Breaking News

Κοινωνία

Τριπλασιάζεται το τέλος ΑΠΕ στους λογαριασμούς της ΑΗΚ;

Στους καταναλωτές θα μετακυλιστεί πιθανότατα η τρύπα  των 22 εκ που προέκυψε στο ταμείο επιδοτήσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για το 2016, εξ αιτίας της μείωσης των τιμών του πετρελαίου διεθνώς, σε συνάρτηση με τα συμβόλαια του κράτους με τους παραγωγούς ΑΠΕ.
Ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Ενέργειας, Στέλιος Χειμώνας, εισηγείται ετήσια αύξηση της τάξης του 270% του τέλους ΑΠΕ στους  λογαριασμούς της ΑΗΚ, για να ανακτηθούν τα χρήματα και το ταμείο να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες του  για την επόμενη χρονιά.
Όπως εξήγησε χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου ο κ. Χειμώνας, το τέλος ΑΠΕ στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει να αυξηθεί από 0,5 σεντ ανά κιλοβατόρα που ισχύει σήμερα σε 1,35 σεντ ανά κιλοβατώρα, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του 2017 να καλυφθεί η τρύπα. Μάλιστα, βάσει της πρότασης του κ. Χειμώνα, η χρέωση του 1,35 σεντ θα είναι η ίδια τόσο για νοικοκυριά όσο και για επιχειρήσεις και εργοστάσια.
Αναλυτικά, ο μέσος όρος  κατανάλωσης  μιας τετραμελούς οικογένειας υπολογίζεται στις 800 κιλοβατώρες ανά διμηνία και συνεπώς στις 4800 κιλοβατώρες σε ετήσια βάση. Η ίδια κατανάλωση με τη χρέωση του 1,35 σεντ θα εκτοξεύσει το τέλος ΑΠΕ ετησίως για το συγκεκριμένο νοικοκυριό στα  €64,8 έναντι  €24 που θα πληρώσει με την ισχύουσα χρέωση.  Είναι επομένως ξεκάθαρο ότι η συγκεκριμένη πρόταση τριπλασιάζει το  τέλος ΑΠΕ σε ετήσια βάση. Οι εν λόγω χρεώσεις, αναμένεται να εκτοξεύσουν το κόστος  για βιομηχανικές και ξενοδοχειακές μονάδες.
Σημειώνεται ότι η πρόταση του Γενικού διευθυντή προβλέπει ότι το τέλος ΑΠΕ θα ανατρέπεται από χρονιά σε χρονιά, βάσει των αναγκών  του ταμείου και των προβλεπόμενων  κιλοβατόρων ηλεκτρισμού που θα καταναλωθούν το ίδιο έτος.
Τρύπα 22 εκ
Όπως προαναφέρθηκε, το έλλειμμα του ταμείου προκλήθηκε κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών των καυσίμων διεθνώς σε συνάρτηση με τα συμβόλαια που υπέγραψαν οι παραγωγή ΑΠΕ με το κράτος. Βάσει των μακροχρόνων αυτών συμβολαίων, οι παραγωγοί ΑΠΕ εισπράττουν ένα συγκεκριμένο ποσό για κάθε κιλοβατόρα που παράγουν και διαθέτουν στο κράτος.  Μέρος των χρημάτων αυτών διαθέτει η ΑΗΚ (το καθαρό κόστος της κιλοβατόρας που παράγεται ή αλλιώς κόστος αποφυγής). Το υπόλοιπο ποσό, πληρώνεται μέσω του ταμείου των ΑΠΕ.  Ωστόσο, εξ αιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, μειώνεται η συνδρομή της ΑΗΚ και αυξάνεται αντιστοίχως  το ποσό που πρέπει να καταβληθεί από το ταμείο ΑΠΕ. Το γεγονός αυτό, δημιούργησε της τρύπα των 22 εκ στο ταμείο για το 2016, χρήματα τα οποία δόθηκαν υπό τη μορφή δανεισμού από το ταμείο.
Εάν συνεχίσει η χρέωση του 0,5 σεντ επό του τέλους ΑΠΕ στους λογαριασμούς της ΑΗΚ, το έλλειμμα θα αυξηθεί κατακόρυφα, εξ ού και υπάρχει προβληματισμός για το θέμα.
Την ίδια ώρα, η ΑΗΚ τονίζει ότι θέλει να πάρει πίσω τα 11,4 εκ που της οφείλει το ταμείο ΑΠΕ για το 2016, χρήματα τα οποία κατέβαλε η Αρχή για να αποφορτίσει το ταμείο και τα οποία θα έπρεπε να είχαν επιστραφεί μέχρι τις 31 Ιουλίου.
inbusiness
Ισχυρά τα συμβόλαια
Στον αντίποδα, τα μακροχρόνια συμβόλαια των παραγωγών με το κράτος, τα οποία έχουν καθορισμένο κόστος κιλοβατώρας, είναι ισχυρά και δύσκολα μπορούν να αλλάξουν. Αν αναλογιστεί κανείς ότι πίσω από αυτές τις συμφωνίες υπάρχουν μεγάλες επενδύσεις επιχειρηματιών, μια τέτοια εξέλιξη θα άφηνε εκτεθειμένη τη Δημοκρατία. Εκτός αυτού, οι επενδυτές δύσκολα θα έμπαιναν σε μια διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης των συμβολαίων, ενώ σε μια τέτοια περίπτωση θα υπήρχαν και προσφυγές στη δικαιοσύνη.
Σπαζοκεφαλιά για γερούς λύτες
Το θέμα προβλημάτισε ιδιαιτέρως τα μέλη της Επιτροπής Εμπορίου της βουλής, η οποία αποφάσισε τελικά να επανεξετάσει το θέμα σε επόμενη συνεδρία της, πριν τη λήψη απόφασης.
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείο Ενέργειας θα επιστρέψει στη βουλή με τα Συμβόλαια για να μελετηθεί εκτενώς αυτή η πτυχή, ενώ επί τάπητος βρίσκονται διάφορες προτάσεις που κατατέθηκαν χθες.
Μια από αυτές, είναι η κάλυψη του κενού από το Ταμείο Ρύπων, ενώ δεύτερη αφορούσε την οικονομική στήριξη του ταμείου από το κράτος. Και οι δύο προτάσεις απορρίφθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών.
reporter

Σχετικά νέα

X
Translate »