Έχουμε θέμα

Άνω-κάτω οι ένοικοι πολυκατοικίας στο συνοικισμό Αγίου Ιωάννη Λάρνακας

Μια απειλητική επιστολή από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών έκανε άνω-κάτω τους κατοίκους της πολυκατοικίας στον οδό Κασπίων Πυλών 12, στο συνοικισμό Αγίου Ιωάννη στη Λάρνακα, καθώς καλούνταν να την εγκαταλείψουν και να νοικιάσουν αλλού στον ιδιωτικό τομέα με ενοίκιο όπως αυτό αναφέρεται σε εγκεκριμένο κατάλογο… Κι αυτό -η μετακίνηση- θα πρέπει να γίνει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου! Ούτε τελεσίγραφο της τράπεζας να ήταν… αφού πουθενά στην επιστολή δεν αναφερόταν ότι αυτό γίνεται με στόχο να αναδομηθεί η πολυκατοικία ή ότι θα μπορούσαν να στεγαστούν σε άλλον προσφυγικό οικισμό μέχρι να τελέψει το έργο…

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

Η ιστορία όμως είναι ακόμα πιο τραγική, αφού, σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Προσφύγων, βουλευτή του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, όλος ο κόσμος στο συνοικισμό Αγίου Ιωάννη βιώνει μια απίστευτη ταλαιπωρία επί 4 χρόνια!

Συγκεκριμένα, γύρω στο 2015 ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την εγκατάσταση 7 ανελκυστήρων με την ετοιμασία του εγγράφου προσφορών στο συνοικισμό. Κατακυρώθηκε η οικονομικά χαμηλότερη προσφορά και το έργο ξεκίνησε τον Μάιο του 2016. Το έργο παρουσίαζε καθυστερήσεις από την αρχή. Ο συνοικισμός είχε καταντήσει επικίνδυνος. Οι λάκκοι για τη θεμελίωση έμειναν ανοικτοί και γέμιζαν νερό, το οποίο έφτανε μέχρι και τα θεμέλια των πολυκατοικιών. Πέρασε ο χειμώνας του 2016 και του 2017, με τους λάκκους γεμάτους νερό μπροστά στην είσοδο των πολυκατοικιών.

Από τότε τέθηκε θέμα στους αρμόδιους ότι αυτή η κατάσταση είναι δυνατό να προκαλέσει προβλήματα. Το συμβόλαιο με τον εργολάβο τερματίστηκε τελικά τον Φεβρουάριο του 2017.
Στη συνέχεια η Πολεοδομία επαναπροκήρυξε το έργο και κατακύρωσε την προσφορά σε άλλη εταιρεία με ημερομηνία έναρξης τον Σεπτέμβρη του 2017. Τον Ιανουάριο του 2018 τερμάτισε ξανά το συμβόλαιο με τον εργολάβο, γιατί δεν προχωρούσε το έργο και ο κόσμος πέρασε τρίτη συνεχόμενη χρονιά με τα θεμέλια των πολυκατοικιών να βρίσκονται μέσα σε λίμνες νερού και ολόκληρος ο συνοικισμός να είναι εργοτάξιο.
Ακολούθως, επαναπροκηρύχθηκε το έργο και αυτή τη στιγμή προχωρεί.
Στο μεσοδιάστημα, όμως, η πολυκατοικία στην Οδό Κασπιών Πυλών αρ. 12, για την οποία είχαν ξεκινήσει οι εργασίες για εγκατάσταση ανελκυστήρα, κρίθηκε μη επισκευάσιμη και έκλεισαν οι λάκκοι με τις θεμελιώσεις τους. Τώρα, με επιστολή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, καλούνται οι πρόσφυγες ένοικοι να την εγκαταλείψουν… Μέχρι τις 28/2/2020…

 

Επιστολή με υπογραφές στον Υπουργό Εσωτερικών

Έξω φρενών οι επηρεαζόμενοι ετοίμασαν επιστολή, την οποία συνυπέγραψαν και απέστειλαν στον Υπουργό Εσωτερικών.

