Ψυχολογία

Το άγγιγμα και οι ψευδαισθήσεις που μας φέρνουν κοντά

Σύμφωνα με νέα έρευνα, το άγγιγμα προκαλεί μια σειρά από αισθητηριακές ψευδαισθήσεις στον εγκέφαλό μας, που ευνοούν την κοινωνικότητα και δένουν τους ανθρώπους.

Το συμπέρασμα στηρίχτηκε στα παραδείγματα ανθρώπων που αγγίζονταν μεταξύ τους και αξιολογούσαν το δέρμα του άλλου πιο απαλό από το δικό τους, κάτι που δεν ίσχυε στην πραγματικότητα. Η μελέτη έγινε στο πλαίσιο ερευνών στο University College του Λονδίνου, όπου οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν το δέρμα των άλλων ανθρώπων βάσει της απαλότητάς του. Οι υψηλές «βαθμολογίες» που έδωσαν όμως, βρέθηκε πως δεν περιέγραφαν την πραγματικότητα.

Oι ερευνητές αποδίδουν το φαινόμενο στο ανθρώπινο κίνητρο που δεν είναι άλλο από την ανάπτυξη κοινωνικών δεσμών μέσω της αφής. Το δέρμα, εξηγούν οι ειδικοί, αντιδρά στο απαλό, αργό χάδι που ανταλλάσσεται στις σχέσεις των ανθρώπων και προσφέρει την απόλαυση της αφής. Αυτή η ψευδαίσθηση απαλότητας στο μυαλό των ανθρώπων αποκαλύπτει έναν υποσυνείδητο και αυτόματο μηχανισμό βάσει του οποίου «το να δίνεις απόλαυση σημαίνει να παίρνεις απόλαυση». Όλα αυτά συμβαίνουν στο επίπεδο της αφής.

Το κοινωνικό άγγιγμα εξάλλου διαδραματίζει έντονο ρόλο στην ανθρώπινη ζωή, από τη βρεφική ηλικία ακόμη, με ευεργετικές επιδράσεις στη σωματική υγεία. Τα οφέλη έχουν καταγραφεί και επιβεβαιωθεί από πλήθος ερευνών. Για παράδειγμα, τα πρόωρα βρέφη έχει βρεθεί ότι ως προς την ανάπτυξή τους ωφελούνται σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό από την απευθείας επαφή με τη μητέρα τους. Ωστόσο, λίγα πράγματα ξέρουμε ακόμη για τα ψυχικά οφέλη του απευθείας αγγίγματος με τους ανθρώπους γύρω μας.

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η απαλότητα και η τρυφερότητα ενεργοποιούν τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με το συναίσθημα και την ανταπόδοση. Επομένως, η ψευδαίσθηση ότι ο άλλος είναι πιο απαλός από εμάς, μεταφράζεται μέσα μας ως μια διαβεβαίωση ότι το να τον αγγίξουμε θα μας αποφέρει όφελος, η ενέργειά μας αυτή δεν θα μας απογοητεύσει, αλλά θα έχει ανταπόδοση. Αυτή η ψευδαίσθηση λοιπόν που χτίζεται εσωτερικά μας και ο τρόπος που μας ενεργοποιεί λειτουργεί ως δεσμός που φέρνει κοντά τους ανθρώπους.

Το επόμενο βήμα είναι να εξεταστούν οι νευροφυσιολογικοί μηχανισμοί που εμπλέκονται στη διαδικασία του αγγίγματος, αλλά και τις διαφορές στις ψευδαισθήσεις αυτού του είδους ανάμεσα σε φίλους, συντρόφους και άγνωστους μεταξύ τους ανθρώπους.

Πηγή: www.clickatlife.gr

 

Σχετικά νέα

X
Translate »