Υγεία

Ανελέητος πόλεμος ΟΚΥπΥ και συντεχνιών εν μέσω πανδημίας

Πόλεμος μέχρις εσχάτων φαίνεται ότι έχει ξεσπάσει –εν μέσω πανδημίας– μεταξύ Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και Συντεχνιών. Το περιεχόμενο των επιστολών που ανταλλάζουν κατευθείαν ή μέσω του υπουργού Υγείας τις τελευταίες ημέρες συνδικαλιστικές οργανώσεις και ΟΚΥπΥ, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα, ότι η έντονη αντιπαράθεση που καταγράφεται από το πρωί της Δευτέρας μπροστά και πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας θα έχει και συνέχεια.

Στις επιστολές που ο «Φ» εξασφάλισε, η ΠΑΣΥΚΙ καταγγέλλει και επίσημα τον ΟΚΥπΥ, ότι ανάγκασε την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε lockdown ενώ ο Οργανισμός με τη σειρά του, κατηγόρησε τους γιατρούς ότι «βρίσκονται εκτός πραγματικότητας» και «ενεργούν ως από μηχανής θεοί – παντογνώστες», καλώντας ταυτόχρονα τη Συντεχνία να σταματήσει να παρεμβαίνει στη διοίκηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και να παραμείνει προσηλωμένη στο «συνδικαλιστικό της λειτούργημα».

Από πλευράς της, η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών, απέστειλε επιστολή με την οποία ενημέρωνε τον Οργανισμό για την απόφαση της να μην αναλαμβάνουν τα μέλη της περιστατικά «πέραν της σωστής αναλογίας νοσηλευτών – κλινών στους θαλάμους γενικής χειρουργικής Β’ του νοσοκομείου Λευκωσίας» (θάλαμος που χρησιμοποιείται για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό), γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΟΚΥπΥ, ο οποίος σε απαντητική του επιστολή, παραθέτει στοιχεία, ενημερώνοντας μάλιστα τη Συντεχνία, ότι επιφυλάσσει τα νομικά του δικαιώματα και πως το περιεχόμενο της επιστολής της, θα τύχει μελέτης από τους νομικούς συμβούλους του Οργανισμού.

 

Η πρώτη επιστολή στάλθηκε την περασμένη Παρασκευή από τη Συντεχνία των γιατρών στον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου με κοινοποίηση, μεταξύ άλλων, στον γενικό εκτελεστικό διευθυντή του ΟΚΥπΥ, τον εκτελεστικό διευθυντή του Νοσοκομείου Λευκωσίας και τους διευθυντές κλινικών του νοσηλευτηρίου.

Παρ’ όλον ότι παραλήπτης της επιστολής ήταν ο υπουργός Υγείας, η ΠΑΣΥΚΙ απευθυνόταν στον ΟΚΥπΥ. Αφορμή για την επιστολή, όπως διαπιστώνεται από το περιεχόμενό της, αποτέλεσε η απόφαση του Οργανισμού, όπως όλοι οι γιατροί «παθολογικού τομέα», στελεχώνουν εκ περιτροπής, τις κλινικές στις οποίες νοσηλεύονται ασθενείς με κορωνοϊό.

«Όπως ενημερωθήκαμε από τα μέλη μας σε σημερινή ενημέρωση των διευθυντών παθολογικού τομέα, (μη χειρουργικών ειδικοτήτων δηλαδή), του γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας από τον εκτελεστικό διευθυντή του ΟΚΥπΥ, ζητήθηκε όπως όλοι οι γιατροί του παθολογικού τομέα, εκ περιτροπής, στελεχώνουν τις κλινικές κορωνοϊού, και όπως δοθεί πρόγραμμα την επόμενη ημέρα», ανέφερε η ΠΑΣΥΚΙ.

Η απόφαση, σύμφωνα με τη Συντεχνία, αφορούσε μόνο το γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας, «χωρίς να ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα της κάθε ειδικότητας, το ποσοστό πληρότητας των κλινικών, η εξωνοσοκομειακή δραστηριότητα, η επαφή με ανοσοκατασταλμένους ασθενείς, η υφιστάμενη υποστελέχωση, η απορρόφηση των ειδικευομένων γιατρών στις κλινικές κορωνοϊού, οι ουσιώδεις και μοναδικές υπηρεσίες που παρέχουν οι κλινικές του ΟΚΥπΥ, η κόπωση και το ήδη επιβαρυμένο πρόγραμμα εφημεριών σε ορισμένες κλινικές».

