Breaking News

Έχουμε θέμα

Αλυκές Λάρνακας: Εικόνες ντροπής ανάμεσα στις στάχτες (photos)

Πλυντήρια, ψυγειάκια νερού, τσίγκοι, σωλήνες και μπάζα είναι μερικά από τα σκουπίδια που έριξαν κάποιοι ασυνείδητοι σε περιοχή νατούρα και μόλις μερικά μέτρα από τα σπίτια.

Η επόμενη μέρα της πυρκαγιάς στην περιοχή της Φανερωμένης στη Λάρνακα, ήταν πολύ απογοητευτική και αποκάλυψε το διαχρονικό μεγάλο πρόβλημα των Αλυκών που περιβάλλουν την πόλη. Και κυρίως της Αλυκής παρά το τέμενος Χαλά Σουλτάν, της οποίας μεγάλο τμήμα των βόρειων παρυφών παρά την περιοχή Φανερωμένης έγιναν, το περασμένο Σάββατο, παρανάλωμα του πυρός.Η έλλειψη αποτελεσματικής προστασίας των Αλυκών, είχε έρθει στο φως και τον περασμένο Ιανουάριο, όταν αρκετά φλαμίνγκο είχαν ψοφήσει, γεγονός που αποδόθηκε τότε, στο ψύχος αλλά και στα σκουπίδια που περιέβαλλαν την Αλυκή, όπου καταγράφηκε το περιστατικό.

Συζητώντας το θέμα των Αλυκών της Λάρνακας με τον δήμαρχο Αντρέα Βύρα, μας τόνισε πως από χρόνια ο Δήμος δηλώνει ότι από μόνος του δεν μπορεί να το διαχειριστεί, ενώ τόνισε πως χρειάζεται συντονισμός και στρατηγικός σχεδιασμός μέσα από τη συνεργασία κρατικών τμημάτων, ώστε να υλοποιηθεί μια σειρά από μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Και κυρίως, πρόσθεσε, για την προστασία και ανάδειξη της Αλυκής παρά το τέμενος Χαλά Σουλτάν, στην περιοχή της οποίας, μεταξύ άλλων, προγραμματίζεται και η δημιουργία Περιβαλλοντικού Κέντρου. Με την παρέλευση της κρίσιμης περιόδου για τον κορωνοϊό τόνισε ο κ. Βύρας, ο Δήμος ευελπιστεί ότι θα δει σύντομα να υλοποιείται σταδιακά αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός που συμφωνήθηκε πέρσι, κατόπιν πολλών προσπαθειών του Δήμου τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να πεισθεί το κράτος να συνδράμει.

Να σημειωθεί ότι, ο κ. Βύρας στις δηλώσεις του στάθηκε εμφαντικά στο θέμα των κουνουπιών που εκκολάπτονται στις Αλυκές της Λάρνακας, στέλνοντας ξανά το μήνυμα ότι η πρόκληση κακόβουλων πυρκαγιών, ουδόλως συμβάλλει στην εξόντωσή τους, όπως κακώς πιστεύουν κάποιοι. Η μόνη αποτελεσματική λύση υπογράμμισε, είναι οι αεροψεκασμοί σε συνδυασμό με τους ψεκασμούς εδάφους.

Επείγον θέμα οι αεροψεκασμοί στις Αλυκές

Ο δήμαρχος Λάρνακας μίλησε επίσης για τον εποχικό εφιάλτη, που ο ίδιος και κάποιοι λειτουργοί στον Δήμο περνούν κάθε χρόνο, ώστε να πείσουν την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας, να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Λάρνακας για παραχώρηση του αεροσκάφους-ψεκαστήρα, για σκοπούς αεροψεκασμού των Αλυκών. «Μας λένε ότι επηρεάζονται οι φωλιές των πουλιών και ένα σωρό άλλες δικαιολογίες για να μην ικανοποιούν τα αιτήματά μας. Εμείς θεωρούμε ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε δεν προκαλούν, σύμφωνα με απόψεις επιστημόνων, καμιά ζημιά στο υπόλοιπο οικοσύστημα», τόνισε ο κ. Βύρας. Πρόσθεσε επίσης πως: «Κάθε χρόνο τα ίδια. Με χίλια βάσανα και με τις ώρες να μιλώ στα τηλέφωνα, για να πείσω ότι είναι εξαιρετικά επείγον για τη Λάρνακα, να γίνουν αεροψεκασμοί κατά των κουνουπιών στις Αλυκές». Πολλοί έχουν την εντύπωση ότι ο Δήμος παραμένει αδρανής στο θέμα, ανέφερε, λέγοντας πως: «Κάθε άλλο, κάθε αεροψεκασμός των Αλυκών κοστίζει στα ταμεία του Δήμου τέσσερις χιλιάδες ευρώ».

Αλυκές Λάρνακας: Εικόνες ντροπής ανάμεσα στις στάχτες (photos)

Λόγω της πολυομβρίας φέτος, συνέχισε ο κ. Βύρας, παρατηρήθηκε μεγάλη εκκόλαψη των κουνουπιών στις περιοχές του Spyros beach, του Τεκκέ, του Παλιού Σκοπευτηρίου και των Καμάρων μέχρι το Παρατηρητήριο Πουλιών (παρά το Παττίχειο Αμφιθέατρο). Οι περιοχές αυτές ψεκάστηκαν συστηματικά από τα συνεργεία του Δήμου, τα οποία ενισχύθηκαν σε τρεις περιπτώσεις και με το αεροπλάνο του Τμήματος Δασών.

Όσον αφορά στην προστατευόμενη περιοχή των Αλυκών χρησιμοποιείται, τόσο για επίγειους όσο και εναέριους ψεκασμούς, μόνο το βιολογικό παρασκεύασμα που περιέχει τον μικροοργανισμό Bacillusthuringiensis, subsp. israelensis (Bti), που δρα εντός 6 – 24 ωρών στο νερό εναντίον των προνυμφών των κουνουπιών. Το σκεύασμα αυτό δεν επηρεάζει άλλους υδρόβιους οργανισμούς, όπως τις γαρίδες των Αλυκών, τα ιπτάμενα έντομα (πεταλούδες, μέλισσες κ.ά.) αλλά ούτε τον ανθρώπινο οργανισμό. Πρόκειται για εγκεκριμένο βιολογικό παρασκεύασμα που χρησιμοποιείται σε προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000 και υγροτόπους που περιλαμβάνονται στη Σύμβαση RAMSAR. Η χρήση του γίνεται με την έγκριση του Τμήματος Περιβάλλοντος.

Πηγή : Φιλελεύθερος – Πάμπος Βάσιλας

Σχετικά νέα

X
Translate »