Έχουμε θέμα

Εικόνες ντροπής στο νοσοκομείο Λάρνακας (εικόνες)

Εικόνα μπάχαλου και συνθήκες οι οποίες εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τους ασθενείς παρουσιάζει το Νοσοκομείο Λάρνακας. Ειδικά στον χώρο της κουζίνας του, όπου ετοιμάζονται τα φαγητά για τους ασθενείς. Οι συνθήκες που επικρατούν είναι επιεικώς απαράδεκτες για ένα νοσοκομείο.

Τα τρόλεϊ τα οποία μεταφέρουν τα φαγητά στους θαλάμους ασθενών είναι τα πλείστα προβληματικά, χωρίς τα προστατευτικά φυλλαράκια, με αποτέλεσμα τα φαγητά να μένουν εκτεθειμένα.

Ταυτόχρονα, το Νοσοκομείο -όσο και αν ακούγεται απίστευτο- δεν διαθέτει αποθήκη φαρμάκων, με αποτέλεσμα φάρμακα και χημικά να στοιβάζονται πρόχειρα στους διαδρόμους του υπογείου όπου βρίσκονται η κουζίνα και η καφετερία, με ό,τι κάτι τέτοιο συνεπάγεται, ενώ στο υπόγειο βρίσκεται και το νεκροτομείο!

Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο ξεπέρασαν τα όρια της ανοχής τους και αποφάσισαν να προβούν στις καταγγελίες αυτές στον «Φ».

Μια επίσκεψη μας επί τόπου ήταν αρκετή για να επιβεβαιώσουμε του λόγου το αληθές και να απαθανατίσουμε φωτογραφικά την απαράδεκτη κατάσταση.

Υπουργείο Υγείας και Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία επιβεβαιώνουν ότι από τον περασμένο Αύγουστο προσπαθούν να αντικαταστήσουν τις μαγειρικές εστίες γκαζιού του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας με νέες ηλεκτρικές, αλλά δυστυχώς δεν μπορούν

Αιτία η προσφυγή στο Συμβούλιο Προσφορών ενός προσφοροδότη που είχε χάσει στη σχετική διαδικασία, με αποτέλεσμα την ακύρωση του διαγωνισμού.

Μετά από πέντε μήνες, την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός που θα διαρκέσει από έξι έως οκτώ βδομάδες. Ακολούθως, επειδή οι νέες ηλεκτρικές εστίες μαγειρέματος δεν υπάρχουν στην Κύπρο και πρέπει να εισαχθούν από το εξωτερικό, θα χρειαστούν ακόμη ένα ή δύο μήνες.

Η τραγελαφική υπόθεση των προσφορών θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη εάν στο μεταξύ δεν υπήρχε πρόβλημα στη χρήση των υφιστάμενων μαγειρικών εστιών γκαζιού στο νοσοκομείο της Λάρνακας. Όπου, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, συμβαίνουν τακτικά ατυχήματα με μικροεγκαύματα, ενώ σε μια τουλάχιστον περίπτωση υπήρξε και ένα ατύχημα πιο σοβαρής μορφής.

Η εξασφάλιση πάνω σε καθημερινή  βάση ποιοτικής σίτισης στους ασθενείς, οφείλεται στο φιλότιμο του προσωπικού και της Διεύθυνσης του Νοσοκομείου, καταγγέλλουν εργαζόμενοι. Οι ίδιοι καταγγέλλοντες κάνουν αναφορά και στα υπόλοιπα στοιχεία, που εδώ και κάποια χρόνια, συνθέτουν ένα θλιβερό μπάχαλο στο υπόγειο του Νοσοκομείου της Λάρνακας, όπου συμβαίνουν όλα αυτά.

Οι μαγειρικές εστίες γκαζιού λόγω της πολύχρονης χρήσης τους, τουλάχιστον για μια 20ετία πάνω σε καθημερινή βάση τρεις φορές τουλάχιστον φορές την ημέρα, εξάγουν συχνά-πυκνά ακανόνιστη φλόγα ή παθαίνουν αναφλέξεις και είναι συχνός βραχνάς για το προσωπικό, μας ανέφεραν μέλη του προσωπικού του νοσοκομείου.

