Τουρισμός

Ανάσα στον τουρισμό για το ’21 από τις αλλαγές

Με τις αλλαγές που ζητούσε η τουριστική βιομηχανία, αλλά και ο Σάββας Περδίος, εξόπλισε χθες τον υφυπουργό Τουρισμού το Υπουργικό Συμβούλιο, εγκρίνοντας νέο σχέδιο δράσης για τη λειτουργία των αεροδρομίων και προχωρώντας σε τροποποιήσεις όσον αφορά την κατηγοριοποίηση χωρών από τις οποίες η Κύπρος θα δέχεται επισκέπτες.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Με τις αλλαγές, το απαγορευτικό που ίσχυε φέτος, αναλόγως της επιδημιολογικής εικόνας κάθε χώρας, αλλά και η καραντίνα για ταξιδιώτες από σημαντικές αγορές για τον τουρισμό τερματίζεται από την 1η Μαρτίου 2921, αν και οι νέες κατηγορίες θα τεθούν σε ισχύ από τις 15 Ιανουαρίου του νέου χρόνου.

Μιλώντας χθες στον «Φ», ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος ανέφερε πως με την απόφαση του Υπουργικού δίδεται στην ουσία το πράσινο φως στο υφυπουργείο του να αρχίσει αμέσως να ενημερώνει οργανωτές ταξιδίων και αεροπορικές εταιρείες για τον τρόπο λειτουργίας του προορισμού για το 2021. Το πιο σημαντικό, όμως, πρόσθεσε, είναι πως δίνει το δικαίωμα στην Κύπρο να παρουσιάσει μια εικόνα σταθερότητας όσον αφορά την κατηγοριοποίηση των χωρών, που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μας για ανάπτυξη νέων δρομολογίων γνωρίζοντας πως δεν θα διακοπούν λόγω της πανδημίας.

Ήρθη η αβεβαιότητα 

«Είναι σημαντικό ότι δημιουργείται πλέον η αναγκαία σταθερότητα για να προγραμματιστούν εγκαίρως για την επόμενη σεζόν, αφού τόσο οι αεροπορικές εταιρείες όσο και οι οργανωτές ταξιδιών χρειάζεται να γνωρίζουν πολλούς μήνες εκ των προτέρων πώς θα μπορέσουν να κινηθούν» μας είπε ο κ. Περδίος. Σημείωσε ακόμα πως με τη χθεσινή απόφαση λύνονται πλέον και τα χέρια των τοπικών παραγόντων και επαγγελματιών του κλάδου για να ξεκινήσουν το δικό τους προγραμματισμό για συμφωνίες με οργανωτές ταξιδιών ή και για ενέργειες προβολής. Σύμφωνα με τον κ. Περδίο, μετά και τη χθεσινή εξέλιξη βελτιώνονται οι προοπτικές για τον τουρισμό το 2021, αν  και είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις και αριθμούς.

Ο υφυπουργός πρόσθεσε πως τα νέα δεδομένα θα τεθούν ενώπιον των οργανωτών ταξιδίων και εταιρειών του εξωτερικού μέσω τηλεδιασκέψεων αρχής γενομένης από τις αμέσως επόμενες μέρες, ώστε στα μέσα Ιανουαρίου να υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.

Σήμα για κρατήσεις

Ο κ. Περδίος επισήμανε και το αίσθημα σιγουριάς που θα εμπνέει στους ταξιδιώτες η νέα κατηγοριοποίηση, καθώς θα γνωρίζουν ότι μια πτήση που βλέπουν σήμερα θα μπορεί να πραγματοποιηθεί και δεν θα ανησυχούν πλέον εάν η χώρα από την οποία προέρχονται μπορεί να αλλάξει κατηγορία και να υπάρξει ακύρωση. Εξάλλου, όπως είπε ο υφυπουργός, με τις αλλαγές αυτές η Κύπρος εναρμονίζεται πλήρως με τις πολιτικές της ΕΕ, αφού η ευθύνη για την κατηγοριοποίηση θα είναι πλέον αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). «Για τις χώρες που δεν είναι ενταγμένες στην ΕΕ και δεν καλύπτονται από την αξιολόγηση του ECDC, αλλά ενδιαφέρουν την Κύπρο για οικονομικούς, διπλωματικούς και πολιτικούς λόγους όπως το Ισραήλ, η Ρωσία, η Ουκρανία, η Αίγυπτος, ο Λίβανος και τα ΗΑΕ, η κατηγοριοποίηση θα γίνεται όπως σήμερα, χωρίς όμως να υπάρξει περίπτωση απαγόρευσης ή καραντίνας για τους συγκεκριμένους ταξιδιώτες, κάτι που είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι εταίροι μας εκ των προτέρων», συμπλήρωσε.

