνηση της νησίδας στο μέσο του δρόμου. Η περιοχή ενδιαφέροντος γειτνιάζει με τερματικά άλλων εταιρειών πετρελαιοειδών, εμπορικές αναπτύξεις, μικρές βιοτεχνίες και επισκευαστικά εργαστήρια καθώς και οικιστικές μονάδες.
Σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές αναπτύξεις στην περιοχή, υπάρχει ειλημμένη απόφαση για τον τερματισμό των δραστηριοτήτων εισαγωγής και εμπορίας καυσίμων στο παραλιακό μέτωπο. Έχουν ήδη καθοριστεί τα χρονοδιαγράμματα για τη διακοπή της λειτουργίας (01/03/2018 για εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων και 01/03/2019 για εγκαταστάσεις αέριων καυσίμων), αλλά όχι για τη μεταφορά των εργασιών των τερματικών σταθμών στην περιοχή Βασιλικού και τον καθορισμό της διαδικασίας αποξήλωσης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων. Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση μελέτης για τον στρατηγικό προγραμματισμό των μελλοντικών χρήσεων γης και ανάπτυξης στη Ζώνη Διυλιστηρίου και στη Ζώνη Εμπορικών Δραστηριοτήτων.
Σημειώνεται ότι με βάση τα νέα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν, η μετακίνηση των υγρών καυσίμων έχει οριστεί τον Δεκέμβρη του 2019 και η μετακίνηση υγραερίων τον Δεκέμβρη 2020.

Σχετικά νέα

X
Translate »