Περιβάλλον

Τραγική εικόνα στην Κοφίνου – Εκτεθειμένα ζωικά απόβλητα (pics)

των Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, καταγγέλλοντας ότι μετά από έρευνα λειτουργού του κινήματος εντοπίστηκαν σε ανοιχτή τοποθεσία στην Κοφίνου τόνοι από μαλλί ζώων, δέρματα αλλά και άλλα απόβλητα από μονάδα επεξεργασίας δέρματος ζώων.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Αυτούσια η επιστολή:

“Μετά από καταγγελία που δεχθήκαμε από κατοίκους της περιοχής Κοφίνου και αφορά εκτεθειμένα υπαίθρια διάφορα κτηνοτροφικά και ζωικά απόβλητα από την εταιρεία (…) , επισκεφθήκαμε το χώρο και πραγματικά διαπιστώσαμε ότι η κατάσταση είναι τραγική.

Μετά από έρευνα λειτουργού μας, σας ενημερώνουμε πως σε μία τοποθεσία υπάρχουν τόνοι από μαλλί ζώων, δέρματα αλλά και άλλα απόβλητα από μονάδα «βυρσοδεψείου», δηλαδή επεξεργασίας δέρματος ζώων.

Η διαδικασία της επεξεργασίας περιλαμβάνει την μετατροπή της πρωτεϊνικής δομής του δέρματος με την χρήση χημικών, όπως είναι οι τανίνες.

Πριν την χημική επεξεργασία, το δέρμα αποτριχώνεται, απομακρύνεται το λίπος και αφήνεται να μουλιάσει σε αλατόνερο. Υπάρχουν τόνοι από τρίχες ζώων και άλλων προϊόντων από ζώα, εκτεθειμένα σε ανοικτό χώρο.

Τα δε χημικά αλλά και το αλάτι από την επεξεργασία διαρρέουν στα διπλανά χωράφια. Η περιοχή είναι κτηνοτροφική και δεν επιτρέπεται να υπάρχουν εκτεθειμένα τόσα απόβλητα, ώστε να αποφευχθούν μολυσματικές ασθένειες.

Σε άλλη τοποθεσία υπάρχουν χιλιάδες κέρατα ζώων όπως και νύχια (οπλές) που είναι απόβλητα της πιο πάνω επεξεργασίας, πεταμένα σε χωράφι δίπλα από τον αυτοκινητόδρομο.

Γνωρίζουμε ότι ήδη μετέβησαν στην περιοχή λειτουργοί του τοπικού Γραφείου Περιβάλλοντος Λάρνακας. Το πρόβλημα σίγουρα δεν θα λυθεί με εξώδικο πρόστιμο αλλά στην βάση προδιαγραφών στην μετακίνηση και διαχείριση των αποβλήτων.

Παρακαλώ όπως εξετάσετε σοβαρά την καταγγελία αυτή, γιατί η πιο πάνω κατάσταση είναι αδικαιολόγητη, επικίνδυνη και εμπεριέχει όλους τους κινδύνους εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών.

Αναμένω την απάντησή σας”.

Σχετικά νέα

X
Translate »