Από 1η Μαρτίου 

Το τροποποιημένο σχέδιο δράσης σταδιακής επανέναρξης των πτήσεων και επαναλειτουργίας των αερολιμένων, που ενέκρινε χθες το Υπουργικό, παρουσίασε ο υπουργός Μεταφορών, αφού ο Γιάννης Καρούσος ήταν και ο προεδρεύων της Διυπουργικής Επιτροπής που συστάθηκε για το θέμα. Βάσει του σχεδίου, όπως είπε ο κ. Καρούσος, το Υπουργείο Υγείας θα στηρίζεται για την κατηγοριοποίηση των χωρών στην εβδομαδιαία έκθεση/αξιολόγηση του ECDC, ενώ για τα κράτη τα οποία δεν αξιολογούνται από το ECDC, η αξιολόγηση θα γίνεται από το υπουργείο Υγείας. Με το σχέδιο, όπως έγραψε και χθες ο «Φ», οι υφιστάμενες κατηγορίες Α, Β και Γ θα μετονομαστούν σε πράσινη, πορτοκαλί και κόκκινη κατηγορία, χωρίς όμως περιορισμούς και καραντίνα, ενώ θα δημιουργηθεί και μια τέταρτη κατηγορία, η γκρίζα με περιορισμούς και καραντίνα. Ωστόσο, διασφαλίζεται ότι στην τελευταία ειδική κατηγορία δεν θα εντάσσονται χώρες της ΕΕ ή άλλες χώρες που ενδιαφέρουν την Κύπρο.

Συγκεκριμένα, όπως είπε χθες ο κ. Καρούσος, οι κατηγορίες ταξινόμησης των κρατών τροποποιούνται ως ακολούθως:

▸ Η κατηγορία Α αντικαθίσταται από την κατηγορία πράσινη, στην οποία δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός, πρακτική που ισχύει και σήμερα.

▸ Η κατηγορία Β αντικαθίσταται από την κατηγορία πορτοκαλί, στην οποία θα απαιτείται η προσκόμιση αρνητικής εργαστηριακής ανάλυσης PCR εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση, όπως και σήμερα.

▸ Η κατηγορία Γ αντικαθίσταται από την κατηγορία κόκκινη, στην οποία θα απαιτείται διπλή εργαστηριακή ανάλυση, δηλαδή αρνητική εργαστηριακή ανάλυση PCR εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση και ακόμα μία εργαστηριακή ανάλυση PCR με την άφιξη στην Κύπρο. Σε αυτή την κατηγορία δεν ισχύουν μέτρα  αυτοπεριορισμού / καραντίνας.

▸ Κατηγορία Ειδικής Άδειας (γκρίζα) στην οποία οι επιβάτες θα πρέπει να προσκομίζουν εργαστηριακή ανάλυση PCR εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση.  Σε αυτή την κατηγορία θα ισχύουν μέτρα αυτοπεριορισμού /καραντίνας τα οποία θα είναι σύμφωνα και με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

Στην πράσινη, πορτοκαλί και κόκκινη κατηγορία θα ταξινομούνται οι χώρες της ΕΕ, οι χώρες Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου συμπεριλαμβανομένου του ΗΒ και της Ελβετίας, οι χώρες που εμπίπτουν στον κατάλογο της σύστασης τρίτων χωρών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οι εξής τρίτες χώρες: Ρωσία, Ουκρανία, Ισραήλ, Λίβανος, ΗΑΕ, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος και Λευκορωσία. Όπως είπε ο υπουργός, όσα κράτη δεν συμπεριλαμβάνονται πιο πάνω θα ταξινομούνται στην κατηγορία γκρίζα – ειδική άδεια. Το  τροποποιημένο σχέδιο δράσης θα τεθεί σε ισχύ την 1η Μαρτίου 2021. Μέχρι τότε θα υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο με ημερομηνία έναρξης την 15η Ιανουαρίου 2021 στο οποίο όλες οι χώρες θα μπορούν να ταξινομηθούν σε μία από τις τέσσερις νέες κατηγορίες, δηλαδή την Πράσινη, την Πορτοκαλί, την Κόκκινη ή την Γκρίζα –Ειδική Άδεια. Στην ουσία μέχρι και την 1η Μαρτίου θα συνεχίζει να ισχύει η κατάσταση όπως σήμερα παρά την αλλαγή των κατηγοριών στις 15 Ιανουαρίου.

Σχετικά νέα

X
Translate »