«Κύριοι του ΟΚΥπΥ», ανέφερε εξαπολύοντας επίθεση κατά του Οργανισμού η ΠΑΣΥΚΙ, «όταν η κάλυψη των διαθέσιμων κλινών για τις ανάγκες της πανδημίας αγγίζει μόλις το 10% των κλινών του ΟΚΥΠΥ, και αναγκάζετε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε lockdown, δεν δικαιούστε να μιλάτε για οργάνωση. Όταν το ποιος θα στελεχώσει τις κλινικές κορωνοϊού, αποφασίζετε και διατάζεται την προηγούμενη ημέρα, δεν δικαιούστε να μιλάτε για οργάνωση. Όταν εσπευσμένα μετά από μήνες, αναζητείτε ποιες κλινικές θα γίνουν Covid-19, δεν δικαιούστε να μιλάτε για οργάνωση» και κατέληγε: «Αν θέλετε έστω και την υστάτη να συμπεριφερθείτε επαγγελματικά, ελάτε με στατιστικά δεδομένα πληρότητας κλινών και παρεχόμενων υπηρεσιών και ρεαλιστικούς αριθμούς σε μάχιμο ιατρικό προσωπικό για να βρούμε εκείνες τις λύσεις, εν ανάγκη με προσωρινή κατάρτιση παρεχόμενων υπηρεσιών, που θα διαφυλάξουν τη σωματική και ψυχική υγεία του πολυτιμότερου πόρου που διαθέτει ο ΟΚΥπΥ. Του έμψυχου δυναμικού».

Η απάντηση του ΟΚΥπΥ στάλθηκε στην ΠΑΣΥΚΙ μόλις χθες και το περιεχόμενο της ήταν εξίσου επιθετικό:

«Η επιστολή σας περιέχει πολλές ανακρίβειες και ανυπόστατους ισχυρισμούς, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα (…), αδικεί κατάφωρα τους συναδέλφους μας που αγωνίζονται νυχθημερόν και πλήττει το κύρος του Οργανισμού».

Όσον αφορά στο θέμα «συμμετοχής παθολογικών κλινικών στη μονάδα για τον κορωνοϊό, (μια εφημερία ανά τρεις μήνες για κάθε γιατρό περίπου), λήφθηκαν υπόψη όλες οι παράμετροι που αναφέρετε στην επιστολή σας και περισσότερες. Υπήρξε πλήρης συνεννόηση και προθυμία από τους παρευρισκόμενους διευθυντές κλινικών, και ως εκ τούτου, δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω συζήτηση».

Όσον αφορά το δημόσιο σύστημα υγείας, «η σωστή και αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας οφείλεται κατά κύριο λόγο στον σωστό σχεδιασμό και προγραμματισμό που βρίσκεται σε καθημερινή εξέλιξη, καθώς και στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των επαγγελματιών υγείας, που η συντεχνία σας, με τη στάση και τις ενέργειές της, μηδενίζει συνεχώς το έργο τους, ενώ παριστάνετε τους από μηχανής θεούς – παντογνώστες».

Ο ισχυρισμός, «ότι ο ΟΚΥπΥ ανάγκασε την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε lockdown είναι απαράδεκτος και πέραν της δεοντολογίας που αφορά το επάγγελμα σας. Από τα γραφόμενα σας φαίνεται ότι δεν παρακολουθείτε τις εξελίξεις και τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας, ούτε έχετε αντίληψη του τι πραγματικά συμβαίνει σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά ούτε και τι συμβαίνει στα δημόσια νοσηλευτήρια».

«Για ακόμα μια φορά» κατέληγε στην επιστολή του ο ΟΚΥπΥ, «σας επισημαίνουμε ότι πρέπει να σταματήσετε να παρεμβαίνετε στη διοίκηση των νοσηλευτηρίων του Οργανισμού με ”συντεχνιακές εντολές”, προς τους γιατρούς του Οργανισμού, εξουσία η οποία δεν σας ανήκει, και να παραμείνετε πιστοί στο συνδικαλιστικό σας λειτούργημα».

Εντολή στα μέλη της έδωσε η ΠΑΣΥΝΟ – Τίθεται σε κίνδυνο η ζωή ασθενών, απαντά ο ΟΚΥπΥ

Σε παρόμοιους τόνους και η αλληλογραφία μεταξύ Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών και Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Αφορμή, σε αυτή την περίπτωση αποτέλεσε η οδηγία της  Συντεχνίας προς τα μέλη της να μην αναλαμβάνουν περιστατικά, πέραν «της σωστής και ασφαλούς αναλογίας νοσηλευτών και κλινών» στον χειρουργικό θάλαμο Β του νοσοκομείου Λευκωσίας, ο οποίος χρησιμοποιείται για ασθενείς με κορωνοϊό.