Επίσης, λόγω της από καιρού προοπτικής επέκτασης του νοσοκομείου, όλα φορτώθηκαν στον κόκορα της ανανέωσης του εξοπλισμού, με αφορμή την αποπεράτωση του νέου κτηρίου (που θα πάρει άλλα περίπου δύο χρόνια). Αποτέλεσμα αυτής της εγκατάλειψης είναι τα τρόλεϊ μεταφοράς φαγητού να έχουν μείνει τα περισσότερα χωρίς τα φυλλαράκια που κλείνουν ερμητικά κατά την μεταφορά προς τους ορόφους από την κουζίνα. Έτσι, το φαγητό εκτίθεται τόσο στους διαδρόμους του υπογείου αλλά πολύ περισσότερο μέσα στους ανελκυστήρες, όπου τα τρόλεϊ και οι επισκέπτες συνταξιδεύουν προς τους ορόφους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κινδύνους στην υγεία των ασθενών.

Και δεν φτάνουν αυτά, τονίζουν κάποιοι εργαζόμενοι που ουσιαστικά λόγω απόγνωσης και με γνώμονα την προστασία των ασθενών και του κοινού αποφάσισαν να μιλήσουν στον «Φ», είναι και το θέμα του αποθηκευτικού χώρου. Είναι γνωστό σε όλους, είπαν στον «Φ», στους βουλευτές, στον υπουργό Υγείας και άλλους, ότι το Νοσοκομείο Λάρνακας δεν διαθέτει –αυτό και αν είναι εκπληκτικό και συνάμα απαράδεκτο– αποθήκη φαρμάκων. Για περισσότερο από δέκα χρόνια, λόγω της αύξησης του όγκου εργασίας του Νοσοκομείου, τα φάρμακα και τα χημικά που χρησιμοποιεί στοιβάζονται δεξιά και αριστερά στους διαδρόμους του υπογείου. Από την καφετερία του προσωπικού, μέχρι την κουζίνα και το νεκροτομείο. Ακόμα και αυτά τα ισχυρά χημικά που χρησιμοποιούνται στο νεκροτομείο. Σε όλα αυτά εκτίθενται τα τρόλεϊ με τα φαγητά, που τα πλείστα δεν έχουν φυλλαράκια. Χωρίς ποτέ ένας αρμόδιος να σκεφτεί ότι η συνύπαρξη τροφίμων και φαρμάκων στον υπόγειο χώρο, επέβαλλε πρωτίστως τα τρόλεϊ  μεταφοράς φαγητού, να έκλειναν τουλάχιστον ερμητικά.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: Η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία έχει την ευθύνη των προσφορών

Όπως ανέφερε στον «Φ» ανώτερος λειτουργός του υπουργείου Υγείας ο οποίος ενεργούσε με οδηγίες της γενικής διευθύντριας Χριστίνας Γιαννάκη, το υπουργείο Υγείας ενήργησε από την πρώτη στιγμή ως θέμα προτεραιότητας για το συγκεκριμένο ζήτημα και σε συνεργασία με την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, τον περασμένο Αύγουστο- Σεπτέμβριο, προκηρύχθηκαν προσφορές για αντικατάσταση των μαγειρικών εστιών γκαζιού στην κουζίνα του Νοσοκομείου Λάρνακας με νέες σύγχρονες ηλεκτρικές εστίες. Δυστυχώς, όμως, η διαδικασία αυτή ακυρώθηκε μετά από προσβολή της. «Εντός των ημερών θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός, αλλά το θέμα θα πάρει ακόμα κάποιο καιρό, τουλάχιστον άλλους τρεις μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο λειτουργός του υπουργείου Υγείας προτρέποντας μας να αποταθούμε για επιπρόσθετη ενημέρωση στην Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία. Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι ο ίδιος και το υπουργείο Υγείας πιέζουν για όσο το δυνατό συντόμευση αυτής της διαδικασίας.

ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ: Τουλάχιστον τρεις μήνες για να λυθεί 

Εκ μέρους της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας ο αρμόδιος λειτουργός κ. Πάμπος Χαραλάμπους, ανέφερε στο «Φ» πως πρώτη φορά τέθηκε υπόψη του ότι υπάρχει και θέμα προβληματικής λειτουργίας των μαγειρικών εστιών γκαζιού του νοσοκομείου Λάρνακας. Τόνισε παρά ταύτα, πως λόγω και της ιδιαίτερης φύσεως του θέματος, η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία κάνει ό,τι μπορεί για επίσπευση της διαδικασίας αντικατάστασης των παλιών μαγειρικών εστιών. Ωστόσο, ο κ. Χαραλάμπους κάνοντας ρεαλιστικούς υπολογισμούς, ξεκαθάρισε ότι μάλλον αυτό δεν θα γίνει πριν παρέλθουν άλλοι τουλάχιστον τρεις μήνες.

Πηγή: philenews.com

Σχετικά νέα

X
Translate »