 

Καταγγέλλουν ότι μετά από 3 και πλέον χρόνια, που η πολυκατοικία στην οδό Κασπίων Πυλών 12, στον Κυβερνητικό Οικισμό Αγίου Ιωάννη Λάρνακας, κρίθηκε μη επισκευάσιμη, έχουν λάβει αυτήν την απειλητική και αόριστη επιστολή για μετακίνησή τους μέχρι τις 28/2/2020. Ζητούν όπως:

* Άμεσα ξεκινήσει η ανέγερση κατοικιών για τη μεταστέγασή τους και μόλις είναι έτοιμες, τότε θα μετακινηθούν. Θεωρούν «απαράδεκτο να μετακινούμαστε συνεχώς γιατί δεν λήφθηκαν έγκαιρα μέτρα για αντιμετώπιση της κατάστασης, τη στιγμή που ήταν γνωστό το πρόβλημα από το 2016».

* Η κατοικία που θα τους παραχωρηθεί να μη βασίζεται στη σημερινή σύνθεση της οικογένειάς τους, αλλά στην αρχική σύνθεση βάσει της οποίας τους παραχωρήθηκε το διαμέρισμα. «Δεν είναι λογικό να έχουμε στήσει ένα νοικοκυριό των δύο και τριών υπνοδωματίων και σήμερα να μας ζητάτε να στεγαστούμε σε διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου», αναφέρουν.

* Υπάρχει χώρος για τις στεγαστικές ανάγκες των προσφύγων στην περιοχή Τσιακκιλερού, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί άμεσα για το σκοπό αυτό.

 

Ιδιαίτερα επικίνδυνο εργοτάξιο

Σύμφωνα με τη βουλευτή του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά, ο συνοικισμός Αγίου Ιωάννη είναι ένα εργοτάξιο ιδιαίτερα επικίνδυνο τα βράδια, αφού δεν υπάρχει φωτισμός για να διακινείται ο κόσμος.

Τα έργα εγκατάστασης των 6 ανελκυστήρων βρίσκονται προς το τέλος, ενώ για τους ενοίκους της μίας πολυκατοικίας ο Γολγοθάς συνεχίζεται και δυστυχώς έχει ενταθεί με την παραλαβή των επιστολών, με τις οποίες τους καλούν να εγκαταλείψουν την πολυκατοικία και να στεγαστούν σε ενοικιαζόμενες οικιστικές μονάδες.

Είναι πραγματικά απογοητευτικό, σημειώνει με δήλωσή της προς της «Χαραυγή», αφού εδώ και αρκετό καιρό γνώριζαν οι αρμόδιοι για την κατάσταση και ενώ είχαν πάρει τις αποφάσεις τους για την κατεδάφιση της πολυκατοικίας, δεν είχαν πάρει ταυτόχρονα και τις αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης με την ανέγερση νέας πολυκατοικίας, για να στεγαστεί ο κόσμος που διαμένει στην πολυκατοικία αυτή. Είναι ένα νέο ξεσπίτωμα για τους πρόσφυγες που διαμένουν σε αυτή την πολυκατοικία, οι οποίοι κλαίγοντας διαμαρτύρονται για τον τρόπο που τους έχουν χειριστεί οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Η ίδια τονίζει ότι το θέμα είναι ευρύτερο και το κράτος θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε αποφάσεις σε σχέση με τη στατική επάρκεια πολυκατοικιών. Όπως ενημερώθηκε πρόσφατα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, 43 πολυκατοικίες σε διάφορους συνοικισμούς αντιμετωπίζουν προβλήματα, γι΄ αυτό θα πρέπει οι αρμόδιοι να σημάνουν συναγερμό για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση πριν θρηνήσουμε θύματα.

«Επιβάλλεται να ληφθούν αποφάσεις για σχέδιο αναδόμησης όλων των πολυκατοικιών που παρουσιάζουν προβλήματα και ταυτόχρονα σχέδιο συντήρησης των πολυκατοικιών, που, όπως έδειξαν οι μελέτες, χρήζουν συντήρησης για να προληφθούν περαιτέρω προβλήματα».

Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο

Σχετικά νέα

X
Translate »