ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Α.Βύρας : Ζητά παρέμβαση του ΓΕ για ξεμπλοκάρισμα του λιμανιού και άλλων έργων

Παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα ζητά ο δήμαρχος Λάρνακας –  Για ξεμπλοκάρισμα του λιμανιού και άλλων έργων

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Στον Γενικό Εισαγγελέα έχει στραφεί ο Δήμος Λάρνακας στην προσπάθειά του να συμβάλει στην απεμπλοκή σημαντικών έργων τα οποία βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία. Ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας απέστειλε στις 16 Νοεμβρίου επιστολή στον Κώστα Κληρίδη ζητώντας την προσωπική παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα, ώστε να ξεμπλοκαριστούν τρέχοντα ζητήματα.

 

 

Ένα από τα πιο καυτά είναι η διαδικασία κατακύρωσης της προσφοράς για το λιμάνι και τη μαρίνα της Λάρνακας, η οποία βρίσκεται ενώπιον της Γενικής Εισαγγελίας. Ως γνωστό, η τελική προσφορά υποβλήθηκε από την κοινοπραξία Kition Oceal Holding από τις 26 Ιουλίου 2019, ωστόσο, τέσσερις μήνες μετά, η προσφορά βρίσκεται ακόμα ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για επεξεργασία. Ο δήμαρχος Λάρνακας ζήτησε την προσωπική παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα, ώστε το συντομότερο να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης της σύμβασης από τη Νομική Υπηρεσία και να μπορέσει μετά το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων να προχωρήσει με την αξιολόγηση της προσφοράς. Σύμφωνα με ενημέρωση που έγινε από την Υπουργό Μεταφορών και Έργων σε αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, σε συνάντηση στις 4 Νοεμβρίου εκκρεμούν ακόμα οι τελικές γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας και από κει και πέρα θα χρειαστούν άλλοι τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, εξ ου και τα διαβήματα του δημάρχου για επίσπευση των διαδικασιών.

Η κοινοπραξία Kition Ocean Holdings ανακοίνωσε στις 26 Ιουλίου 2019 ότι κατέθεσε στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων την τελική της πρόταση, η οποία προβλέπει αναβάθμιση και επέκταση του λιμανιού της Λάρνακας, ώστε να εξυπηρετεί τους τομείς της κρουαζιέρας αναψυχής, του διαμετακομιστικού εμπορίου αλλά και της ενέργειας. Η εταιρεία σημείωσε ότι σκοπεύει σε πρώτο στάδιο να εκσυγχρονίσει τις εγκαταστάσεις, ώστε να εξυπηρετηθούν οι υφιστάμενοι χρήστες του λιμανιού, οι οποίοι μπορούν να παραμείνουν εάν το επιθυμούν.

Σε ό,τι αφορά στη μαρίνα, η πρόταση περιλαμβάνει την επέκταση ώστε η χωρητικότητα να φτάσει τα 650 σκάφη, μήκους από 5 μέχρι 150 μέτρα. Η νέα μαρίνα θα περιλαμβάνει και μεγάλες χερσαίες αναπτύξεις, όπως παραδοσιακούς χώρους εστίασης, χώρους αναψυχής και πρασίνου, παιδότοπους, εμπορικούς και ξενοδοχειακούς χώρους, πολυτελείς επαύλεις, και ένα μοναδικό στο είδος του εκπαιδευτικό και ιατρικό κέντρο που θα μπορεί να φιλοξενεί φοιτητές, οι οποίοι θα είναι σε θέση να σπουδάσουν και να εξασκήσουν τις γνώσεις τους στη διαχείριση ξενοδοχείων, ιατρικών σπουδών και σπουδών που σχετίζονται με τη θαλάσσια βιομηχανία.

Σύμφωνα με την κοινοπραξία, το ύψος της επένδυσης θα ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, γεγονός που θα την καταστήσει τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα στην Κύπρο. Οι υποψήφιοι επενδυτές εκτιμούν ότι θα δημιουργηθούν πέραν των 2.500 θέσεων εργασίας και θα προκύψουν τεράστια οφέλη για τη Λάρνακα αλλά και ολόκληρη την Κύπρο.

Στην επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα, ο Ανδρέας Βύρας αναφέρεται επίσης στο θέμα της απομάκρυνσης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και ζητά επίσης επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν στη δημιουργία των αγωγών φορτοεκφόρτωσης υγρών καυσίμων όπου υπάρχει καθυστέρηση. Η ευθύνη του Γενικού Εισαγγελέα αφορά σε νομική γνωμάτευση για σχετικές συμβάσεις μίσθωσης.

Ο κ. Βύρας υπενθυμίζει, επίσης, ότι το κράτος έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας και συναντίληψης με τις εταιρείες που εμπορεύονται πετρελαϊκά προϊόντα, το οποίο καθορίζει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα με τα οποία είναι δεσμευμένες οι δύο πλευρές. Αυτά τα χρονοδιαγράμματα, ως γνωστόν, προβλέπουν μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και μετακόμιση των εταιρειών υγραερίου μέχρι το τέλος του 2020. «Επειδή οι καθυστερήσεις που προκύπτουν στην προώθηση των πιο πάνω θεμάτων επιβραδύνουν την υλοποίηση ζωτικής σημασίας έργων για την ανάπτυξη της Λάρνακας, θερμή μας παράκληση είναι όπως δοθούν οδηγίες για ανάλογες ενέργειες από τους λειτουργούς σας», καταλήγει η επιστολή Βύρα.

 

Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο

Σχετικά νέα

X
Translate »