Οικονομία

Επτάλογος για φορτία στο λιμάνι Λάρνακας

Η εξυπηρέτηση των χρηστών του λιμανιού Λάρνακας γίνεται σήμερα υπό ορισμένους όρους και προϋποθέσεις, οι οποίοι είναι η θέση μας ότι πρέπει να διατηρηθούν και προστατευτούν, τονίζει σε νέα του επιστολή προς την υπουργό Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου, ο Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων, που θέτει επτά σημεία ως ισάριθμες απαιτήσεις για διασφάλιση της εμπορικής λειτουργίας του λιμανιού της Λάρνακας.
Η απάντηση της υπουργού, ότι συμπεριλαμβάνεται πρόνοια στα έγγραφα του διαγωνισμού που να υποχρεώνει τον μελλοντικό διαχειριστή του λιμανιού Λάρνακας να εξυπηρετεί τους υφιστάμενους χρήστες του λιμανιού, κρίθηκε από τον Σύνδεσμο ως αόριστη και μη ικανοποιητική.
Έτσι, για να υπάρχει, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ναυτικών Πρακτόρων, ικανοποιητική δέσμευση ότι δεν θα επηρεαστούν οι εισαγωγές και οι εξαγωγές εμπορικών προϊόντων από το λιμάνι Λάρνακας μετά την ανάθεση της ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας από τους ιδιώτες επενδυτές, πρέπει η Κυβέρνηση να θέσει όρους στο συμβόλαιο ανάθεσης που να προβλέπει:
  • Απαγόρευση οποιωνδήποτε αυξήσεων σε χρεώσεις των υφιστάμενων χρηστών του λιμανιού.
  • Απαγόρευση επιβολής οποιουδήποτε πλαφόν είτε από το κράτος είτε από τον επενδυτή που να επηρεάζει το λιμάνι.
  • Να υπάρχει ρητός όρος που θα διασφαλίζει την εξυπηρέτηση των υφιστάμενων χρηστών του λιμανιού χωρίς δικαίωμα μελλοντικού περιορισμού ως προς τις χρήσεις και τα είδη φορτίων με τη συνέχιση της χρήσης των δύο υφιστάμενων κρηπιδωμάτων για την εξυπηρέτηση των εμπορικών πλοίων και των φορτίων.
  • Ο ανάδοχος να δεσμεύεται ρητά ότι θα εξυπηρετεί τους υφιστάμενους εμπορικούς χρήστες του λιμανιού χωρίς οποιαδήποτε διάκριση, ιδιαίτερα ως προς το είδος του φορτίου ή την ποσότητα που διακινείται.
  • Να εξασφαλιστεί το δικαίωμα κάθε πλοιοκτήτη και ναυτικού πράκτορα να χρησιμοποιεί το λιμάνι Λάρνακας ελεύθερα, μεταφέροντας προς φορτοεκφόρτωση οποιαδήποτε είδη φορτίων, πλην εμπορευματοκιβωτίων.
  • Ο ανάδοχος του λιμανιού της Λάρνακας, να υιοθετήσει μέσα από τη συμφωνία παραχώρησης, την υποχρέωση για να μη θέτει περιορισμούς και διακρίσεις.

 

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Σχετικά νέα

X
Translate »