«Η συντεχνία μας προχώρησε στην πιο πάνω απόφαση μετά από καταγγελίες μελών μας, και δικές μας διαπιστώσεις ότι, ο αριθμός του νοσηλευτικού προσωπικού είναι λιγότερος σε σχέση με τον αριθμό που έχει συμφωνηθεί για νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, η στελέχωση στους θαλάμους νοσηλείας γενικής χειρουργικής Β’, που πρέπει να εργάζεστε, πρέπει να εργάζονται 47 νοσηλευτές για 28 κλίνες. Ως εκ τούτου, αν η διοίκηση αυξήσει τον αριθμό νοσηλευόμενων ασθενών, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα και στην επαρκή στελέχωση των δύσκολων αυτών θαλάμων νοσηλείας (…). Η συντεχνία μας, για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των ασθενών λόγω της υποστελέχωσης, καλεί τα μέλη της όπως νοσηλεύουν μόνο 22 ασθενείς στους συγκεκριμένους θαλάμους».

Η απάντηση του ΟΚΥπΥ σε ακόμα πιο ψηλούς τόνους: «Είναι με μεγάλη έκπληξη που διαβάσαμε την επιστολή σας με την οποία πληροφορηθήκαμε τη μονομερή απόφαση σας να αδρανοποιήσετε κλίνες νοσηλείας για covid-19 στο χειρουργικό Β’ του Νοσοκομείου Λευκωσίας, επικαλούμενοι, «δήθεν» υποστελέχωση, γεγονός που υπερβαίνει τις αρμοδιότητες σας ως συνδικαλιστική οργάνωση προσπαθώντας να υποκαταστήσετε τη διεύθυνση του Οργανισμού, εξουσία η οποία δεν σας ανήκει».

Συγκεκριμένα, «για τον χειρουργικό θάλαμο Covid-19 του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, χωρητικότητας 28 κλινών, σύμφωνα με τη φόρμουλα που χρησιμοποιείται, η οποία έγινε αποδεκτή από μέρους σας, ο αριθμός των ενεργών νοσηλευτών που απαιτείται είναι 36 και όχι 47 όπως ισχυρίζεστε. Σήμερα στον θάλαμο είναι καθορισμένοι 41 νοσηλευτές εκ των οποίων οι 6 απουσιάζουν για διάφορους λόγους και απομένουν 35 ενεργοί νοσηλευτές, χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει την ομαλή λειτουργία του θαλάμου, ούτε να δικαιολογεί την αδρανοποίηση 6 πολύτιμων κλινών για τους συνανθρώπους μας. Θεωρούμε ότι η μονομερής και χωρίς διαβούλευση, απόφαση της ΠΑΣΥΝΟ να καλέσει τα μέλη της να εφαρμόσουν μέτρα που αφορούν τμήματα και υπηρεσίες, δεν εμπίπτει στον ρόλο της, ξεφεύγει από το εργασιακό δίκαιο και θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

Τα όσα αναφέρονται, «στις επιστολές σας θα τεθούν ενώπιον των νομικών μας συμβούλων και επιφυλάσσουμε τα νομικά μας δικαιώματα».

28χρονη έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό

Έξι άνθρωποι έχασαν χθες τη μάχη με τον κορωνοϊό, μεταξύ αυτών και μια 28χρονη η οποία κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ύστερα από μεταφορά της από τη Στέγη Νέα Ελεούσα όπου διέμενε. Πρόκειται για τη νεαρότερη ασθενή με κορωνοϊό που έχασε τη ζωή της στην Κύπρο, από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα.

Οι υπόλοιποι πέντε θάνατοι αφορούσαν άτομα από 77 μέχρι 91 χρονών και σε αυτούς περιλαμβανόταν και γυναίκα 89 ετών η οποία απεβίωσε στο σπίτι της.

Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό της ημέρας, χθες στα νοσηλευτήρια βρίσκονταν 198 ασθενείς με κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 59 σε κρίσιμη κατάσταση. Οι 36 βρίσκονταν στις ΜΕΘ (30 διασωληνωμένοι) και οι 23 στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας.

Ανακοινώθηκαν 227 νέα κρούσματα κορωνοϊού τα οποία αποτελούσαν εγχώριες λοιμώξεις και ήταν αποτέλεσμα 13.058 εξετάσεων εκ των οποίων τα 111 προέκυψαν από 10.830 τεστ ταχείας ανίχνευσης και τα 116 από 2.237 μοριακές εξετάσεις.

Μέσω της διαδικασίας ιχνηλάτησης εντοπίστηκαν 63 νέα κρούσματα τα οποία προέκυψαν από 478 μοριακές εξετάσεις. Αυτό σημαίνει ότι ένα στα επτά άτομα που είχαν δηλωθεί ως επαφές παρουσίασαν θετικό αποτέλεσμα.

Σχετικά νέα

X
Translate »